Про той самий ПТСР «фото»

Про той самий ПТСР

У момент зустрічі психіки з подією необхідно, щоб психіка була недостатньо прокачана для якісного перетравлення.

Тобто відсутність психологічної щільності. Глибина, швидкість і тяжкість формування травм безпосередньо залежить від початкового індексу цієї щільності у людини. Це – перший аспект.

Другий, це відсутність підтримки та щирого залучення близьких людей поруч. Підтримка, турбота та увага це найпотужніший фундаментальний антидот при роботі з будь-якою травмою. Але якщо травма формується в соціально-громадському полі (а нашому випадку саме тут вона і формується), підтримки на особистісному рівні явно мало. Найпотужнішою і єдиною підтримкою соціального суб’єкта є військові, є підтримка держави. І суспільства. Тобто підтримка, турбота та прийняття оточуючих для травмованих війною військових вкрай важливий аспект, але не достатній.

Для соціального суб’єкта, яким зараз себе переживає практично кожен, хто захищає країну, щоб не порушити свою цілісність, необхідно зберегти цю соціальну суб’єктність. А це можливо лише при визнанні та підтримці його соціумом і державою. Тобто люди, які пішли захищати державу і суспільство, і надалі не отримують від них визнання і підтримки повною мірою, через практичні та відчутні речі – повну компенсацію, лікування, реабілітацію та подальшу підтримку, елементарну турботу та увагу практично гарантовано ризикують зі своєю травмою не впоратися. Чи не трансформувати її в досвід.

Таким чином не формується простір для народження екологічного здорового досвіду суспільства. Тут коло замкнулося. Питання, коли таке суспільство вийде на новий виток війни (зовнішньої чи внутрішньої), стає лише питанням часу. Держава та суспільство ігноруючи, не ідентифікуючи проблему, не включаючись до неї системно, створює прецедент для майбутнього соціального вибуху. Війна – моторошний конвеєр смерті і дика несправедливість по відношенню до простої людини.

Чи можливо вирішити ці проблеми фізичною перемогою у війні? Однозначно ні. Радянський Союз переміг фашизм майже 80 років тому. Але фізично. І нищівно програв ту війну ментально. Після фізичного закінчення війни, ми неминуче зіткнемося з викликами, які вже давно і щільно оселилися серед нас, але через величезну фігуру війни зараз не такі відчутні і помітні. І як тільки ми відвикнемо від повітряних тривог, комендантської години і щоденних похоронок, ми миттєво вставимося в дикі, за своєю силою, кризові виклики післявоєнного часу:
-демографічний;
-економічний;
-психологічний;
-соціальний.

І що тут важливо розуміти? З першими двома суспільство може досить легко впоратися лише за однієї умови. ТІЛЬКИ! Так, тут, капслоком. За відсутності чи мінімальної наявності третього та четвертого. І ось цей ворог може виявитися нам не під силу. Він уже тут і він чекає свого часу. І у нас точно є шанс із ним впоратися. За однієї єдиної умови. Якщо наше суспільство, тобто ми, не кинемо своїх. Своїх, які більше за нас потрапили в біду. Нам треба народжувати дискурс. Нам важливо робити лихо явним. І нам важливо відкривати своє серце. І важливо розуміти, що це вже навіть не питання необхідності. Нині це вже питання національної безпеки.

Але відбувається все з точністю навпаки. Полярно. Дискурсу у полі немає. Жодного. Усвідомлення проблематики немає. Нуль. Щоб усвідомити, необхідно цю саму біду впустити в себе. Страшно, так, але іншого шляху просто нема. Якщо ви думаєте, що у вас так, то ні. Той лютий пиздець, який діється зараз в освіті суспільством, що гучно називає себе, тому підтвердження.

Ви думали, що жах від кількості смертей і калік найбільш паралізуючий? Ні. Справжній жах прийде від усвідомлення безглуздості цих смертей. Але тут ви вже нічого не відчуєте. Тому що для того, щоб цей жах пережити, ви зробите те, що найкраще вмієте. Ви його витісните.

І на його місце, щоб не здохнути від тотальної брехні собі, ви перевернете якусь нову ідею-філософію В яку, звичайно ж, повірите. Це, щоправда, якийсь момент врятує від зустрічі з жахом. Але тут почнеться зароджуватись Росія 2.0. Тільки під іншою назвою.