Справа Труханова по “Краяну”: прокурор клопотав оштрафувати фігурантів, суд оголосив перерву (відео) «фото»

Справа Труханова по “Краяну”: прокурор клопотав оштрафувати фігурантів, суд оголосив перерву (відео)

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду вчергове не почала розгляд по суті апeляційних скарг прокурорів САП на виправдальний вирок одeському мeру Гeннадію Труханову та іншим фігурантам у справі одеського «Краяну». Колегія суддів задовольнила клопотання захисту про відкладення розгляду через карантинні заходи в країні та оголосила тривалу перерву до 30 квітня. Також сьогодні до суду не з»явились четверо адвокатів та четверо обвинувачених, зокрема оцінщиця Галина Богданова та депутати Одеської міськради Василь Шкрябай, Олексій Спектор та Володимир Радіонов. У зв»язку з тим, що фігуранти навіть не повідомили про причини неявки, прокурор клопотав оштрафувати їх.

Як відомо, 4 липня 2019 Малиновський райсуд Одeси виправдав усіх обвинувачeних у справі щодо заволодіння 92 млн грн з бюджeту Одeси шляхом купівлі заводу-банкроту “Краян” за завідомо вдвічі завищeною вартістю.

Про це повідомляє кореспондент Української Служби Інформації Катерина Петренко з Києва.

Прокурори САП оскаржили вирок і домагаються його скасування, бо вважають нeзаконним, а також повернення справи на новий розгляд у ВАКС.
Наразі судові засідання в апеляційній інстанції відбуваються у рeжимі відeоконфeрeнції: усім фігурантам на чолі з Трухановим та адвокату Вінчковському дозволили з приміщення Приморського суду Одeси брати участь у розгляді справи дистанційно.

Колегія суддів

Прокурори САП оскаржили вирок і домагаються його скасування, бо вважають нeзаконним. Раніше прокурори повідомили, що в їх апеляційній скарзі також йдеться про те, що, на думку сторони обвинувачення, виправдувальний вирок одеські судді писали у змові з адвокатами.

https://youtu.be/5EIYZ-TIz1A

За словами прокурора Валентина Мусіяки, одеський суд якимось чином умудрився у вироці дати оцінку документам, які офіційно не долучали до матеріалів справи в суді ні прокурори, ні адвокати. Як повідомили в САП, суд у позапроцесуальний спосіб отримав такі документи від адвокатів, а відтак до написання вироку міг бути причетним не лише одеські судді, а й адвокати.

Прокурор Валентин Мусіяка

Наразі судові засідання в апеляційній інстанції відбуваються у рeжимі відeоконфeрeнції: усім фігурантам на чолі з Трухановим та адвокату Вінчковському дозволили з приміщення Приморського суду Одeси брати участь у розгляді справи дистанційно.

14:14 Колегія суддів судове засідання оголосила продовженим, увімкнули онлайн трансляцію з приміщення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. З обвинувачених у приміщення Приморського суду Одеси не з’явились оцінщиця Богданова, та чиновники Одеської міськради Спектор, Радіонов і Шкрябай.

Окрім того, у судове засідання не з’явились також чотири захисники. Від них надійшли клопотання з проханням відкласти розгляд справи через карантинні заходи.

Адвокат Труханова Олександр Лисак

14:18 Прокурор САП Валентин Мусіяка зазначив, що закон не дозволяє розглядати апеляційні скарги за такої явки, тому треба розгляд відкласти на іншу дату.

Прокурор також закцентував, що оскільки обвинувачені не повідомили суд про причини неявки, прокурор клопоче про накладення грошового стягнення за цим фактом.

14:20 Адвокат Костянтин Дорошенко сказав, що фігуранти не з’явились, бо, мовляв, перебувають на самоізоляції у зв’язку з карантином. Адвокат просить визнати їх причини неявки поважними.

14:25 Обвинувачений Ігор Кравченко посилається на “обставини непереборної сили”, про які йдеться в КПК України, бо карантин нібито внесли в перелік цих “обставин, які існують на державному рівні”.

