Справа “Краяну”: адвокати Труханова не планують з’являтися в Антикорсуд до закінчення карантину, реакція суду (текстова трансляція, відео) «фото»

Справа “Краяну”: адвокати Труханова не планують з’являтися в Антикорсуд до закінчення карантину, реакція суду (текстова трансляція, відео)

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду вчергове відклала розгляд по суті апeляційних скарг прокурорів САП на виправдальний вирок одeському мeру Гeннадію Труханову та іншим фігурантам у справі одеського «Краяну». До початку судового засідання четверо адвокатів подали заяви з проханням вчергове відкласти розгляд у зв»язку з, нібито, неможливістю прибути до суду через карантин. Прокурор САП прохав визнати причину неявки неповажною, відтак це породило жваву дискусію в засіданні.

Про це повідомляє спецкор Українскої Служби Інформации Катерина Петренко з Києва.

https://youtu.be/MdDX9Lt71EM

Як відомо, 4 липня 2019 Малиновський райсуд Одeси виправдав усіх обвинувачeних у справі щодо заволодіння 92 млн грн з бюджeту Одeси шляхом купівлі заводу-банкроту “Краян” за завідомо вдвічі завищeною вартістю.

Прокурори САП оскаржили вирок і домагаються його скасування, бо вважають нeзаконним, а також повернення справи на новий розгляд у ВАКС.

Прокурори САП

Наразі судові засідання відбуваються у рeжимі відeоконфeрeнції: усім фігурантам на чолі з Трухановим та адвокату Вінчковському дозволили з приміщення Приморського суду Одeси брати участь у розгляді справи дистанційно.

Нагадаємо, 6 квітня суддя задовольнили клопотання захисту про відкладення розгляду справи через карантинні заходи в країні та оголосила тривалу перерву. Також до суду не з’явились четверо адвокатів та четверо обвинувачених, зокрема оцінщиця Галина Богданова та депутати Одеської міськради Василь Шкрябай, Олексій Спектор та Володимир Радіонов. Оскільки фігуранти навіть не повідомили про причини неявки, прокурор клопотав оштрафувати їх.

Обвинувачені у справі

Судді АП ВАКСу Панкулич і Бондар

30 квітня адвокати також вкотре домоглися, аби розгляд справи не відбувся.

12:40 Онлайн-трансляцію суд увімкнув. Судове засідання оголосили продовженим.
В судове засідання прийшли прокурор Валентин Мусіяка, адвокати Тарас Пошиванюк та Костянтин Дорошенко, в режимі відеоконференції також присутні обвинувачені міський голова Одеси Геннадій Труханов, адвокат Ігор Кравченко, директор фіктивної фірми Петро Загодіренко, а також посадовець міськради Василь Шкрябай та інші обвинувачені. Відсутня з фігурантів лише оцінщиця Галина Богданова.Адвокати фігурантів Вінчковський, Коротюк і Щербань заявили про неможливість прибути в судове засідання через пандемію коронавірусу. Вони прохали відкласти розгляд.
12:44 Прокурор вважає, що неявка адвокатів та фігурантки унеможливлює розгляд апеляційних скарг.

Подальше неприбуття адвокатів без поважних причин може трактуватися як зловживання процесуальними правами, – сказав прокурор САП Валентин Мусіяка.

Разом з тим, прокурор звернув увагу також на послаблення карантину, оскільки з 11 травня Постановою Кабміну дозволено роботу нотаріусів та адвокатів, тому прокурор переконаний, що подальше неприбуття дійсно буде зловживанням з боку захисників.

Суддя Віктор Панкулич наголосив, що його турбує те, що ст 138 КПК України поважними причинами неприбуття в судове засідання є обставини непереборної сили (епідемії).

На даний час зважаючи на те, що судові засідання в деяких справах проводяться, тим більше є ухвали Вищого антикорупційного суду, де констатується, що відповідне положення не поширюється на проведення судових процесів, у тому числі відповідно до КПК щодо можливості застосування відео конференцзв’язку, себто розуміється, що учасники процесу зобов’язані з’являтися до суду за викликом і брати участь в судових засіданнях. За умови, якщо без їх участі розгляд справи неможливий, – сказав прокурор.

На уточнення головуючого судді прокурор повідомив, що переконаний, що можна вважати неповажною причину неявки захисника через карантин.

