Справа “Краяну”: розгляд апеляції на виправдувальний вирок Труханову і іншим фігурантам (трансляція) «фото»

Справа “Краяну”: розгляд апеляції на виправдувальний вирок Труханову і іншим фігурантам (трансляція)

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду третій день розглядає по суті апеляційну скаргу прокурорів на виправдальний вирок меру Одеси Геннадію Труханову та іншим фігурантам у резонансній справі одеського «Краяну». Серед іншого, адвокат поставив під сумнів достовірність прослушки, а Труханов каже, що в числі 13 немає нічого страшного.

Про це повідомляє спецкорреспондент Української Служби Інформації Катерина Петренко з АП ВАКСу.

https://www.youtube.com/watch?v=qYrq_hwV4yk&fbclid=IwAR27JaMZAxVvoa1bjDfuLyUTwmvXwOjZkP1Tz9Paxmco2U41OQ5NCB-meis

Нагадаємо, 4 липня 2019-го Малиновський райсуд Одeси виправдав усіх обвинувачeних у справі щодо заволодіння 92 млн грн з бюджeту Одeси шляхом купівлі заводу-банкроту “Краян” за завідомо вдвічі завищeною вартістю.

Прокурори САП оскаржили вирок і домагаються його скасування, бо вважають нeзаконним, а також прагнуть повернення справи на новий розгляд у ВАКС.

Скаргу прокурори вже зачитали, сьогодні суд заслуховуватиме заперечення на скаргу адвокатів та обвинувачених.

13:16 Засідання розпочали. Замість прокурорів САП Максима Кравченка та Валентина Мусіяки братиме участь в розгляді прокурор Віталій Кравець, який в групі прокурорів цієї справи.

До Києва також з’явився обвинувачений депутат Одеської міськради Василь Шкрябай. Він висловиться після адвокатів.

edited 
Захисник Тарас Пошиванюк вважає: аби справу не розглядали в апеляційному суді Одеської області, прокурори заявили відвід колегії суддів Малиновського райсуду Одеси Дмитру Передерку, Віктору Корою та Сергію Черевку після вироку. Тоді суд пішов на ноу-хау: провів ще одне засідання після вироку, аби закрити провадження щодо юрособи “Девелопмент Еліт”, що забули зробити до вироку. Прокурори вважали, що це підстава для відводу.
Відвід вони відхилили.

Адвокат також наголосив, що дослідження документів та речових доказів одеським судом таки відбувалося. Прокурори це заперечують.

Нагадаємо, зачитування прокурорами 67 томів письмових доказів, їх долучeння до матеріалів справи і одночаснe вивчeння суддями – ці етапи відбувались одночасно. Вірніше, дослідження не відбувалось, переконанні прокурори.

Судді не переглядали на місці під час судових слухань докази, – стверджував раніше прокурор Мусіяка.

Коли журналісти зауважили, що судді ухиляються від обіцяного дослідження на місці, вони відбивались тим, що, мовляв, досліджуватимуть докази в нарадчій. Проте жодне досліджeння в нарадчій кімнаті, згідно з КПК України, не передбачене. Там судді можуть лише аналізувати докази. Такий хід суддів може свідчити про відсутність інтeрeсу про встановлeння об’єктивних обставин чeрeз нeбажання бeзпосeрeдньо досліджувати докази.

Судді Антикорсуду уточнили, що одеські судді фактично не переглядали докази в засіданні, а зобов’язали прокурора ззачитувати і сприймали на слух. Але якщо у них виникали якісь питання, то просили піднести їм томи.

Цікаво, що раніше один захисник у цій справі заявив, що “одеські судді мали скан-копії доказів і досліджували їх з телефонів”. Таке ноу-хау одеського суду, про який стало відомо лише зараз, добряче здивувало прокурорів.

Адвокат Тарас Пошиванюк

Також він вважає, що прокурори були непослідовними при отриманні переписок кількох свідків, які містять елементи особистого спілкування.

Детективи НАБУ не уповноважені знімати інформацію з телекомунікаційних мереж, згідно законодавства. Проте це зробили, стверджує адвокат.

Мова про “прослушки”. Більше того, адвокат ставить під сумнів їх достовірність.

Навіщо ми стільки часу цьому присвячуємо? Це не стосується суті злочину. Давайте про ціну, шкоду, експертизи. Це були розмови про любов. Давайте тепер про кримінал, іронізує суддя Панкулич.
Пошиванюк вважає, що для огляду нежитлових будівель “Краяну” таки треба було залучати понятих. Їх не залучали. Тому адвокат підтримує одеський суд, який визнав неналежними та недопустимими доказами, що їх отримали при огляді.

14:40 Суд визначив наступні дати розгляду: 4 серпня на 9 ранку та 13 серпня.

Для мене це нормальна цифра. Я родився 13 числа, живу в домі під номером 13. Для мене це нормальна цифра. А у Вугельмана всі діти родились 13 числа, сказав Труханов.

15:11 Також адвокат обґрунтовував, чому на його переконання, нежитлові приміщення заводу коштували 185 мільйонів гривень.

На обгрунтування фінансової вартості, а саме чому було економічно вигідно купити саме будівлю “Краяну” за такою ціною, адвокат Пошиванюк навів висновок експертизи, яку захист замовляв в дослідному центрі при Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України.

Знаємо ми ці експертизи і скільки вони коштують. Я теж замовляв там експертизи. Суди не приймали ці експертизи Грошей взяли, всі мене надурили. Ще й сам її писав, вони лише печатки ставили, іронізує суддя Віктор Панкулич.

Одеський суд натомість визнав цю експертизу правильною.
15:40 Прокуратура вважає, що вирок мають скасувати ще й тому, що відсутня відеофіксація допитів деяких свідків. Але Пошиванюк каже: аудіозаписи ж є. От лише незрозуміло, як і чому низка відео “загубилась”.

Суддя поставив питання, чому ж одеський суд визнав угоду купівлі-продажу правильною, проте виніс виправдальний вирок “через недоведенність вини”. Адвокат не зміг відповісти.

Я не маю суддівської мантії. Мабуть самі себе заплутали, сказав адвокат.

15:48 Слово взяв обвинувачений депутат Одеської міськради, голова постійної комісії з питань комунальної власності Василь Шкрябай. Він також довго розповідав про обґрунтування ціни.

Він також виклав хронологію подій і розповів, чому депутатів не вводили в оману, на його думку.

Шкрябай і Пошиванюк

Труханов також вставив своє слово щодо обговорення проектів рішення.

У нас ніколи не було практики, аби хтось щось пояснював на сесіях взагалі. Ми це вели, аби люди могли аналізувати, вигідно чи ні, наголосив міський голова.

“У нас прозоро все на комісіях і на сесіях, кожен може бути присутнім, є відео, каже Шкрябай.

Проте неодноразово на сесії та комісії громадськість Одеси та журналістів не пускали.

Читайте нас в Telegram.