Не грайте на користь Путіну «фото»

Не грайте на користь Путіну

Не критичні громадяни, замість єднання, і методичної роботи на перемогу - емоціонують і, наприклад, криють матами в українському фейсбуку українською мовою Макрона і Рютте за їх заяви. Який ККД від цього - не зрозуміло.

Так, війна, всі на нервах, у більшості – невроз від інформаційного перенапруження і усвідомлення того, що Світ вже не буде таким, як ми його знали. Але ж це не привід прямо просувати наративи Кремля, Захарової і Скабєєвої, і стверджувати, що НАТО і ЄС – погані. Тому що Путін саме цього і хоче, щоби ми думали, що вони погані. Саме Путін хоче, щоби ми не вступили до ЄС і НАТО. І саме забезпечення того, щоби це не відбулось – і є завданням цієї війни.

Але ж ЄС і НАТО не погані. Країни ЄС і НАТО роблять більше, ніж можуть. І НАТО, яке “нічого не дає” (але ж звідкись матеріалізуються святі ПЗРК, ПРО/ППО, Javelin, Bayraktar, M72, Stinger та NLAW). І ЄС, країни якого, крім усього іншого, ухвалюють виділення коштів і пакетів допомоги.
Так, дехто більше, як Польща, що стала лідером адвокації європерспективи України, та Британія, де, наприклад, син парламентарки разом із іншими сотнями професійних військових поїхав воювати за нас. Дехто менше.

Але нагадую, ЄС, у тому числі Франція, Нідерланди та Німеччина, ввели безпрецедентний пакет санкцій проти агресора. І бізнеси, люди з цих країн зазнають величезних збитків при виході з економіки РФ прямо зараз. Крім того, значно зросли ціни на енергоносії, в 10 раз. Ще раз, не на 10%, а у 10 разів. Крім того, біженці та все інше.

Тобто, пересічні француженка і нідерландка, німкеня і бельгійка вже платять за українську війну. Багато платять. Не життями, як ми, але платять. Водночас у цих країнах існує політична конкуренція, якою вже вміло користується Кремль. Наприклад, у Франції прокремлівська навкололіпенівська преса і медіа вже тиждень просувають картинки з усім поганим в Україні і питають у нації – навіщо нам мерзнути і бензин на 30% дорожче “заради нациків в Україні” (це цитата).

Тобто вони вже не задоволені. Дуже не задоволені. В цих країнах багато своєї “вати”, яка не розуміє, що за свободу треба платити. А тут ще і вимога України негайно прийняти у ЄС країну не тільки в стані війни, з розбомбленою інфраструктурою, а і ту, що НЕ ВИКОНАЛА ВИМОГИ щодо уніфікації законодавства і виконання євродиректив.

Нажаль, так. Ми не виконали роботу по уніфікації норм і стандартів, у нас не працює чесний змагальний суд і сотні інших проблем. І в умовах війни, коли десятки чиновників у окопах чи працюють над терміновими наказами і завданнями у евакуації – навряд чи у нас є можливість уніфікувати нормативно і забезпечити ефективний контроль РЕАЛІЗАЦІЇ законодавства у тисячах різних сфер – від судової системи до системи крові, від тієї ж біобезпеки до стандартів національної поліції і пенітенціарної системи.

Тому не зліться на Рютте, коли він каже, що немає прискореної процедури, бо її дійсно немає. Але ж і слідкуйте за діями – Нідерланди, які, нагадаю, останні у Шенгені погодили нам безвіз – надають і летальне озброєння, і величезні кошти на підтримку України.

І не дивуйтесь Макрону, що він так відповідає, як він відповідає. Бо якщо він своїми відповідями нажахає французьке суспільство, яке і так вже почало задавати собі різні питання, бо 10 років роботи медіа суки Сімонян у французькій глибинці не пройшли дарма, – то президенткою стане путінський соціаліст або путінська націоналістка.

Тож ширше дивіться на світ, почніть розуміти процеси, які відбуваються в європейських країнах, до яких ми так хочемо доєднатися. І де дії влади цілком залежать від суспільної думки. І робіть висновки по справам, а не по дипломатичним та обережним висловам, до того ж, подекуди вирваним із контексту заради клікбейту.

І не грайте, зрозуміло що не свідомо, але не грайте на користь Путіну, завдання якого – викликати образу українців до НАТО і ЄС. Що ми можемо зробити для наближення вступу до ЄС кожен на своєму місці і прямо зараз?

Переконати суспільну думку цих країн і стати колективним анти-RT. Я, наприклад, вже тиждень сиджу у твітері та на ютубі Orelsana та інших французьких шоубізнесових та медіаперсон, в основному, на теми #closethesky #nofligthzone. Якщо ви знаєте французьку не гугл-перекладачем, як я, то ідіть на форуми маленьких французьких містечок, у вайбер-чати спільнот, у фейсбук та твіттер і французькою переконуйте рядових французів, що ми рухаємося шляхом реформ, таки проведемо їх і будемо разом у європейській сім’ї.

Нагадую, щоби у питанні надання безвізового Шенгену Нідерланди склонилися на нашу користь, українці провели піврічну медіакампанію, яку вінчав тиждень агітації перед референдумом, де були половина наших депутатів та медіаперсон. І ми перемогли! Тож дійте так само і зараз.

Ідіть на державну службу та у сектор державних підриємств, де тотальний дефіцит робочих рук і кадрів, щоби імплементувати наші норми і стандарти в усіх сферах життя до норм і стандартів ЄС.
Переконайте французьку та голандську домогосподарок тут і зараз у інтернет-дискусіях, що Україна достойна бути частина ЄС. А розказуючи у українському фейсбуці у гомофобних та ейджистських коментарях, що Маркон “одружений на Панінє”, – цього точно не досягти.