Про поїздку до Німеччини «фото»

Про поїздку до Німеччини

Уперше з часів повномасштабного вторгнення погодилась поіхати до іншою країни. Довго не вагалась, бо запрошення надійшло від засновника поважної міжнародної благодійної організації Be an Angel пана Andreas Toelke.

Організація щільно та дуже ґрунтовно займається евакуацією постраждалих у наслідок воєнних дій, допомогою в отримуванні лікування тяжкохворих та ще мільйоном іншіх надважливих питань.

Головною метою поїздки було безспосереднє спостереження за усіма етапами, регламентами, протоколами та шляхами з якими стинаються наші біженці. Документи, виплати, нелегке перебування у кемпі (іноді досі тривале), вибір подальшого життя.

Усе це складно. Усе це дуже важко та лякає невідомістю.

Німці (як й усі інші країни, які мають ласку приймати нашіх людей) роблять це завзято, щиро та іноді відчайдушно. Підкреслю своє ставлення: вони нічого нам не винні. Віддаючи свій час, кошти, сили та енергію, вони роблять свідомий вибір допомогати нам. Підтримувати звичайних людей, які потрапили до жахливих обставин війни.

Але нам, у свою чергу, слід обов‘язково пам‘ятати, що біженство – це крок у невідомість. Не слід очікувати, що ви одразу отримаєте апартаменти на 100 м2, круту роботу у Берліні та найповніший соцпакет. Це не так. Офіційно украінців у Німеччині 3 млн. І усі вони хочуть лишатися у столиці, де вже ”sold out” на мовних курсах, де майже не має вакансій, де з будь-яким житлом обставини надважкі… Є ініші міста, інші землі, де люди зможуть почати (якщо мають на меті) нове життя та гідно опікуватися собою та своєю родиною.

Їхати чи не їхати – безумовно, особисте питання, і нерідко люди фактично не мають альтернативи. Але, якщо вона є, треба обов‘язково УСЕ добре зважити, проаналізувати і зробити «дорослий» вибір. Романи про еміграцію бувають різні і не усі вони про шампанське в Монако. Іноді вони про відчай, злиденність та тривогу очікування.

Отже, якщо вирішили – будьте готові до випробувань та не надягайте рожеві окуляри. Отож оминете ями розпачу, стагнації та страху. І тоді все буде добре, бо нам дійсно щиро хочуть допомогти.

Ця подорож впевнила мене, що людяності у світі значно більше ніж суєтного зла.І я дуже щаслива відтепер бути частиною потужної, професійної та дружньоі команди Be an Angel.