Публічні закупівлі під час дії воєнного стану: пів року роботи ТСК «фото»

Публічні закупівлі під час дії воєнного стану: пів року роботи ТСК

Тимчасову слідчу комісію ВР України було створено в рамках парламентського контролю над публічними закупівлями. Таке рішення стало відповіддю на численну критику у мас-медіа щодо можливих порушень та корупційних зловживань у цій сфері. Пів року роботи ТСК багато в чому ці побоювання підтвердили.

Першочергові зусилля Тимчасової комісії були спрямовані на вивчення практики застосування законодавства у сфері публічних закупівель під час дії воєнного стану. А також – та на пошук потенційних шляхів вирішення проблем, які було виявлено. З цією метою було заслухано представників Міністерства економіки, яке формує та здійснює державну політику у сфері публічних закупівель, Держаудитслужби, яка здійснює контроль за дотриманням законодавства, зокрема, шляхом перевірки закупівель, а також громадських організацій, що займаються їх моніторингом.

Змістовні та жваві дискусії виникли відразу – щодо нормативних актів, які після початку широкомасштабного російського вторгнення був змушений приймати Уряд, задля адаптації публічних закупівель реаліям воєнного стану. Моя особиста думка – Кабінет Міністрів, можна похвалити за намагання постійно вдосконалювати нормативну базу, але вочевидь є питання щодо повноти та швидкості адаптації цієї бази до сучасних реалій. Також хочу погодитись з оцінками деяких громадських експертів, які небезпідставно вказували на проблему неефективної взаємодії контролюючих  та правоохоронних органів.

В цілому ТСК детально опрацювала майже 100 публічних закупівель. Серед прикладів нецільового використання коштів місцевого бюджету найбільше вразив «ківерцівський кейс». Минулого року міська рада Ківерців у Волинський області оголосила два тендери на ремонт місцевого стадіону. Згідно з укладеними договорами до кінця 2025 року переможець тендерів мав здійснити капітальний ремонт бігових доріжок та футбольного поля за 145 мільйонів гривень. При цьому річний бюджет міста Ківерці на 2023 рік складав трохи понад 152 мільйонів гривень. На що мало жити протягом двох років місто у разі початку капітального ремонту стадіону, так і залишилося невідомим. Бо після виклику на засідання ТСК посадових осіб Ківерцівської міської ради обидва договори було розірвано.

Не менш «цікавий» випадок стосується закупівлі електроенергії у Львівській області. Коли для того, щоб створити преференції одному з учасників, який зрештою залишався єдиним суб’єктом 603 (!) процедур закупівлі на суму в понад 1,8 мільярда гривень, затверджувались відверто дискримінаційні вимоги для участі в тендері Наприклад, вимагався дійсний висновок психофізіологічної експертизи працівника учасника тендеру. Три замовники на закупівлю електрики були запрошені на засідання ТСК, за підсумком розгляду питання, вони пообіцяли усунути дискримінаційні вимоги.

І в цьому місті напевно буде доречною ремарка, що парламентська комісія не є правоохоронним або контролюючим органом. ТСК не може накласти стягнення чи притягнути до відповідальності. Її призначення в іншому. В нашому випадку – в аналізі ситуації зі зловживаннями у публічних закупівлях та у визначенні рекомендацій, що дозволять мінімізувати корупційні ризики у цій сфері.

Тому звіт ТСК після його затвердження Верховною Радою буде спрямовано до Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України, Міністерства охорони здоров’я України, Державної аудиторської служби України, Офісу Генерального прокурора, Бюро економічної безпеки України, Національної поліції України для розгляду в межах компетенції та відповідного реагування. А ось це реагування може бути досить жорстким. Принаймні за підсумками роботи попередньої ТСК, в роботі якої мені довелося брати участь, і яка вивчала кризові явища на енергетичному ринку, відбулася повна зміна менеджменту в НАК «Нафтогаз України» та було відкрито кілька кримінальних проваджень.

На даний час Кабінет Міністрів вже вніс перші правки до Постанови № 1178, яка визначає особливості публічних закупівель  під час дії воєнного стану. При цьому загальний висновок ТСК такий: треба повернути основне правове регулювання публічних закупівель на рівень закону. Задля цього треба внести поправки для закону «Про публічні закупівлі», які встановлять виняткові норми, що діятимуть в умовах воєнного стану. Окремо відзначу, що такий підхід повністю відповідає баченню Президента Зеленського щодо магістрального напрямку боротьби з корупцією: «Дуже важливо не перекручувати гайки і не дивитись кожного разу на той чи інший гострий кричущий випадок. Ми повинні запроваджувати системні речі».

Народний депутат України,

член ТСК ВР України з питань розслідування можливих порушень законодавства України при здійсненні публічних закупівель під час дії воєнного стану

Олексій Леонов