Держбюджет-2022: Підвищення стипендій та рекордні кошти на зарплати вчителям «фото»

Держбюджет-2022: Підвищення стипендій та рекордні кошти на зарплати вчителям

Бюджет на освіту зростає. На наступний рік заплановано майже 185,6 мільярда гривень. Це більше на 17 млрд грн, ніж минулого року. Кошти підуть на підвищення зарплат вчителям і студентських стипендій, субвенції на реформу шкільного харчування, на розвиток навчально-практичних центрів закладів профтехосвіти, розвиток інклюзії та безбар»єрності.

Поступове збільшення зарплат вчителям і стипендій, субвенції на реформу шкільного харчування, на розвиток навчально-практичних центрів закладів профтехосвіти, розвиток інклюзії та безбар’єрності – такі видатки передбачені в Держбюджеті-2022 в галузі освіти.

Загалом на освіту в бюджеті заплановано виділити майже 185,6 млрд грн, що на 17 млрд грн більше, ніж минулого року. Тобто освітній кошторис поступово зростає. До речі, за рекомендаціями ООН і ЮНЕСКО, для сталого розвитку системи освіти, аби вона забезпечувала потреби суспільства, рекомендується, щоб бюджет на освіту становив 7% від ВВП. Ми близькі до цього зараз.

Найбільша стаття в бюджеті – зарплати вчителів, так звана освітня субвенція. У нас 428 тис. вчителів, які отримують зарплату за кошти бюджету. На це виділяють 108 млрд грн, що на майже 8,5 млрд грн більше, ніж торік. Власне, вперше в історії ця субвенція більша за 100 млрд. Тому очікуємо збільшення зарплат вчителів, які сьогодні разом з медиками є другою армією, після військових, ясна річ.

Також вперше за багато років поступово збільшуватимуться стипендії студентам закладів вищої та професійно-технічної освіти: для ЗВО – до 2 тис. грн, підвищені стипендії — до 2,55 тис. грн, для профтехосвіти — до 1,25 тис. грн.

Це суттєва підтримка для профтехів, розвиток яких безперечний пріоритет для президента. Адже в нас шалена нестача робітничої ланки. Приблизно 70% молоді навчаються у вишах, а решта – у професійній освіті. І зовсім навпаки, наприклад, у Німеччині. Ми маємо розуміти, що комфортну державу розбудовуватимуть не тільки люди з вищою освітою, а ті, хто прийде з профтехів. Юристи, теоретики, фінансисти важливі, але мають бути люди, які просто беруть і роблять.

У бюджеті на наступний рік з’явилися дві нові програми субвенцій: 1,5 млрд грн для місцевих громад і керівників шкіл на оновлення харчоблоків за реформою системи шкільного харчування, якою опікується перша леді. І ще 1,5 млрд грн на пожежну безпеку. Це системна проблема будь-яких об’єктів, але насамперед шкіл і садочків, тож держава допоможе громадам її вирішити.

Серед позитивних моментів бюджету на освіту – збільшено обсяг субвенції. “Спроможна школа для найкращих результатів” на 365 млн грн, 100 млн на продовження робіт по президентському університету, 250 млн грн субвенції для навчально-практичних центрів закладів профтехосвіти, збільшення з 7 млрд грн до майже 9 млрд грн на інклюзію та безбар’єрність в освіті (йдеться про зарплати вчителів та асистентів дітей з особливими освітніми потребами, соціальну підтримку таких осіб, освіту для дітей, які перебувають на довготривалому лікуванні).