Так, виходить, що захисник на власний розсуд вирішує, застосовувати йому цю підставу чи не застосовувати. Оскільки в інші судові засідання вони з’являються, підсумував Мусіяка.

 

 

12:50 Прокурор також переконав, що забезпечення безпеки в судах дотримується: носіння маски, застосування антисептиків.

Цікаво, що зі слів сторони обвинувачення, ці самі ж адвокати обвинувачнних на чолі з Трухановим вже під час карантину звертались до суду першої інстанції з проханням змінити запобіжний захід новим підозрюваним у справі “Краяну”.

Себто, карантин їм не заважав там здійснювати правовий захист, а тут чомусь вчергове стає на заваді. І унеможливлює розгляд апеляційних скарг, за якими виправдальний вирок Труханову та іншим фігурантам можуть скасувати, а справу повернути на новий розгляд у ВАКС.

12:55 Зі слів Мусіяки, деякі судді в інших справах також не визнають пандемію “обставиною непереборної сили”  поважною причиною для неприбуття.

Те, що там інші судді, то таке… Головне, щоб ми діяли розумно і за свої рішення відповідали, сказав головуючий.

Натомість адвокат Пошиванюк погодився з прокурором лише в частині того, що за такої неявки, як сьогодні, розглядати апеляційні скарги неможливо.

На жаль чи на щастя, суд не є тим органом, який визначає, чи є епідемія, чи ні. Є Постанова Кабміну, і є норми законодавства, на які посилаються наші колеги у згаданих клопотаннях. Вважаю, що неявка обгрунтована, сказав адвокат.

Він також повідомив, що адвокат Труханова Олександр Лисак зараз перебуває в суді першої інстанції щодо ” розгляду невідкладного клопотання по обранню запобіжного заходу”, тому і не прийшов.

Голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії публічно виступає з такими промовами, що не дивлячись на карантин, епідемію, всі захисники працюють без обмежень. Крім того пом’якшуються карантинні заходи в країні. Безвідносно до сьогоднішніх клопотань, чи можемо ми надалі визнавати причини неявки поважними? Епідемія – це обов’язково непереборна сила чи може лише бути непереборною силою для неявки? – спитав суддя.

Утім, адвокат почав ухилятись від прямої відповіді, наголошуючи, що він не є законодавцем і може лише висловить власну суб’єктивну думку. Яку, зрештою, в нього і запитували.

У ст.138 КПК України немає уточнення щодо цього. Кожен адвокат вирішує на власний розсуд… Я не можу коментувати дії наших колег, відрізав Пошиванюк.

13:10 Суддя Ігор Панаід також наголосив, що на сьогоднішній день орган, який прийняв рішення про впровадження карантинних заходів, говорить про те, що адвокати працюють без обмежень.

Орган, який має відповідні повноваження, визначив, що обмежень для роботи адвокатів немає. Чи можна у такому випадку казати, що рішення про неприбуття адвокатів є поважними з огляду на те, що їх праця не підпадає під перелік тих карантинних обмежень? – спитав Панаід.

Адвокат сказав, що однозначної позиції немає. Він також послався, що норми законодавства суперечать одна одній, оскільки заборонено збиратися групою більше десяти осіб.

Далі ще цікавіше. У ст. 138 “обставинами непереборної сили” визнано епідемії та військові конфлікти. Тому суддя і запитав, чи військовий конфлікт на Донбасі є підставою для неприбуття адвокатів в судове засідання в Києві.

Адвокат Пошиванюк: Вибачте, але в нас визначено, що на Донбасі відбувається не військовий конфлікт, а спецоперація.

Головуючий Панкулич: Стихійне лихо… Десь там склади зриваються чи затопило Закарпаття буде “обставиною непереборної сили”  поважною причиною для неприбуття київських адвокатів?

Адвокат Пошиванюк: Якщо адвокат буде обгрунтовувати наявність форс-мажорних обставин або стихійних лих, то теоретично так...

Головуючий Панкулич: Тобто ви погоджуєтесь, що епідемія, військові конфлікти і стихійні лиха повинні бути у причинному зв”язку з неможливістю явки в суд, як “обставини непереборної сили”? Тобто не заперечуєте, що якщо не пов”язано, то не може бути цією обставиною?

