Процес вступу до ЄС «фото»

Процес вступу до ЄС

«На думку Комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення країни та рішучість країни жити за європейськими цінностями та стандартами. Ми всі знаємо, що українці готові померти за європейську перспективу. Ми хочемо, щоб вони жили з нами, Європейською мрією».

Європейська комісія запропонувала надати Україні статус кандидата членa ЄС, але всі 27 країн ЄС мають погодитися надати Україні статус, i що буде обговорюватися під час саміту лідерів ЄС 23-24 червня.

Хоча Європейська комісія рекомендує, чи повинен би ЄС надавати цей статус заявнику, це мають вирішувати уряди-члени ЄС, які повинні одноголосно дати схвалення. Поки що ЄС ніколи не надавав статус кандидата країні в розпал повномасштабної війни, але чиновники ЄС кажуть, що Україна вже прийняла 70 відсотків європейських законів і стандартів.

Процес вступу до ЄС загалом складається з 3 етапів: 1. коли країна готова, вона стає офіційним кандидатом на членство; 2. кандидат переходить до офіційних переговорів про членство і має відповідати всім критеріям вступу; 3. вcтуп.

Кандидати повинні прийняти демократичні норми та провести реформи, щоб відповідати правилам, нормам і стандартам ЄС у широкому діапазоні сфер, включаючи економіку та верховенство права.

Потім відповідно до Маастрихтського договору, кожна нинішня держава-член і Європейський парламент повинні погодитися прийняти нових членів.

Весь процес, від подачі заявки до членства, зазвичай займає близько 5 років, хоча Швеція, Фінляндія та Австрія пройшли швидше, лише за 3 роки. Легкість вступу залежить від держави: наскільки вона заздалегідь інтегрована з ЄС.

Європарламент вже проголосував за статус кандидата України. Парламент є найбільшим у світі міжурядовим органом із 705 членами, які представляють понад 500 мільйонів осіб із 27 країн-членів ЄС. За кандидатуру України проголосували 438 депутатів, проти – 65.

До речі, 750 місць у Європарламенті розподілені за чисельністю населення. А тепер уявіть, що Україна увійде з 40 мільйонами..

Сьогодні країнами-кандидатами є Албанія, Македонія, Туреччина, Сербія, Чорногорія. Туреччина є кандидатом з 1999 року, переговори розпочалися лише в 2005 році, але призупинилися з 2016 року через політичні проблеми.

«Україна є ключем до майбутнього архітектури європейської безпеки. Не може бути європейської стабільності без стабільності в Україні, і членство в ЄС сприятиме стабільності», – сказав старший науковий співробітник фонду Маршалла Бруно Лете.