Всім, хто купував за бюджетні кошти барабани – приготуватись «фото»

Всім, хто купував за бюджетні кошти барабани – приготуватись

30 липня під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад в Івано-Франківську, Президент поставив чітке завдання: «Місцеві бюджети мають суттєві ресурси, які треба витрачати з державницької позиції. Усі бачать, якими є потреби на передовій. Усі бачать, на чому акцентують волонтери. Отже, усі бюджети – і державний, і місцевий – мають відповідати пріоритету номер один, а саме обороні».

9 серпня реагуючи на значну суспільну увагу до закупівель за бюджетні кошти, Верховна Рада створила Тимчасову слідчої комісії з питань розслідування можливих порушень законодавства України при здійсненні публічних закупівель під час дії воєнного стану. Постанову підтримав 271 народний депутат. До складу Комісії обрано 11 депутатів: О.Аліксійчука, Т.Батенка, С.Євтушка, В.Кінзбурську, О.Ковальчука, С.Ларіна, О.Леонова, В.Мороза, О.Пасічного, О.Сову та В.Цабаля. Головою ТСК обрано Володимира Цабаля, його заступником – Олександра Пасічного.

Основним завданням Тимчасової слідчої комісії визначено розслідування можливих порушень законодавства України, у тому числі правопорушень, пов’язаних з корупцією, при здійсненні публічних закупівель органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами державної форми власності, суб’єктами господарювання державного сектора економіки та іншими замовниками за публічні кошти під час дії воєнного стану. Важливо відзначити, що ТСК не перевірятиме закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, які йдуть на забезпечення потреб сектору безпеки і оборони.

За попередньою інформацією діяльність Комісії буде зосереджено на двох напрямках. Але окремо підкреслю: це не означає, що інші напрямки будуть знехтувані.

Отже, першочергову увагу буде приділено закупівлям місцевих бюджетів. Передбачається, що основну увагу буде приділено таким проблемам:
• неадекватність статей витрат у порівнянні з потребами воєнного часу;
• завищені ціни.

Також в пріоритеті у нашого ТСК будуть закупівлі державних компаній. В цьому випадку розглядатимуться такі проблеми:
• незрозумілість вибору переможців тендерів;
• завищені ціни на закупівлі;
• високовартісні закупки.

Отже, влада недвозначно показала, що вона не збирається миритися, ані з нецільовими бюджетними витратами під час війни, ані із «збагаченням на крові». Як справедливо сказав Володимир Зеленський «на державних посадах чи народними депутатами України точно не будуть ті, хто працює собі «на кишеню», а не заради України. Кожен такий ділок як мінімум піде під суд». І я переконаний, що наша Комісія докладе всіх зусиль для того, щоб таких судових засідань побільшало.

На момент підготовки цього матеріалу була домовленість, що перше засідання ТСК має відбутися за три дні. Особисте спілкування з членами Комісії засвідчило їх налаштованість на те, щоб зробити її роботу максимально публічної. У разі потреби будуть долучатися незалежні експерти, громадський сектор.

У зв’язку з цим, як народний депутат, якого обрали до цієї ТСК, я звертаюсь до всіх громадян. Якщо у вас є інформація про правопорушення у сфері публічних закупівель, що не мають оборонного призначення, звертайтесь до нашої Комісії або особисто до мене. Боротьба з корупцією, з нецільовими витратами бюджетних коштів – потребує спільних зусиль. Кожна гривня, яку ми допоможемо спрямувати на зміцнення оборони, працюватиме на нашу Перемогу.