Критерії госпіталізації при COVID-19 «фото»

Критерії госпіталізації при COVID-19

Нормативно-правовий акт, що чітко регламентує всі актуальні питання щодо лікування коронавірусної хвороби - наказ МОЗ від 28.03.2020 №722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)». Наполегливо раджу ознаймитися для захисту своїх прав. Також передбачені виключні критерії госпіталізації осіб З ПІДОЗРОЮ на COVID-19.

А саме, у пункті 8 Стандарту 2. “Первинна медична та амбулаторно-поліклінічна допомога пацієнтам з підозрою на COVID-19” вказано, що:

“8. Госпіталізація за клінічними критеріями показана [амбулаторним] хворим з підозрою/підтвердженим COVID-19 при наявності щонайменше однієї з перелічених ознак:
1) Частота дихання <10 або >30;
2) сатурація при вимірюванні пульсоксиметром ≤ 92 %;
3) порушення свідомості (за шкалою AVPU все, крім A);
4) пацієнти з перебігом захворювання середньої тяжкості, які мають тяжку супутню патологію (тяжкий перебіг артеріальної гіпертензії, декомпенсований цукровий діабет, імуносупресивні стани, тяжка хронічна патологія дихальної та серцево-судинної систем, ниркова недостатність) в стадії декомпенсації.”.

Таким чином, ПІДОЗРІЛІ випадки (тобто, не обов’язково – підтверджені ПЛР) за наявності, наприклад, показника сатурації 91 та менше, НЕ МОЖНА продовжувати лікувати амбулаторно/на дому, – і показана госпіталізація.

Разом з тим, Стандартом 3. “Стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19” чітко затверджені критерії госпіталізації як підтверджених випадків, так і ПІДОЗРІЛИХ ВИПАДКІВ.

“Госпіталізація за клінічними критеріями показана хворим з підозрою/підтвердженим COVID-19 при наявності щонайменше одного з перелічених критеріїв:
1) ЧД <10 або >30;
2) порушення свідомості (за шкалою AVPU все, крім A)
А (в сознании) – реагирует на голос, отвечает на вопросы,
V (голос) – на резкий окрик реагирует бормотанием, стоном,
Р (боль) – реагирует на центральный болевой стимул,
U (не реагирует) – пациент не реагирует на голос или боль.
3) стані середньої тяжкості і тяжкому – ознаки пневмонії та/або дихальної недостатності (збільшення частоти дихальних рухів вище фізіологічної норми, кровохаркання, показник SpO2 при вимірюванні пульсоксиметром ≤ 92 %) при наявності рентгенологічно підтвердженої пневмонії;
4) наявність клініко-інструментальних даних гострого респіраторного дистрес-синдрому (ГРДС);
5) наявність клініко-лабораторних даних сепсису та/або септичного шоку (синдрому системної запальної відповіді);
6) наявність клініко-лабораторних даних органної/системної недостатності, окрім дихальної;
7) пацієнти з перебігом захворювання середньої тяжкості, які мають тяжку супутню патологію (тяжкий перебіг артеріальної гіпертензії, декомпенсований цукровий діабет, імуносупресивні стани, тяжка хронічна патологія дихальної та серцево-судинної систем, ниркова недостатність) в стадії декомпенсації.”
_________________________________
Далі головне: ВСІ ПЕРЕЛІЧЕНІ ВИПАДКИ ПІДЛЯГАЮТЬ ОБОВ’ЯЗКОВІЙ ГОСПІТАЛІЗАЦІЇ ПОЗА ЗАЛЕЖНІСТЮ, ЧИ ВЖЕ ПІДТВЕРДИВСЯ СOVID-19 ТЕСТОМ ПЛР, ЧИ НІ.
Водночас, у пунктом 4 Стандарту 1 “Організація протиепідемічних заходів та медичної допомоги в осередку інфікування SARS-CoV-2” регламентується обов’язковість діагностики методом ПЛР.
“4. Основне значення для етіологічної лабораторної діагностики COVID-19 має виявлення РНК SARS-CoV-2 з використанням методу ПЛР.

Лабораторне обстеження на РНК SARS-CoV-2 РЕКОМЕНДОВАНО проводити всім особам з ознаками ТГРС та/або інших ГРВІ. В якості попереднього скринінгового обстеження використовується тест на визначення антигену SARS-CoV-2.

