Воєнний стан, «дерадянізація» та 200 мільярдів на потреби захисників «фото»

Воєнний стан, «дерадянізація» та 200 мільярдів на потреби захисників

Верховна Рада знову зібралась, аби ухвалити важливі для країни закони. З найголовнішого:

📍 Подовжили строк дії воєнного стану в Україні з 25 квітня ще на 30 діб.

📍 Зробили крок до дерадянізації законодавства України. Документ (4284) передбачає скасування понад тисячі актів законодавчих органів СРСР та УРСР, що дасть змогу позбавити українське законодавство від зайвого.

📍 Ухвалили закон (7194) про конфіскацію майна суб’єктів з рф на період воєнного стану. Метою законопроєкту є встановлення нових підстав і механізмів політичного та юридичного реагування на дії, які уможливлюють вчинювані рф на території України воєнні злочини.

📍 Ще 200 мільярдів для захисників. Ухвалили законопроєкт (7299), який розв’язує два важливих питання: відкриває можливість для дофінансування та збільшення видатків держбюджету на 200 млрд грн і запускаємо з 1 травня новий механізм сплати та зарахування акцизного податку з реалізації тютюнових виробів.

📍 Збільшили повноваження місцевої влади в областях та громадах, де не ведуться бойової дії та не утворена військова адміністрація (7269). Це стосується ряду рішень з питань бюджету, кадрових питань тощо. Наприклад, оперативного прийняття рішень про передачу коштів з місцевого бюджету на потреби ЗСУ.

📍 Врегулювали питання правового режиму на тимчасово окупованій території України. Проектом (7270) Закону встановлюється незаконність тимчасової окупації рф територій України, даються визначення поняттям «гуманітарний коридор», «деокупація», «лінія зіткнення», «окупаційна адміністрація Російської Федерації» та інше.

📍 Підтримали важливий законопроєкт (7275) щодо статусу безробітного. Документом врегульовується питання статусу безробітного та допомоги на час дії воєнного стану та протягом 180 календарних днів після його припинення.

📍 Підтримали документ (7282), що надає органам місцевого самоврядування повноваження затверджувати програми комплексного відновлення територій та спрощує процедури пов’язані з розміщення тимчасових споруд та капітальним будівництвом об’єктів для тимчасового проживання осіб.

📍 Спростили механізми отримання допомоги депутатами, якщо вона йде на ЗСУ та гуманітарну підтримку українців (7280).