Справа “Краян”: у Києві продовжують судити Труханова (трансляція) «фото»

Справа “Краян”: у Києві продовжують судити Труханова (трансляція)

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду вчергове приступає до розгляду по суті апeляційних скарг прокурорів САП на виправдальний вирок одeському мeру Гeннадію Труханову та іншим фігурантам у справі одеського «Краяну».

Про це повідомляє спецкор Української Служби Інформації Катерина Петренко з АП ВАКСу.

Як відомо, 4 липня 2019 Малиновський райсуд Одeси виправдав усіх обвинувачeних у справі щодо заволодіння 92 млн грн з бюджeту Одeси шляхом купівлі заводу-банкроту “Краян” за завідомо вдвічі завищeною вартістю.

Прокурори САП оскаржили вирок і домагаються його скасування, бо вважають нeзаконним, а також повернення справи на новий розгляд у ВАКС.

Утім, суд досі не дійшов до розгляду скарг по суті, оскільки засідання постійно зривалися, бо адвокати прохали перенести розгляд через карантин.

14:10 Засідання розпочали. В режимі відеоконференції з Приморського суду присутні Геннадій Труханов та інші фігурантом й один адвокат. Не з’явилися обвинувачений Василь Шкрябай та Олексій Спектор та два захисники.
Від адвоката Щербаня такою надійшло клопотання, згідно якого той жадає відкласти засідання.

Адвокати Пошиванюк та Дорошенко

14:20 Адвокат Костянтин Дорошенко пояснив, що Спектор продовжує бути на лікуванні, бо “з’явилися побічні ефекти”. Спектору продовжили обвинувачення до 7 червня, за словами адвоката.
Його причина неявки є підтвердженою та поважною, – резюмував адвокат.
Натомість від Шкрябая не надійшло ніякого пояснення щодо неявки.
Проте адвокат Тарас Пошиванюк пояснив, що Шкрябай хотів прийти до суду, проте відчув ознаки ГРВІ і здав тест на коронавірус. Результати будуть в п’ятницю.

Суддя уточнив, що на підтвердження слів адвоката є лише відповідний аналіз, проте немає довідки, що він дійсно має ознаки ГРВІ.

Так кожен з нас кожен день може здавати аналіз… На минулому засіданні ми повідомляли, що будемо прискіпливо аналізувати причини неявки, – наголосив головуючий Віктор Панкулич.

14:26 Прокурор сказав, що, на жаль, неможливо сьогодні продовжити розгляд, бо ставиться питання про скасування виправдального вироку, у такому разі можливе погіршення становища фігурантів. На переконання прокурора, саме тому розгляд має бути лише за участі обвинувачених.

Прокурор вважає, що причини неявки адвокатів Коротюка та Щербаня є неповажними. Він переконаний, що адвокатами має зайнятись Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури.

За словами прокурора, адвокати зловживають, оскільки вони вирішили сьогодні взяти участь в інших засіданнях, де явка сторін не обов’язкова, проте не прийшли до суду по Труханова, де без явки адвокатів неможливий розгляд.

засідання ВАКСу по справі “Краян”

Щодо Шкрябая: Мусіяка також вважає, що його не явка не поважна і до нього треба застосувати грошове стягнення через це.

Натомість адвокат Лисенко пояснив: якщо Шкрябай дійсно хворий, то він може зарадити інших осіб в суді і таким чином здійснити злочин. Адвокат переконаний, що його не явка таки поважна.

Ні прокурор, ні суд не може надавати вказівки адвокатам, в яких засіданнях вони мають надавати сьогодні правовий захист клієнтів. Це визначає подальший рух справи… Слава Богу, що не прокурор визначає, де має бути присутнім захисник, – сказав адвокат Лисенко.

Таким чином, вже понад два місяці справа Труханова по “Краяну” гальмується виключно через неявку адвокатів та обвинувачених.

на фото: прокурор Валентин Мусіяка

14:46 Адвокат Дорошенко не вбачає підстав для грошового стягнення зі Шкрябая.
Також немає підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності адвокатів, які не з’явились, – сказав Дорошенко.
Адвокат Труханова Олександр Лисенко висловив аналогічну позицію до своіх колег.
Адвокат Вінчковський сказав, що був в такому ж становищі, як і Шкрябай: також здавав тест на коронавірус і був на ізоляції, тому Шкрябай “зробив вірно”.
Поведінка сторони захисту зумовлює нас це закінчити. На майбутнє пояснення без належних підтверджень “той не прийшов, бо хворий”, “той не прийшов, тому і я не прийшов” прийматися не будуть, – сказав суддя Панкулич.

14:57 Колегія суддів визначила причини неявки обвинувачених та захисників та ігнорування цього судового засідання неповажними.

Захворювання Спектора є нетяжким і немає доказів, що він не міг бути присутнім сьогодні, хоча б тому, що ми дозволили йому бути присутнім з Одеси у режимі відеозв’язку, – сказав суддя Панкулич.

Суд вирішує, чи застосувати привід до Спектора, себто доставити його до суду. Адвокат Лисенко вважає це “демонстрацією сили” Та некомпетентність. Також суд з власної ініціативи запропонував скасувати режим відеоконференції з Приморським судом Одеси. Якщо його скасують, то Труханов та всі обвинуваченні матимуть знову приїздили на кожне судове засідання до Києва.

засідання ВАКСу по справі “Краян”

На переконання адвокатів, скасування режиму відеоконференції є недоцільним, оскільки з відеотрансляцією немає проблем, а неявка фігурантів, мовляв, з цим не пов’язана. На переконання адвоката Дорошенка, сама стаціонарна форма лікування Спектора вже унеможливлює явку. Він вважає, що суд з власної ініціативи не може ставити питання щодо приводу.

Це емоційне рішення суду, прошу не гарячкувати, – резюмував Дорошенко.

Суд глибоко поважає захисників, але зверніть увагу на законодавство, чи має суд застосувати привід, – відповів суддя.

Адвокат Лисак також попрохав зберегти режим відеоконференції.

Проте суддя уточнив, що відеоконференції раніше дозволили саме для того, аби розгляд був оперативним. Проте наразі це не забезпечується.

15:13 Адвокат Вінчковський вважає, що таким чином суд нібито “хоче наказати” фігурантів.
Обвинувачені просяться не примушувати їх знову їздити до Антикорсуду, бо так тим паче, нібито, не буде оперативності.

Сторона захисту щоразу просить відкласти засідання, бо сторону захисту представляє 15 живих людей, які можуть мати підстави не з’являтись, а сторону обвинувачення представляє лише два прокурори… також я не розумію, в чому “особливий характер” цього кримінального провадження, – сказав обвинувачений Загодіренко.

Натомість головуючий сказав, що “адвокати й обвинувачені гарно говорять, проте суд не чують. Він наголосив, що саме кількість учасників процесу і становить “особливий характер”.

Виявилось, що частина адвокатів не прийшла сьогодні до суду, бо дізналась вочевидь від Дорошенка, що Спектор не буде присутнім в засіданні. Також гаряча дискусія продовжилась. Хоч суд і не може розголошувати діагноз, проте стало відомо, що захворювання ймовірно незначне. суддя сказав, що сам може планово хоч щомісяця таке лікувати в себе.

15:47 Колегія суддів відмовила у приводу Шкрябая та відмовити у стягнення штрафу. Також визнала недоцільним привід Спектора і зміну режиму відеоконференції.

Судове засідання перенесли на 11 червня, 14:00.

Читайте нас в Telegram.