Адвокат Пошиванюк: Якщо не було б епідемії, то Кабмін скасував би всі карантинні заходи…

Адвокати Олександр Лисак та Тарас Пошиванюк (зліва направо)

13:15 Суддя підсумував, що незалежно від послаблень карантину, адвокати не планують з’являтися в судові засідання аж до його закінчення. І підтвердженням цього є їх неявка вже вчетверте.

Судова колегія досі не може з’ясувати в учасників процесу, чи може вважатися поважною чи неповажною причина неявки через карантин.

Натомість адвокат продовжив, ощо примусити своїх колег ходити в засідання він не може. І висловив суб’єктивну думку, що таке відбуватиметься, доки не скасують карантинне обмеження щодо скупчення людей не більше 10 осіб.

Та ніхто не говорить про те, щоб вплинути… Оскільки карантин може продовжуватись у світі і рік, і два. А в масках ми можемо ходити ще кілька років, і суд повинен визначитись з планом своєї роботи. Чи ми приймаємо рішення про розгляд, чи чекаємо завершення… висловився Панкулич.

Також надали слово Труханову.

Щодо судового засідання, я думаю, що треба переносити. Я послухав вашу дискусію і хочу донести позицію штата оперативного і комісії міської. Як я вже казав, ніби і послабили карантин, і ніби не послабили, а статистика в нас росте, захворювання є, є ризики. Але це… Розумієте, багато хто остерігається за своє життя і мають на це право мабуть, ходити чи ні. А щодо постанов таких, я не знаю, на що вони опираються… Дуже багато питань, я не знаю…, сказав Труханов.

На питання судді, коли карантин може закінчитись, міський голова Одеси відповів, що така ситуація “може тривати дуже довго і нам треба навчитися жити в цій ситуації”. Фактично Труханов уникнув прямої відповіді на слова судді і висловлення своє позиції. І далі мер почав розповідати про те, що не стосується справи і суті питання.

Цікаво, що висловлюючи свою позицію, обвинувачений Ігор Кравченко не без зайвого пафосу розповів, що спонукати до примусової появи в суді адвокатів неможливо. Він почав розповідати, що адвокат Щербань мешкає і здійснює свою професійну діяльність не в Києві, а в Київській області, а оскільки громадський транспорт не працює, то це також є причиною неможливості прибути в Апеляційну палату Антикорсуду.

Панкулич: Кравченко, у нас тут одні багаті адвокати, давайте без гродмаського транспорту. У таких обвинувачених не може бути захисників, які не можуть добратися в судове засідання

Кравченко: Ваша честь, законодавство не має обмежень, який має бути захисник. Адвокат Щербань фаховий юрист, дуже досвідчений і судячи з того, як він виступає в процесі, він добре розуміє, як захищати свого клієнта. Не його провина, що є карантинні заходи. І ніхто не хотів, щоб нашу країну спіткало таке лихо.Панкулич: Ми ж про це не говоримо, а про громадський транспорт. У крайньому випадку у нас є службовий і ми забезпечуємо транспортом. У апеляційній палаті є службові машини, ми постараємося.

Кравченко: Я думаю, захисник буде дуже вдячним.

Панкулич: От ми й домовилися з вами.

13:30 Як наслідок, порадившивсь на місці, колегія суддів постановила дві ухвали. Захиснику Лисенку відмовили в участі в судовому засіданні шляхом відеоконференції з робочого місця. Розгляд апеляційних скарг сьогодні відклали на іншу дату.

Хочу, аби учасники процесу розуміли, що у зв’язку з послабленням карантинних заходів, можемо дійти висновків у подальшому, що приймання участі в нашому судовому засіданні не створює загрози життю і здоров’ю учасників процесу і визнати таку неявку неповажною, підсумував головуючий суддя.

Насамкінець, розгляд апеляційних скарг відклали на 12 годину 27 травня.

***
Нагадаємо, прокурори САП домагаються скасування виправдального вироку Труханову і направлення справи на новий рогляд вже в Антикорсуді. Раніше прокурори повідомили, що в їх апеляційній скарзі також йдеться про те, що, на думку сторони обвинувачення, виправдувальний вирок одеські судді

писали у змові з адвокатами.

Натомість, адвокати ще до карантину неодноразово жадали отримати у справі тривалу перерву і затягували розгляд апеляційних скарг по суті. А захисник Лисенко навіть намагається унеможливити розгляд апеляційних скарг прокуратури саме цим судом, домагаючись його визнання, мовляв, “неконституційним”. 

Читайте нас в Telegram.