Як не дивовижно, в Естонії майже конституційна криза «фото»

Як не дивовижно, в Естонії майже конституційна криза

В парламенті абструкція, тобто заспамили виступами, парламент перестав діяти.
Але почнемо з початку.

Вийшло так, що в естонському законодавстві була «червона кнопка», якою ніколи ще в історії не користувались. Цю «кнопку» запрограмували вже коли створювали законодавство при пoчатку Естонської республіки (1918-1940). Вона мала на увазі, що є можливість заспамити пропозиціями парламент, якщо наприклад буде диктатор і треба якось не дати йому приймати законопроєкти проти народу.

Але хоча цей пункт був, їм ніколи не користувалися зрозуміло. І зараз в перший раз неконструктивна опозиція вирішила використовувати силу та вже 4ий день робота парламента стоїть. Тому, бо в прямому сенсі опозиційні депутати весь час беруть слово підряд та не дають коаліції прийняти жодного законопроєкту, порядку денного, нічого. Так і проводять в прямому сенсі дні та ночі в парламенті.

Але дивовижно це, що і ніякого законодавчого виходу немає.
В крайньому випадку треба чекати до наступного березня, тому бо якщо рік не приймали бюджет, то треба йти на перевибори. Зрозуміло, до цього не дійде, але якщо було б дійсно важливе питання, наприклад, ратифікація вступу Швеції до НАТО, то це неможливо було би прийняти, поки фракції не підуть на компроміс та зупинять абструкцію. Чи наприклад якщо було би дійсно дуже проросійських, достатньо 3-4 депутатів, які просто могли би такою абструкцією паралізувати діяльність держави.

Дуже надіюсь, що з цього досвіду політики вийдуть більш розумними, та ця «червона кнопка» буде якось «детонована».

Зайшла в гості, щоб побалакати, поки ця «кнопка» ще діє.