В ОБОВ’ЯЗКОМУ порядку лабораторне обстеження на COVID-19 з використанням методу ПЛР проводиться наступним особам:
пацієнтам, які відповідають визначенню підозрілого, ймовірного випадку захворювання на COVID-19, з ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії та/або ТГРС, яким не проводився скринінговий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 або при наявності позитивного результату скринінгового тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 (додаток 2);
пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19 (додаток 5);
особам, у яких при проведенні дослідження методом ІФА або ІХЛА виявлено Ig A, IgM, IgG та/або сумарні IgM, IgG;”.
___________________________
Отже, підсумовуючи – за наявності критеріїв, чітко визначених пунктом 8 Стандарту 2, ОБОВ’ЯЗКОВІЙ ГОСПІТАЛІЗАЦІЇ ПІДЛЯГАЮТЬ НЕ ТІЛЬКИ ПІДТВЕРДЖЕНІ, А І ПІДОЗРІЛІ ВИПАДКИ.
Людей з підозрою і наявності хоча би одного з перелічених критерієв мають госпіталізувати (і одночасно забрати матеріал на лабораторне дослідження, відповідно до пункта 4 стандарту 1, викликати мобільну бригаду, якщо этого не було зроблено раніше вашим сімейним лікарем).

Все інше – ПОРУШЕННЯ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА.
ПРОТЕ ДУЖЕ ВАЖЛИВО:
В умовах, коли з сьогоднішнього дня Україна (вже декілька днів як суцільна помаранчево-червона зона) переходить на другий етап реагування на поширення коронавірусу, і з 09.11.2020 усі планові госпіталізації заборонені – дуже важливо бути свідомими і без наявності чітко визначених критеріїв не вимагати госпіталізації.
Проте – обов’язково вимагати госпіталізації, коли випадок відповідає вище зазначеним критеріям.
________________________________
Ще раз резюмую: госпіталізація за клінічними критеріями показана хворим з підозрою чи підтвердженим COVID-19 у разі наявності щонайменше однієї з перелічених ознак:
частота дихання менша ніж 10 або більша ніж 30 дихальних рухів;
сатурація під час вимірювання пульсоксиметром нижча ніж 92%;
порушення свідомості пацієнти з перебігом захворювання середньої тяжкості, які мають тяжку супутню патологію (тяжкий перебіг артеріальної гіпертензії, декомпенсований цукровий діабет, імуносупресивні стани, тяжка хронічна патологія дихальної та серцево-судинної систем, ниркова недостатність) в стадії декомпенсації.

Якщо лікарем екстреної допомоги (якого було викликано самостійно, чи викликав сімейний лікар, з яким укладено декларацію)- зафіксовано один з перелічених станів – ГОСПІТАЛІЗАЦІЯ ОБОВ’ЯЗКОВА. Крапка.

ПС 1. Так, у нашій державі за поточних реалій з дотриманням прав громадян, коли ми постійно стикаємося з порушенням всіх без винятку законів і правил в усіх сферах, СИСТЕМА БУДЕ ЗМІНЮВАТИСЯ ВИКЛЮЧНО ЗАВДЯКИ БОРОТЬБІ ПАЦІЄНТІВ ТА ЇХ РОДИЧІВ ЗА СВОЇ ПРАВА.
Виключно. Влада і громадяни мають діяти разом, іншого шляху немає, така моя думка і переконання. Дивно очікувати іншого.

ПС 2. Метою цього посту є, перед усім, ознайомлення громадян з чинним нормативним регулюванням щодо лікування коронавірусу.

Боріться за свої права і права своїх родичів у ситуаціях, коли є супротив – щодо госпіталізації, щодо ведення амбулаторного лікування, щодо виклику мобільної бригади; коли щось не спрацьовує в регіонах і з окремими лікарями, які, наприклад, тоннами призначають антибіотики чи відмовляються викликати мобільну бригаду, яка зобов’язана на дому забрати лабораторний матеріал тощо.

Боріться за свої права, чітко їх знаючи.
Нагадаю, що усі країни, навіть з розвиненими системами охорони здоров’я та інформованим, потужним громадськім суспільством, не можуть впоратися з викликами глобальної пандемії, це шлях, який треба долати РАЗОМ.
І головне – ефективніше попередити, ніж лікувати.
Дотримуйтеся самі і вимагайте від інших дотримання протиепідемічних вимог.

Обов’язково вдягайте змінні маски (чи належно доглядайте за багаторазовими), мийте руки з милом, тримайте дистанцію, користуйтеся антисептиками, за першими ознаками ГРВІ звертайтеся до свого сімейного лікаря (і укладіть, нарешті, декларацію, дистанційно – якщо ви ще цього не зробили [проте – допомогу нададуть і без декларації]).

ПС 3 . Таки працює гаряча лінія (яку я факультативно щодня перевіряю) і на яку можна додзвонитися навіть пізно ввечері, 0-800-60-20-19, звертайтеся за роз’ясненнями і зі скаргами на порушення ваших прав у регіонах.