Прапорці на карті або перемога? «фото»

Прапорці на карті або перемога?

Схоже, попри вісім років безперервних боїв на Донбасі та відкрите вторгнення армії РФ, багато кому в нашому суспільстві досить бракує розуміння того, що таке війна і як вона ведеться.

Інакше пояснити шквал критики, що обрушився на українську переговорну делегацію вже на етапі узгодження попередніх умов перемир’я, пояснити не можна. Так, емоції. Бажання помститися за втрати. Бажання повернутися в рідні місця. Бажання побачити лідерів рашистів не за столом переговорів, а на лаві підсудних або шибениці. Усе це зрозуміло. Але війни ведуться і виграються реалістами, які просто зобов’язані ігнорувати емоції й приймати максимально раціональні рішення.

Візьмемо, приміром, одну з найпопулярніших думок : “Повернення російських військ на позиції станом на 23 лютого 2022 року – поразка України й зневага пам’яті жертв”. Хочу нагадати, неприємний факт: Поки що zигисти контролюють багато більше української території, чим до початку вторгнення і продовжують штурмувати Маріуполь та Ізюм. Так, від них вже звільнили цілий ряд населених пунктів. Але майже кожне таке звільнення – складна операція з боями, в яких, на жаль, втрати несе не лише агресор. Якщо вдасться укласти договір, по якому орки без бою звільнять те, що захопили починаючи з 24 лютого – це буде справжня перемога нашої дипломатії, що дозволяє зберегти ресурси та, головне, людей.

До речі, про “зневагу пам’яті жертв”. Нагадаю, що ми ведемо оборонну війну проти супротивника, що перевершує нас в силах і засобах. Причому війну, в якій ворог прагнув де-факто знищити державність України, перетворивши нас на напівколонію на зразок Білорусі. Про які “марни жертви” можна говорити, якщо ми зірвали ці плани? Якщо наші сили оборони – в першу чергу ВСУ, вщент розбили міф про міць і непереможність російської армії?

Інша справа, що це абсолютно не означає готовності нашої армії до того, щоб “викинути ворога за межі України й продиктувати йому умови договору на міжнародно визнаних межах”, як того вимагають багато гарячих голів, звиклих оцінювати успіх армії прапорцями та лініями на мапі. Так от, у військовому мистецтві вважається аксіомою те, що для успішного настання необхідно зосередити сили й засоби що триразово перевершують супротивника.

У світлі цього те, що ВСУ проводить приватні наступальні операції – демонстрація справжньої майстерності українського Генштабу і командирів на місцях, що блискуче маневрують наявними військами й грамотно використовують свою зброю. Причому майстерність ця спирається на прекрасну підготовку воїнів – в першу чергу, досвідчених ветеранів, що пройшли вогонь восьмирічної війни. Про останніх слід сказати особливо. Сьогодні вони, без перебільшення, золотий фонд нашої армії, до якого треба відноситися максимально дбайливо. Кожен з них повинен передати свій досвід десяткам і сотням новобранців.

На жаль, краща в Європі, а може й у світі мотопіхота і талановиті командири – наша єдина з військової точки зору перевага перед супротивником. В усьому іншому – бронетехніці, артилерії, авіації, больових кораблях і ракетах у супротивника значна перевага. Подобається це комусь або ні, але сформувати досить добре оснащені ударні угрупування, які зможуть виконати операції на
оточення і розгром великих угрупувань супротивника, ми сьогодні не можемо.

Особливо заважає перевага супротивника у повітрі. Попри втрати, заради того, щоб завдати поразки ударному угрупуванню українських військ, zигисти можуть ризикнути втратою і тридцяти й, навіть, півсотні одиниць авіації. При цьому завжди варто враховувати можливість масованого застосування супротивником стратегічної авіації, яка досі використовувалася епізодично. А це близько сотні літаків, працюючих з відстані недосяжної для більшості систем ППО, що знаходяться у розпорядженні української армії.

Отже, ВСУ просто вимушені продовжувати бити супротивника так само як робили це досі – перемелюючи його підрозділи маневреною обороною, розгромом похідних колон і засідками й видавлюючи з нашої території постійними ударами невеликих груп по флангах і тилах.

Серйозна розмова про великі наступальні операції можна буде вести тільки тоді, коли західні союзники передадуть Україні значну кількість усієї необхідної нам наступальної зброї. Проте, і в цьому випадку знадобиться час, щоб її освоїти, передати у війська і розробити плани нових операцій. Займатися усім цим, як і навчанням новобранців досвідченими ветеранами, завжди краще в умовах крихкого, але миру. Нехай навіть перемир’я. До речі, багато союзників не наважуються допомогти Україні з озброєнням і переоснащенням тих же ВПС або ВМФ саме через те, що тривають активні бойові дії.

І не треба боятися того, що Україна може підписатися під зобов’язанням не повертати Донбас або Крим військовим шляхом. На жаль, для військового конфлікту з РФ нам абсолютно не обов’язково порушувати якісь договори. Росіяни знову це зроблять самі.

Не варто забувати й про те, що час працює на нас. Санкції з РФ знімати ніхто не збирається. З кожним днем у розпорядженні вождів рашистів стає усе менше грошей на виробництво і модернізацію зброї. На яких би позиціях не закінчилася ця фаза війни, до наступної ми підійдемо з куди кращим співвідношенням сил, чим зараз. Враховуючи залежність Росії від закордонних постачань – для руйнування російського ВПК і економіки в цілому потрібні не десятиліття, а роки. Ось тоді, у російського ведмедя підведе від голоду черево, випадуть зуби та злізуть кігті й можна буде говорити про остаточну перемогу. З капітуляцію, яку ми приймемо у Москві.