Справа про повторний референдум у Шотландії «фото»

Справа про повторний референдум у Шотландії

Голова Верховного суду Сполученого королівства лорд Рід оголосив про рішення суду у справі про повторний референдум у Шотландії про незалежність.

Як відомо, у 2014 році в Шотландії пройшов референдум про незалежність та вихід зі складу Великобританії, ініційований Шотландською національною партією, яка контролює місцевий парламент та уряд Шотландії.

Проте 55% шотландців проголосували проти відокремлення від Сполученого Королівства. Однак шотландські націоналісти на чолі з прем’єром Стердженом вирішили проводити ще один референдум орієнтовно в 2023 році. Цього разу уряд у Лондоні висловився категорично проти, посилаючись на те, що перший референдум чітко висловив волю шотландців. Стерджен та її прихильники звернулися до Верховного суду.

Лорд Рід поставив крапку у цьому питанні. Вердикт суддів однозначний: шотландська влада не має права без дозволу Вестмінстера проводити референдум. Націоналісти не погоджуються з цим рішенням і обіцяють знайти інший спосіб висловити своє бажання ще раз проголосувати.