“Це абсолютно несправедливо”. Як Україна втрачає морську галузь «фото»

“Це абсолютно несправедливо”. Як Україна втрачає морську галузь

На тлі війни, відсутності електрики та ще мільйона інших проблем тема можливості виїзду наших моряків у рейси ніби відійшла на другий план. А даремно, тому що проблема нікуди не поділася – але вона вже, як це іноді буває, перейшла до наступної стадії – втім, про це попереджали давно.

Днями поговорив зі старим другом, який зараз у Румунії. Він морський офіцер торгового флоту, і вже більше року не був удома в Одесі. А все просто: на момент початку вторгнення він був у рейсі. Коли рейс завершився, він не повернувся одразу додому, а затримався за кордоном, а невдовзі пішов у наступний рейс. І як виявилося, мав рацію. Тому що ті з його колег, хто залишився в Одесі та інших містах, просто змушені були сидіти вдома. На роботу не випускають, до армії не беруть. Ні, можуть взяти людину без потрібної військово-облікової спеціальності, але це треба виявити чималу наполегливість. Не всі готові виявляти її.

Так ось. Спілкування з другом було більше схоже на його монолог, – він виплеснув емоції, що накопичилися.

“Слухай, це абсолютно несправедливо. То, як до нас поставилися. Ні роботи, нічого. Що мені, каструлити в Одесі? Чиє це було рішення – щоб дозвіл на виїзд давали військкоми? За що їм таке щастя? Думаєш, вони без моряків мало “рубають?” І все одно нас не випускають. У результаті всі, хто вирішили виїхати, вже всіма правдами і неправдами вибралися і плавають.

Я зараз у Румунії, у Констанці. Тут цілі квартали, в яких мешкають українські моряки та їхні родини. Знаю, що й у містах Молдови приблизно те саме. Машини на українських номерах, багато одеських. А що робити? І їхні гроші осідають там замість того, щоб працювати в економіці України.
Я ось патріот, щомісяця я щонайменше тисячу баксів відправляю на ЗСУ. І 90% тих, кого я знаю, також патріоти України. Але боюся, що за такого відношення це ненадовго.

А ти знаєш, що відбувається у морській галузі? Наших у морі стало помітно менше. Тому роботодавці наймають будь-кого з інших країн, у тому числі росіян, хоча з ними багато проблем: труднощі з переказом грошей, та й як працівники з них – зовсім не те, що ми. Як тобі? Наші моряки просто втрачають на ринку свою нішу, не найгіршу. А відновити це буде дуже важко”.

Отак, якщо коротко. Наша розмова залишила тяжке почуття. Так не має бути. І проблема ж не нова. Чому не можна її нормально вирішити, а не віддавати на розсуд місцевих військкоматів? Адже якщо десь дозвіл на виїзд вони дають, то в Одесі – ні.

Люди – те, на чому тримається Україна. Ми віримо в нашу країну, в те, що тут все за справедливістю чи принаймні процес йде в цьому напрямку. Це важлива, якщо не базова, частина нашого патріотизму. Як можна підривати цю віру? Люди цілої професії, важливої сфери економіки, опинилися “за бортом”. Так не має бути в Україні. Не кажучи вже про те, що гроші, які могли б заробити моряки, – така сама частина війни, як снаряди та танки.