Податки мусимо повернути, з перевірками варто зачекати «фото»

Податки мусимо повернути, з перевірками варто зачекати

Коли йдеться про повернення довоєнного оподаткування, з розумінням ставлюся до пересторог, пов’язаних з поверненням перевірок та штрафів. Саме тому звернувся до прем’єр-міністра Д.Шмигаля, міністра фінансів С.Марченка та в.о голови ДПС Т.Кірієнко з пропозицією ініціювати продовження терміну дії мораторію на проведення податкових перевірок. Вважаю, що Податкова має зосередитись на покращенні адміністрування податків, а не шукати “легких шляхів” для збільшення обсягів податкових надходжень. Особливо, якщо паралельно ці шляхи збільшують корупційні ризики.

Але для того, щоб дискувати щодо повернення довоєнного оподаткування, слід насамперед чітко окреслити реалії, в яких визрівало це рішення. Інакше замість “дорослої” розмови ризикуємо скотитися до “емоційного обміну думками”, який навряд чи матиме хоч якийсь конструктивний підсумок.

Отже, від чого відштовхувався Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, коли підтримав законопроект Кабінету міністрів №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»?! Якщо коротко, то від потреби забезпечити додаткові надходження до бюджету з метою зменшення його дефіциту та забезпечення макрофінансової стабільності.

Перше необхідно для того, щоб покрити видатки на сектор безпеки та оборони. А бюджетний дефіцит по цьому стратегічному для виживання України напрямку складає до 50 млрд грн на місяць. Для другого нам потрібна допомога з боку МВФ, і про її надання у розмірі 15,6 млрд доларів ми вже домовились. Але для цього ми мусимо виконати усі вимоги Меморандума про співпрацю, який містить 19 структурних маяків. Один з них – якраз повернення довоєнного оподаткування.

Здається все максимально зрозуміло. Тому в цілому розділяючи намагання захистити український бізнес, категорично не підтримую розмови в стилістиці “все пропало”. Пріоритети на сьогодні прості та безжальні: виживе Україна – врятуються всі, в тому числі й підприємці. Тож давайте виходити саме з цього. А ліричні побажання “а було б добре…” залишимо на після Перемоги.

Разом з цим, готовий розглянути будь-які конструктивні зауваження. Час до 1 липня ще є, тож давайте скористаємось ним з максимальною користю.

Зокрема, як голова підкомітету з питань оподаткування ПДВ, розділяю стурбованість тих експертів, які передбачають можливість виникнення форс-мажорних ситуацій через повернення цього податку. Тому є сенс обговорити доцільність запровадження певного перехідного періоду, або передбачити дієві механізми запобігання виникненню таких ситуацій.

Переконаний, що спільними зусиллями ми знайдемо, як мінімізувати ризики для українського бізнесу від повернення довоєнного оподаткування. Як варіант пошуку прийнятного рішення пропоную організацію круглого столу з цього питання на базі підкомітету з питань оподаткування ПДВ. Із запрошенням всіх зацікавлених осіб: від народних обранців, до представників Податкової, КМУ, Мінфіну, експертної спільноти та асоціацій підприємців.