Звернення до російської опозиції «фото»

Звернення до російської опозиції

Я завжди поважала президента Естонії Тоомаса Хендріка Ільвеса (2006-2016), але це дійсно перлина.

Звернення до російської опозиції

“1. Перестаньте бути такими самовкоханними. Не кажiть про «план Маршалла» для Росії, коли тi, хто повинен буде його фінансувати, щодня читає про нові звірства в Україні.

2. Не називайте західних людей нацистами за те, що вони не хочуть, щоб росiяни їздили в їх країни. Ми бачили занадто багато поганих поведiнок (з боку росіян в Європі), нападок і навіть насильство у відношенні українських бiженцiв і графіті “Z” на стінах тисячолітніх соборів, щоб це терпіти.

3. Не погрожуйте нам сценаріями жахливих бід у разі відмови допомогти вам фінансово. Це називається шантаж. Нікому не подобається, коли у нього вимагають гроші.

4. Проявіть трохи вiдповiдальностi і розкаяння за злочини Росії. «Это были не мы» не працює, коли всi ми знаємо, що ліберал №1 називав грузин «гризунами» і виправдовував анексію Криму.

5. Засуджуйте війну проти України. (Завжди і кожен раз, коли ви щось пишете або говорите.)

6. Засудіть багатовікове насильство, імперіалізм та колонізацію сусідів Росії та заявіть, що розумієте, що історія накладає особливі зобов’язання на будь-яку майбутню Росію.

7. Стверджуйте знову і знову, поки самі не почнете в це вірити, що Росія як країна не має жодних особливих прав.

8. Що ваша “культура”, якою б великою вона не була колись, не може служити вам індульгенцією і не дає вам ніяких особливих привілеїв (копія повідомлення – урядам Німеччини і Франції).

9. Не згадуйте переконливо спростовану теорію зі шкільного підручника у тому, що Версальський договір привів до Гітлеру. Це був німецький піар-хитрощ. Сам її автор, Кейнс, пізніше шкодував, що відстоював цю позицію.

10. Зрозумійте, що ваш шлях до сім’ї цивілізованих країн, до яких ставляться серйозно, буде довгим і тернистим. Він уважно відстежуватиметься і, можливо, найпильнішим чином – саме тими, кого ви найбільше пригнічували.

11. Зрозумійте, що у світі є ціла низка країн більших за Росію, які ніколи не чинили таких жахливих злочинів, які росіяни вчинили проти своїх сусідів. Ці країни більше заслуговують на увагу і допомогу, ніж ви.

12. Ви повинні будете брати активну участь у затриманні та доставці за кордон для суду тисяч ваших військових злочинців, від дрібних до найвищих. І ця робота йтиме за безпосередньою участю українських слідчих та поліції. На вашій землі та у ваших архівах.

13. Так чи інакше, все вищезгадане має бути виконано, якщо ви хочете отримати “план Маршалла”.
Настав час поглянути на факти – це жорстка, холодна розмова про відповідальність, як її розуміємо ми – ті, кому доведеться платити за будь-який “план”.
Якщо вам це не подобається, завжди є альтернативний післявоєнний американський план, який Рузвельт наклав вето, відомий як “План Моргентау”. Поцікавтеся, що це таке.”

(«План Моргентау» передбачав розчленування Німеччини, перехід важливих промислових районів під міжнародний контроль, ліквідацію важкої промисловості, демілітаризацію та перетворення Німеччини на аграрну країну (Wikipedia).

Фото: Guardian / Martyn Goodard