Між Африкою і Україною «фото»

Між Африкою і Україною

Про це повідомляє кореспондент Української Служби Інформації

Пишуть, що Нігер услід за Малі розірвав дипломатичні відносини з Україною. З Малі зрозуміло – тамтешня проросійська військова хунта звинувачує Київ у підтримці повстанців-туарегів. Що ж до Нігеру – то це така собі солідарність, адже у цій країні – також військова хунта, яка також спирається на російську підтримку. У липні керівництво Нігеру, Малі і ще одного проросійського військового режиму – у Буркіна-Фасо – навіть підписали договір про «конфедерацію».

Нігер цікавий тим, що до військового перевороту там був лівоцентристський уряд. У 2021 році на чи не перших в історії країни демократичних виборах президентом став Мохамед Базум (на фото), лідер створеної у 1990 році Партії за демократію і соціалізм (на другому фото її лого), яка входить до Соцінтерну і Прогресивного альянсу. Базума і його партію критикували за надто профранцузький курс і дозвіл розмістити французькі військові бази на території країни. Водночас, його уряд намагався діяти у напрямку подолання бідності, розширення освітніх можливостей для дівчат, робилися певні кроки для розвитку транспорту і соціальної інфраструктури.

Крім того, президент Нігеру виявився одним з небагатьох африканських лідерів, що підтримували Україну у спротиві російській агресії. Зокрема, країна голосувала за проукраїнські резолюції в ООН та долучилася до Кримської платформи.

26 липня минулого року військові заарештували Базума й оголосили про перехід влади до «національної ради по охороні Батьківщини». Відтоді Базум перебуває під вартою у власній резиденції, разом з дружиною та сином. Хунта планує судити його за «державну зраду».