Хто підтримує Україну чи від ленд-лізу до Естонії «фото»

Хто підтримує Україну чи від ленд-лізу до Естонії

Хотіла би поділитися деякими фактами, які мені здаються важливими.

Під час Другої світової війни США дали партнерам товарiв та озброєння в рамках ленд-лізу в сучасному еквіваленті приблизно 582 млрд доларів, з яких 365 млрд отримала Великобританія.

Великобританія вирішила залишити в себе частину зброї і після кінця війни, зробили графік оплати на 50 років, у якому ціна була тільки 10% від початкової та 2% – на кредит. В 2006 році Великобританія виплатила останню суму і подякувала Штати за підтримку.

Війна в Афганістані коштувала Штатам приблизно 2,26 трлн доларів, тобто приблизно 300 млн доларів на день – і в підтримці держави та людей, і в озброєнні.

Зараз Штати виділили новий транш – 40 млрд доларів Українi, та хоча це велика допомога, це все ж таки залишається поки що маленькою, якщо порівняти масштаби ленд-лізу у Другій світовій війні чи війну в Афганістані.

Якщо взагалі дивитись ВВП, то Штати поки в підтримку дали тільки 0,2% свого ВВП, в цей час як найбільший донор Естонія передала 0,8% ВВП.

Навіть якщо дивитись сумарно, то по 18 травня Естонія підтримала Україну приблизно 300 млн доларів в озброєнні, що в грошах навіть більше ніж надала Італія чи Франція. Германия на 14 мiсцi.. a 300 млн, це 1/3 рiчного оборонного бюджета Естонii.

Так Естонія, хоч вона дуже маленька, входить в ТОП-10 за всіма категоріями: гуманітарна допомога, допомога біженцям та озброєння.

Об’єктивно дивлячись, реально Великобританія, Польща, краīни Балтії та Штати – неймовірні друзі України.

Я впевнена, що так і залишиться до спільної перемоги!