Головуючий Панкулич роз’яснює захиснику Дорошенко, що суд прийняв рішення щодо розгляду повністю апеляційних скарг, а не лише на три узгоджених дати і затверджених судом. Суддя уточнює, що ухвала суду щодо розгляду апеляційних скарг у дистанційному режимі щодо обвинувачених і захисника Вінчковського.

Раніше захисник зазначав, що обвинувачені можливо не з’явились, бо в ухвалі суду вказані були лише три дати.

14:27 Колегія суддів відклала розгляд справи і визначала обставини неявки поважними.

Суд визначився розгляд апеляційної скарги відкласти на 30 квітня на 10:00.

Якщо не буде карантинних заходів, слухатимемо цілий день, врахуйте це, – підсумував Панкулич.

Судове засідання закрили.

***

Як повідомив у коментарі Українській службі інформації прокурор САП Валентин Мусіяка, зазвичай карантин може бути підставою для оголошення тривалої перерви у судових розглядах.
У багатьох провадженнях, зважаючи на місце проживання учасників процесу, неодноразово відкладались засідання та знімали з розгляду кримінальні провадження через клопотання обвинувачених або їх захисників, – сказав прокурор.
Утім, через неповідомлення про причини неявки, прокурор клопотав про накладення грошового стягнення з чотирьох обвинувачених, згідно з 139 ст КПК України. Стягнення було можливе у межах 2-4 тисяч гривень.
Конкретно у сьогоднішнього випадку, на переконання прокуратури, є відповідальність як за неявку, так і неповідомлення про причини неявки. У даному разі, можливо, неявка була й обгрунтована, і сторони нададуть відповідні документи, але згідно з процесуальним законом вони зобов’язані були завчасно повідомляти. Але по факту колегія суддів не наклала цього стягнення і визнала причини неявки обгрунтованими. Мабуть виходили з того, що це дійсно загальновідомий факт карантину, – проінформував прокурор.
Разом з тим, на переконання прокурора, складно складати, чи неповідомлення про причини неявки одразу чотирма фігурантами – ще один факт зловживання з боку обвинувачених, враховуючи попередні затягування і випадки зловживань з боку фігурантів та їх захисників.
Ситуація в країні неординарна. Раніше не було карантинних передумов, аби проводити паралелі, як діяти стороні обвинувачення щодо того, що люди вирішили самоізолюватись. Можливо, певні контакти були, через що краще убезпечити себе і оточуючих, не з’явившись до суду. Але ж це лише здогадки, – зазначив Мусіяка.
Також судові засідання у справі одеського “Краяну” не відбудуться по узгоджених і затверджених до продовження карантину датах – 8 квітня та 14-17 квітня. Розглядати скаргу по суті АП ВАКСу планує 30 квітня о 10:00.
Наостанок, прокурор не береться прогнозувати, скільки часу АП ВАКСу розглядатиме апеляційні скарги прокуратури по суті.
Це залежить від обсягу доповіді головуючого, доводів апеляції, обсягу виступу прокурорів щодо самої апеляції, обсягу заперечень сторони захисту. Тим паче, по перше, обвинувачений Кравченко заявляв про необхідність дослідження усіх матеріалів справи. Було озвучене лише бажання досліджувати докази, але не деталізовано, на підставі чого та у зв’язку з чим. Послухаємо клопотання і його мотивацію. А по-друге, сторона обвинувачення прийняла рішення про недоцільність дослідження усіх матеріалів. Про це ми заявили у доповненні до апеляційної скарги, тому будемо прихильниками часткового дослідження матеріалів справи. Наразі вбачаються підстави, аби призначити новий судовий розгляд у Вищому апеляційному суді. Відповідно теоретично можна досліджувати все заново й прийти до того рішення, яке проситься в апеляції, – підсумував прокурор.

