Безбар’єрна Україна: зусилля, які треба посилювати «фото»

Безбар’єрна Україна: зусилля, які треба посилювати

Нещодавно в Одесі на базі університету внутрішніх справ було відкрито інклюзивну автошколу. Вона готова одночасно прийняти на навчання до 25 осіб, які втратили кінцівки. Цю автошколу відкрито в межах флагманського проєкту Міністерства внутрішніх справ України «Автошколи для людей з інвалідністю». Його курує міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, і він став можливим завдяки колаборації з ініціативою «Без бар’єрів» Першої леді Олени Зеленської.

Загалом, це вже шостий заклад такого типу, який відкрито під егідою міністерства. П’ять перших автошкіл проєкту відкрилися на базі закладів освіти системи МВС у Києві, Кам’янці-Подільському, Кропивницькому, Львові та Дніпрі. Отже, є всі підстави очікувати на продовження цього флагманського проєкту та подальшу системну роботу в поширенні інклюзії з боку МВС.

Ініціатива «Без бар’єрів» народилася та почала втілюватися під патронатом О.Зеленської ще до повномасштабного вторгнення, але саме зараз вона набуває додаткової ваги та актуальності. Ця ініціатива повністю вкладається в концепцію «Україна має бути гідною своїх героїв», яку запропонував наш Президент, як наріжний елемент нової державної політики щодо ветеранів. І ми всі маємо докласти належних зусиль для того, щоб створити комфортне середовище для наших захисників та захисниць, які отримали важкі поранення. Бо для того, щоб зробити пандус для зручного заїзду в магазин, банк чи установу – не треба чекати на розпорядження Уряду, достатньо особистої поваги та бажання.

Державна політика безбар’єрності має багато вимірів. І в окремих з них ми вже зараз демонструємо беззаперечне лідерство. Зокрема, це стосується цифровізації. Завдяки зусиллям команди Віцепрем’єр-міністра України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайла Федорова ми маємо Єдиний портал державних послуг «Дія». Цей портал робить доступними понад 100 державних послуг. І цифровим сервісом такого рівня, який значно полегшує життя людям з інвалідністю, не може похвалитися жодна країна.

Але розпочинати треба, як і каже Олена Зеленська, з усунення бар’єрів в голові. Тих бар’єрів, які заважають правильному погляду на проблему, на її значущість для нашого суспільства. Для всіх, хто прагне зрозуміти справжню сутність безбар’єрності, опанувати основи «безбар’єрного спілкування», раджу ознайомитись з «Довідником безбар’єрності», підготовкою якого також опікувалась Перша леді.

Вважаю, що серед основних завдань державної політики безбар’єрності – подолання соціального відчуження. Та ж сама мережа інклюзивних автошкіл, яку розгортає МВС, не просто допомагає отримати водійські права. Вона дає мобільність, яка сприяє економічній активності осіб з інвалідністю. Вони зможуть працювати на роботах, які потребують навичок водіння автомобілем. Вони зможуть знайти роботу трохи далі від дому, тобто, для них розширюється доступ до більшої кількості вакансій, розширюється горизонт можливостей. В цілому, як каже Олена Зеленська, навички, які люди отримають під час навчання в автошколі, дозволять їм не лише впевнено керувати автівкою, а й – власним майбутнім.

Зрозуміло, що ми лише на початку шляху до створення безбар’єрної України.  І проблем насправді вистачає, бо треба не просто удосконалювати окремі аспекти нашого життя, а міняти всю систему. І задля цього 2021 року, з ініціативи Першої леді було прийнято Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Повномасштабна агресія скасувала багато наших планів, але тільки не в цій сфері. Війна, на жаль, стократно посилює запит на інклюзію, тому зусилля в цьому напрямку треба обов’язково посилювати.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram, дивіться на Youtube.