Доступне і безоплатне лікування вірусних гепатитів С та В «фото»

Доступне і безоплатне лікування вірусних гепатитів С та В

Презентували зручний електронний Інструмент для пацієнтів та лікарів «Моніторинг наявності препаратів для лікування ВГС та ВГВ для дорослих та дітей».

Отже, держава в повній мірі забезпечила можливість лікування вірусних гепатитів сучасними противірусними препаратами. Сучасних ефективних препаратів більше ніж достатньо. Вони є безоплатними.

Разом з тим значно спрощена діагностика і скринінг: сімейні лікарі відповідно до 504 наказу і умов і вимог контрактування з НСЗУ вже 4 роки як мають робити аналізи на маркери вірусних гепатитів , і тільки підтверджуючий ПЛР та біохімія – 2 єдиних аналізи, які потрібні для встановлення діагнозу лікуючому лікарю.

Алгоритм простий:

1. Пишете своєму сімейному лікарю, що ви хочете і маєте право зробити аналізи на антитіла до гепатиту С і австралійський антиген (HbsAg) до гепатиту В, обираєте час, сдаєте.

2. Якщо тести негативні – раз на два роки робіть профілактичний рутинний скринінг. У разі позитивного тесту – в рамках амбулаторного пакету НСЗУ (у амбулаторному закладі вторинки) робите підтверджуючий ПЛР та біохімію. Зазначені аналізи можна зробити і за кошти домогосподарств у регіональних центрах СНІД, інших комунальних та державних надавачів лабораторних послуг (де вартість значно дешевша, ніж у комерційній мережі), або у комерційній мережі.

3. У разі підтвердженого ПЛР та відповідно до особливостей показників біохімії призначається противірусна терапія, – надавачем медичних послуг у регіоні, найближчим до вас територіально, якого ви можете побачити на мапі інструменту, чи будь-яким іншим, якого ви обрали.

У більшості випадків лікування вчасно виявлених вірусних гепатитів С та В – це три місяці щоденного амбулаторного прийому однієї або двох пігулок – і ви вилікувані.
Ніяких ризиків цирозів, гепатоцелюлярної карциноми та інших летальних ускладнень глибоких стадій вірусних гепатитів.

Розповсюдьте цю інформацію серед близьких, рідних, знайомих, ключових груп – зокрема і перед усім військових, атошників, які мають можливість пролікуватися не у відомчій системі ЗСУ, а як громадяни України, що уклали декларацію з сімейним лікарем.

Нагадую і наголошую, що нові Стандарти надання медичної допомоги дорослим та дітям із вірусними гепатитами В та С, затвердження яких ми супроводжували, і які були ухвалені наказами МОЗ у січні 2021 року дозволяють:

забезпечити раннє виявлення пацієнтів із захворюваннями на вірусні гепатити;
зменшити кількість втрачених з-під нагляду пацієнтів;
сприяють негайному початку лікування.

Особливий позитив — спрощення маршруту пацієнта. Для прикладу, якщо раніше необхідно було робити низку дороговартісних специфічних аналізів для того, щоб лікар міг призначити схему лікування, то тепер лікуючий лікар може призначати препарат відразу після підтвердження діагнозу з мінімальним необхідним обсягом додаткових обстежень. Таким чином пацієнт не витрачатиме свій час та кошти на дороговартісне обстеження. Саме ця причина була найпоширенішою, чому пацієнти не зверталися за лікуванням.

Ще одним великим проривом є те, що відтепер Стандарти дозволяють проводити лікування вірусних гепатитів будь-якому лікарю, який пройшов відповідне навчання. Це також допоможе наблизити послуги до пацієнта та покращити доступ до лікування.