Справа Стерненка: суд лишив в силі цілодобовий домашній арешт (фото, текстова трансляція) «фото»

Справа Стерненка: суд лишив в силі цілодобовий домашній арешт (фото, текстова трансляція)

Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні апеляційних скарг адвокатів та лишив в силі цілодобовий домашній арешт відомому активісту та блогеру Сергію Стерненку.

По це повідомляє кореспондент Української Служби Інформації Катерина Петренко.

Раніше суд відклав на тиждень розгляд апеляційних скарг адвокатів на запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту відомому активісту та блогеру Сергію Стерненку. Його підозрюють в умисному вбивстві та незаконному володінні холодною зброєю, оскільки під час другого нападу на нього від отриманих травм нападник Іван Кузнєцов не вижив. Натомість адвокати вважають, що не може йти мови про умисне вбивство, оскільки Стерненко реалізував своє право на самозахист, а ніж не є холодною зброєю.

Судді

11:22 Сьогодні суд продовжить заслуховувати поручителів, а далі піде в нарадчу кімнату, аби прийняти рішення.

Головуючий суддя схотів обмежити кількість поручителів, яких заслухають, до 20 осіб. Проте адвокат назвав це “процесуальним шпагатом” і порушенням законодавства.

В засіданні заслухали голову парті “Голос” Кіру Рудик, яка готова поручитися за Стерненка.

Прокурори

Я довго знаю Сергія, який в Одесі захищав Україну проти проросійських сил. І не дивно, що на догоду цим силам слідство і прокуратура виконує їх доручення. Я розумію, що це політична справа, оскільки навіть у Верховній Раді ми чули ці вказівки. Ваше рішення буде демонструвати, чи має громадянин в цій країні право вижити, чи має громадянин право на самозахист, чи може знущатися держава отак над людиною. Ми маємо надію, що апеляція прийме адекватне рішення. Я гарантую, що Сергій не буде уникати співпраці зі слідством та судовими органами. Як громадянин, прагнучи правосуддя у справі, де громадянин без участі держави захистив себе, я беру Сергія на поруки – сказав депутат “Голосу” Ярослав Юрчишин.

Адвокат

Запам’ятайте, націоналісти не тікають. Те, що тут відбувається, це приниження націоналістів, захисників України, Стерненко – один з них, – сказав доброволець, боєць батальйону “Аррата”.

Виступаючий

11:45 Суд вирішив припинити промови поручителів, обмежившись 20-ма людьми, 12 з яких заслухали ще на минулому засіданні.
Ми ж не можемо чекати весь день, аби хтось прийшов для заслуховування, – апелює суддя.
Проте адвокати сказали, що це порушення. І попросили, аби їм дозволили обрати поручителів, яких заслухають. Врешті суддя дозволив.

Перерва 20 хвилин.

12:10 Суд визнав, що численні заяви про поруки свідчать про масову підтримку Стерненка. Але “підтримка і порука різні речі”.

Судді прискорюють засідання. Просять людей виступати, як поручителі, а не як захисники.

Виступає Уляна Супрун

Я знаю Сергія особисто два роки, а проте, як він боровся з корупцією, незаконними забудовами, свавіллям місцевої влади – з 2015 року. Я знаю особисто його відтоді, як одеські лікарі після третього нападу відмовились його лікувати через вказівку місцевої влади. Тоді МОЗ допоміг його порятувати в Києві. Він відповідальна людина, вчиться на правника. Знає свої права й законодавство, на відміну від генпрокурорки Венедіктової. Я знаю, що Сергій захищався тоді. Це дуже важливо, аби було визнано законом… Я можу забезпечити, аби він прийшов на всі суди. Він зацікавлений, аби зберегти своє добре ім’я, – сказала ексголова МОЗ Уляна Супрун.

12:30 Хто проти диктатури, встаньте!  один з поручителів процитував слова поета Василя Стуса, які той озвучив в кінотеатрі на показі “Тіней забутих предків”.

На переконання поручителя, наразі в Україні створюється “поліцейська диктатура”. І справа Стерненка промовистий тому доказ.

Якщо ви підозрюєте, що Стерненко буде переховуватися або не прибувати до суду чи слідства, то я обіцяю щодня робити селфі з ним і підтверджувати геолокацію, – сказав поручитель Владислав Грєзєв.

Нагадаємо, що у вочевидь сфальсифікованій справі вбивства журналіста Шеремета, у якій обвинувачують військового спецпризначенця, військового медика та волонтерку, доказами у справі є… скріншоти з соцмережі підозрюваного.

Це катування здорового глузду, катування святих писань, на яких побудована система “людина- держава”…. Це кричущий приклад, коли людина відстояла своє право на життя, а її за це судять, це свідчить про катування, – сказав колишній бранець Кремля Володимир Балух.

Судді позбавили адвокатів права на репліки і, дещо вагаючись, все ж видалились в нарадчу.

Я змушений виступати перед пустими місцями. В Одесі скоїли напади на ще десятьох активістів. Всі напади пов’язані між собою і мають спільних замовників. Після кожного нападу мені не надавали державної охорони, – сказав Стерненко.

Він також пояснив, як нардеп Ілля Кива чинив політичний тиск на поліцію, аби засудили Стерненка.

Чорт Медведчука диктує нам, як нам жити. Якщо Кива буде вказувати, що робити правоохоронним органам, то ця держава приречена, наголосив Стерненко.

Після посту Киви в мережі за кілька днів було готове непогоджене повідомлення про підозру активісту.

“Мотив особистої помсти”,  так пояснював журналістам жадобу силовиків оголосити підозру Стерненку колишній Генпрокурор Руслан Рябошапка, заявив Стерненко.

За його джерелами, вказівку засудити Стерненка давав міністр МВС Арсен Аваков. Таким чином, Сергій Стерненко перед журналістами окреслив, чому ця справа є політично вмотивованою.

Судді оголосили рішення – вони лишили в силі арешт Сергію Стерненко.

Рішення учасники масового протесту під стінами суду зустріли вигуком “Ганьба!”

Як повідомляла USIonline.com, актівісту Стерненко готують нове звинувачення: в цей раз сприяння в збуті наркотиків.

Читайте нас в Telegram.