Як збільшити народжуваність в Україні? «фото»

Як збільшити народжуваність в Україні?

Нещодавно мені на очі потрапив матеріал з прекрасним заголовком «В Одесі цього тижня народилося більше дітей...».

Зацікавило це питання, подивився статистику скільки хлопчиків та дівчат народжується останнім часом в нашому місті. Дуже потішило, що не зважаючи на війну, вона в цілому оптимістична. Як і те, що в Одесі зростає кількість дітей, які стають на облік в поліклініках. Якщо хтось не знає – в нашому місті середня кількість дітей на одного педіатра складає 891 дитину при рекомендованій оптимальній кількості 900 дітей. І це вважається гарним показником.

Але заради об’єктивності доводиться визнати, що певна частка нових дітей в Одесі з’явилась через евакуацію. Тому демографічна ситуація та перспективи у нас, як і в цілому по Україні, поки що, м’яко кажучи, невизначені.

Є два потужних фактори, породжених російською агресією, які негативно впливатимуть найближчим часом на демографічні процеси. З одного боку, це масовий виїзд українців за кордон. За деякими даними лише в країнах ЕС в школах навчається понад 450 тисяч дітей з родин українських біженців. І далеко не всі з них повернуться до України. З іншого боку, це крадіжка наших дітей країною-агресором. На цей час вже маємо документування Генпрокуратурою майже 19,5 тисяч  злочинів, тоді як загальна кількість вкрадених росією дітей за всі роки війни можливо наближається до 700 тисяч.

Це дуже страшні цифри, але якщо просто замружувати очі, проблема не зникне сама собою. Ба, більше, навіть за умови швидкого закінчення війни та масового повернення наших дітей зі Сходу та Заходу, ми тільки на крок відійдемо від демографічної прірви. Бо, за підрахунками експертів Україна потребує не менше, як 4,5 мільйона нових робочих рук для того, щоб забезпечити ефективне відновлення.

Зізнаюсь чесно, у мене не має готового рішення. Але по всьому виходить так, що навіть дві дитини в середньому на родину не врятують нас від демографічної кризи. Отже, треба шукати нестандартні рішення та підходи. І “пакунок малюка” – це вочевидь не панацея.

Стратегічно все зрозуміло. Перемога, вступ України до НАТО та ЕС, здатні відродити відчуття безпеки на наших теренах. Бо без цього говорити про збільшення народжуваності просто безвідповідально. Відновлення України, яка має за визначенням нашого президента стати країною, в якій кожен захоче пустити коріння і ніколи її не покидати, теж додасть позитиву. Але чи буде цього достатньо для того, щоб вирішити наявні демографічні проблеми?

Я, чесно кажучи, не певен. Але готовий дослухатися до експертних думок та забезпечити їх підтримку на законодавчому рівні.