«Триматися якнайдалі від того, що робить Росія» «фото»

«Триматися якнайдалі від того, що робить Росія»

Сербію у нас часто сприймають як таку собі «балканську Росію», з зашкалюючим ресентиментом і комплексом «нас усі ображають», зі шлейфом воєнних злочинів 90-х і з великими симпатіями до російських «братушек».

На жаль, все це недалеко від правди. Хоча диктатури серби позбулися ще 23 роки тому, у них досі переважають авторитарні, право-популістські й на додачу проросійські політичні сили. Головна з них на сьогодні — партія президента Александра Вучіча, яка чомусь називається «прогресивною». На вчорашніх виборах до скупщини — сербського парламенту — вона може отримати 128 місць. До цього треба додати ще 18 місць, які соціологи обіцяють «Соціалістичній партії». Тут назва теж не має вводити в оману — це націоналістична партія покійного диктатора Мілошевича, завжди готова підставити плече «прогресистам» Вучіча.

Це все, звісно, пєчально. А от що цікаво — це друге місце опозиційної коаліції «Сербія проти насильства», яка виросла з масових вуличних протестів проти уряду Вучіча і його спроб підім’яти під себе чи не всі ЗМІ у країні. Їй прогнозують 65 місць у скупщині. Це досить різношерстне зібрання, до якого входить півтора десятки партій лівого, центристського та анти-корупційного спрямування, а також профспілки, прибічники автономії Воєводіни й представники румунської громади. Втім, всіх їх об’єднує неприйняття авторитарних забаганок Вучіча і прихильність до проєвропейського курсу. Серед них є й ті, хто підтримує Україну.

Наприклад, до коаліції входить Странка слободе и правде, соціал-демократичного штибу, яка має статус спостерігача у Партії європейських соціалістів. Одразу після початку російського вторгнення до України вона заявила, що підтримує територіальну цілісність нашої країни. Згодом лідер партії говорив, що проголошений Вучічем «нейтралітет» Сербії — це, насправді, ніякий не нейтралітет, а підтримка Росії, а партійний з’їзд проголосував за те, щоби Белград долучився до санкцій ЄС проти РФ. Проти проросійського курсу Вучіча й за санкції виступає й партія Заједно, яка теж належить до опозиційної коаліції й об’єднує різноманітні міські, екологічні й ліві активістські спільноти.

Врешті, центристська партія, яка так і називається Србија центар, закликає «триматися якнайдалі від того, що робить Росія».