До “теми дня” «фото»

До “теми дня”

Не думав реагувати, але весь фб і стрічки ЗМІ у якомусь повному треші, навіть від притомних сайтів та людей, обізнаних щодо медіаграмотності, фактчекінгу і пошуку першоджерел.

Точніше, вони їх знайшли, але влада, оприлюднивши деякі сумнівні та не чіткі меседжі, чомусь повністю провалила комунікацію рядової, рутинної нормативної події.

І із фічі (ура, диджиталізація, тепер рецепт можна і зручно в смартфоні) зробила баг…

А ЗМІ переграли в клікбейт, і стимулювали ажіотажний попит у апріорі недовірливої до влади нації іпохондриків, бо і так всі перебувають у гіпертривожному стані через війну, сумні новини з фронту, та й взагалі.

Отже, правова норма чинного Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів”, 2679-IX, від 18.10.2022
(посилює заходи з регулювання обігу рецептурних препаратів, і ЗАБОРОНЯЄ продаж рецептурних лікарських засобів без рецепту в принципі. Вид рецепту, паперовий чи електронний, при цьому не має значення):

“II. Прикінцеві положення.
Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та ВВОДИТЬСЯ В ДІЮ ЧЕРЕЗ ТРИ МІСЯЦІ з дня припинення чи скасування воєнного стану, введеного Указом Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженого Законом України “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.”

А тепер питання – то що ж змінюється?
Відповідь – в принципі, нічого.
Можливість (не обов’язковість!) замість паперового рецепту взяти електронний.
Чи ви його брали до сьогодні? Так отож…
То через що такий ажіотаж?

ПС. А взагалі, публікувати, чому антибіотики і деякі рутинні, звичні вам препарати, неконтрольоване вживання яких може стимулювати, наприклад, злоякісний онкопроцес, чи спрокувати кровотечу/перфорацію при не/недодіагностованій виразці шлунку тощо, потребують таки рецепту?

Чи і так все всім зрозуміло?
Щодо антибіотикорезистентності в популяції і того, що антибіотики внаслідок безконтрольного вживання населенням потім, коли реально потрібно, не діють в принципі, від слова зовсім, зокрема у польових і стаціонарних шпиталях при курації поранених, які, нажаль, гинуть від супербактерій – треба щось пояснювати?

І що таке є, власне, е-рецепт ? (це смс, навіть на кнопковий мобільний, не тільки смартфон, із номером і кодом підтвердження, чи роздрукована інформпам’ятка, коли у літніх і не забезпечених людей немає і кнопкового мобільного).

І що будь-який лікар спокійно може і буде надавати е-рецепти за 5 хвилин вашої із ним комунікації (“виписувати”), дистанційно по телефону чи у мессенджерах, і без первинного візиту, якщо дані про ваші хвороби і стани є історично в ЄСОЗ?

Чи і так все ясно?
Відповідно до того, що “тема дня” перебила Бахмут, реально складні, гострі, кричущі комплексні проблеми забезпечення фронту, снарядного голоду, адвокації зброї, життєважливої розвитку сфери бойвих БПЛА, про які має думати нація, шукати шляхи вирішення, спонукати владу до більш активних та ефективних дій, – але “критичні співгромадяни” натомість таки стали у черги біля аптек, бо ж “не можна буде купити ліки”©, все ж бачимо, що ні…