Кібербезпека: актуальні завдання, що потребують ефективних рішень «фото»

Кібербезпека: актуальні завдання, що потребують ефективних рішень

Кіберзлочинність є серйозною загрозою для національної безпеки України. Лише протягом минулого року фахівці Держспецзв’язку зареєстрували в Україні понад 2 тисячі кіберінцидентів та ще більшу кількість кібератак на органи державної влади, фінансові установи, компанії у сфері критичної інфраструктури, логістики та енергетичного сектору тощо. Збитки від шахрайства в Інтернеті зросли на 96% порівняно з попереднім роком і досягли 1 мільярда гривень. При цьому російська агресія проти України супроводжується розгортанням все більш потужної війни в кіберпросторі. Ми вже маємо справу не з поодинокими атаками, а з масштабним наступом, який сплановано та підтримується на державному рівні.

Тому обговорення питань посилення боротьби зі злочинами в кіберпросторі та зміцнення кібербезпеки є надзвичайно важливими та актуальними. І я гордий тим, що Одеса в черговий раз продемонструвала своє лідерство в тих сферах, які є визначальними для нашої майбутньої перемоги. Йдеться про круглий стіл «Протидія кіберзлочинності в Україні: сучасний стан, особливості в умовах війни та прогнозування на післявоєнний період», який нещодавно відбувся на базі Одеського університету внутрішніх справ.

Цей захід став ефективною платформою для обговорення важливої проблематики із залученням наукової спільноти, фахівців з правоохоронних органів, а також – міжнародних експертів та представників громадського сектору. Зі свого боку запропонував учасникам круглого столу звернути увагу на кілька важливих моментів.

По-перше, протидія кіберзлочинності на різних рівнях локалізації проблеми повинна мати свою специфіку. Якщо на міжнародній арені це питання переважно до правників, то на рівні окремих регіонів – це скоріше справа для «технарів». Одеська обласна військова адміністрація, як і інші ОВА, приділяє значну увагу питанням посилення кіберзахисту, зокрема, систем державного управління та об’єктів критичної інфраструктури. Тому впевнений, що конкретні напрацювання та пропозиції такого профілю будуть зустрінуті з помітною увагою та вдячністю.

По-друге, сьогодні точаться бурхливі дискусії навколо пошуку балансу у сфері перетинання інтересів держави, яка дбає про спільну безпеку, та особистості, яка намагається захистити власний простір. Далеко не завжди цей баланс знаходить своє відображення у відповідних нормах законодавства, і це подекуди призводить до зростання соціальної напруги. В Україні, яка в умовах війни потребує максимальної єдності, ці баланси мають бути бездоганними. Тому пропозиції щодо вдосконалення законодавчого поля, яке регулює питання кібербезпеки, є надзвичайно потрібними.

По-третє, технологічне оновлення дедалі більше прискорюється та вимагає створення гнучкої системи підготовки кадрів, які будуть здатними належним чином реагувати на виклики сучасності. Ми вже маємо відповідну мережу навчальних центрів Міністерства внутрішніх справ та Мінцифри. І ці центри досить успішно закривають потребу у технічній освіті та підвищенні кваліфікації фахівців, які працюють у галузі кібербезпеки. Але почивати на лаврах не на часі. Ми прагнемо перемоги, тому маємо бути на крок попереду від ворога. Отже, вдосконалення системи підготовки кадрів має тривати безперервно.

По-четверте, надійна система кібербезпеки передбачає належний рівень обізнаності населення про її специфіку та опанування навичками «кібергігієни». Для цього потрібна широка інформаційно-просвітницька кампанія, яка буде спрямована на роз’яснення населенню змісту сучасних кіберзагроз та способів захисту від них. Тому на часі більш інтенсивна та скоординована взаємодія відповідних державних органів, експертної спільноти та ЗМІ.

По-п’яте, Україна набуває унікального досвіду війни у кіберпросторі. Цей досвід є неоціненним та має послужити не лише нашій державі, а й нашим союзникам та партнерам. Як сказав наш президент: «Зараз ми є реципієнтом безпекової допомоги. Але Україна перемоги буде донором безпеки для нашого регіону, для всієї Європи, всього світу». Тому завдання акумуляції та узагальнення цього досвід є серед першочергових. Він стане одним із наших внесків до систем колективної безпеки.

Впевнений, що спільно ми зможемо дати потужну відсіч ворогу та створити в Україні безпечний кіберпростір.