Навколо людини з протезом – п‘ять спеціалістів! «фото»

Навколо людини з протезом – п‘ять спеціалістів!

Це Ізраїль, найбільший реабілітаційний центр Loewenstein Rehabilitation Medical Center. Один з чотирьох, де в країні ставлять протези. З кожним пацієнтом працює команда спеціалістів. Фахівці з реабілітації, ментального здоров‘я і протезисти. Хочу закцентували на останніх.

Заклад співпрацює з різними протезними компаніями. Вони приватні. Який саме протез потрібен пацієнту, визначає лікар. Засіб по функціональності він вибирає залежно від потреб і можливостей кожної конкретної людини. Виробника не вказує. Пацієнт отримує перелік протезних компаній, з якими працює лікарня. У кого протезуватися, обирає сам.

Отож, протезист отримує замовлення. Комплектуючі якого виробника використовувати, вирішує сам з пацієнтом. Держава, підкреслюю, не нав’язує. Головне – використовувати комплектуючі, які є в переліку МОЗ, згідно до отриманого запиту.

Ще два-три тижні йде на примірки, коригування. У цей час пацієнт проходить реабілітацію. Лікар слідкує за тим, чи підходить людині допоміжний засіб, чи не муляє. Якщо є зауваження – спеціаліст продовжує підлаштовувати протез. Так триває доти, доки лікар скаже: все добре, ми задоволені результатом.

Тільки потім він підпише документ, за яким приватній протезній компанії оплатять роботу і протез. Якщо лікар не буде задоволеним – роботу не оплатять і з такою компанією центр працювати більше не буде.

Підхід абсолютно зрозумілий: мало виготовити протез, треба потурбуватися про те, щоб пацієнт ним користувався. Це – командна робота. І протезист – навіть приватник – частина цієї команди. А очолює її – лікар. Саме він несе відповідальність перед пацієнтом. І це дуже круто! Адже, а) команда важлива; b) відповідальність важлива.

Дивлячись ці дні на підхід в Ізраїлі, дуже тішуся за наш Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ UNBROKEN Ukraine. Перше медичне об’єднання Львова. Адже саме такий підхід ми відпрацьовуємо останні три місяці. З кожним пацієнтом працює мультидисциплінарна команда: хірург, травматолог/ортопед, протезист, фахівець з реабілітації, психолог/психотерапевт. Всі збираються навколо Людини! Хірург має змогу залучити протезиста ще до ампутації, аби в значити найліпший для протезування рівень.

Відмінність: маємо протезистів і майстерню у складі медзакладу і протези поки встановлюємо коштом спонсорів.

P.S. дуже рада, що в цій поїздці до Ізраїлю у нашій групі є люди від яких і залежить формування державної політики. Офіс Президента, МОЗ, Мінсоц, Мінветеранів, Міноборони. Теж, можна сказати, мультидисциплінарний підхід. Впевнена, цей візит точно буде не даремним.
Arthur Kaziev, дякую за ці два дні у вашому фантастичному центрі!Ізраїль в Україні – Israel in Ukraine, МАШАВ, дякую за організацію поїздки! Gregory Tamar – за супровід!