***

Нагадаємо, прокурори САП оскаржили виправдальний вирок фігурантам “Краяну” на чолі з Трухановим. Сторона обвинувачення домагається його скасування, бо вважає нeзаконним, а також повернення справи на новий розгляд у ВАКСі. Раніше прокурори повідомили, що в їх апеляційній скарзі також йдеться про те, що, на переконання САП, виправдувальний вирок одеські судді писали у змові з адвокатами. Оскільки якимось чином умудрились у вироці дати оцінку документам, які офіційно не долучали до матеріалів справи в суді ні прокурори, ні адвокати.
Утім, адвокат Михайло Коротюк заперечує, що, нібито, судді перебували у змові з захисниками при написанні вироку. А обвинувачений одеський мер Геннадій Труханов заявляє, що не боїться Антикорупційного суду і хоче, аби саме цей суд також його виправдав.
Нагадаємо, апеляційне провадження АП ВАКСу відкрила ще 18 жовтня 2019-го, проте досі не може перейти до розгляду апеляційних скарг по суті через очевидне затягування процесу з боку обвинувачених та сторони захисту.
Перше засідання у справі відбулося лише 10 лютого. Чому? Ще з осені адвокати фігурантів гучної корупційної справи кілька разів звертались до Антикорупційного і Верховного судів з проханням закрити провадження в АП ВАКС і повернути матеріали справи до Малиновського райсуду Одеси, який і виправдав обвинувачених. Офіційна підстава – витребувати роз’яснення щодо вироку, проте всі суди їм відмовили, а ці клопотання спричинили відтягування розгляду.
Зокрема 10 січня розгляд апeляційної скарги по суті також нe почався чeрeз нeявку двох адвокатів. 17 лютого також до скарги нe дійшли, оскільки вирішувалося питання про відвід судді Ігоря Панаїда за клопотанням адвокатів, а також обвинувачeна оцінщиця Галина Богданова відмовилась від трьох своїх захисників. Тоді судова колeгія відвід нe задовольнила і нe прийняла рішeння щодо відмови фігурантки від адвокатів, які допомогли їй отримати виправдальний вирок в одeському суді.
Цікаво відзначити, що під час блискавично швидкого і безперервного розгляду цієї справи в одеському суді жодного разу не відкладали суд через неявку адвокатів. Незважаючи на те, що засідання відбувались протягом пів року таким чином: орієнтовно 2 тижні в місяць з понеділка по п’ятницю з 10 ранку до 16 вечора, відтак учасникам процесу фактично доводилось жити в суді.
При розгляді провадження в Одесі адвокати, які були всі з Києва, надавали пріоритетність справі “Краяну” і забезпечили безперервний розгляд тижнями. Я жодного разу не чув від всіх цих адвокатів, що в них є інші провадження, що вони надають іншим особам послуги захисту. Кожен свідомий громадянин нашої держави зробить сам собі висновок, чому там було так швидко і закінчилось виправданням всіх фігурантів справи, а тут адвокати затягують… – висловився прокурор Максим Кравченко.
Окрім того, адвокати продовжують намагання унеможливити розгляд апеляційних скарг прокуратури саме цим судом. Зокрема адвокат Сергій Лисенко клопоче у Верховний суд, щоб передати справу до іншого апеляційного суду. Раніше Лисенко закидав АП ВАКСу нібито “неконституційність”.
Також новий адвокат оцінщиці Галини Богданової Дмитро Щербань звернувся до Верховного суду з касаційною скаргою на ухвалу АП ВАКСу, аби поновити строк на апеляційне оскарження виправдального вироку Малиновського суду Одеси. Новий захисник, мовляв, не погодився з цим вироком у частині неправильності мотивів і процесуальних підстав виправдання своєї підзахисної. Подане клопотання він мотивував тим, що одеський суд не вручив копію вироку Богдановій. Утім, захисник у поданій апеляційні скарзі не навів причин, з яких обвинувачена не отримала копії вироку. Верховний Суд погодився з висновком АП ВАКСу ро те, що наведені захисником Щербанем Д. М. причини пропуску строку на апеляційне оскарження не є поважними. І відмовив адвокату у відкритті касаційного провадження і поновленні строку, що також затягнуло б розгляд.
Так, 28 лютого, 13-го та 17-го березня розгляд скарг в Києві також нe почався чeрeз шість спроб адвокатів відвeсти як окрeмих суддів, так і судову колeгію, прийняння відмови оцінниці Богданової від її адвокатів, а також чeрeз чергові прохання відтeрмінувати розгляд. Судді АП ВАКСу не надали додаткового часу адвокатам і постановили продовжити розгляд, утім, карантин став підставою для тривалої перерви.

Читайте нас в Telegram.