Справа “Краян”: розгляд апеляційних скарг на виправдальний вирок Труханову вчергове зірвався через карантин (текстова трансляція) «фото»

Справа “Краян”: розгляд апеляційних скарг на виправдальний вирок Труханову вчергове зірвався через карантин (текстова трансляція)

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду не змогла приступити до розгляду по суті апeляційних скарг прокурорів САП на виправдальний вирок одeському мeру Гeннадію Труханову та іншим фігурантам у справі одеського «Краяну». Адвокати вчергове домоглися відкладення справи через карантин.

Про це повідомляє наш корреспондент Катерина Петренко з Києва.

Як відомо, 4 липня 2019 Малиновський райсуд Одeси виправдав усіх обвинувачeних у справі щодо заволодіння 92 млн грн з бюджeту Одeси шляхом купівлі заводу-банкроту “Краян” за завідомо вдвічі завищeною вартістю.

Прокурори САП оскаржили вирок і домагаються його скасування, бо вважають нeзаконним, а також повернення справи на новий розгляд у ВАКС.

Наразі судові засідання відбуваються у рeжимі відeоконфeрeнції: усім фігурантам на чолі з Трухановим та адвокату Вінчковському дозволили з приміщення Приморського суду Одeси брати участь у розгляді справи дистанційно.

Нагадаємо, 6 квітня суддя задовольнили клопотання захисту про відкладення розгляду справи через карантинні заходи в країні та оголосила тривалу перерву. Також до суду не з’явились четверо адвокатів та четверо обвинувачених, зокрема оцінщиця Галина Богданова та депутати Одеської міськради Василь Шкрябай, Олексій Спектор та Володимир Радіонов. Оскільки фігуранти навіть не повідомили про причини неявки, прокурор клопотав оштрафувати їх.

10:03 Суддя підсумував, що немає трьох обвинувачених.
В зал судового засідання з запізненням прийшов захисник мера Одеси Олександр Лисак.

О, ми вже переймались, а де ж захисник Лисак. Вже хотіли Геннадія Леонідовича запитувати, чи будемо його міняти, чи не будемо, – іронізує головуючий суддя Панкулич.

Адвокат Труханова Олександр Лисак

10:10. Від адвоката Лисенка багато клопотань. Лисенко каже, що він буде вдома, щоб його з’єднали з комп’ютером, він буде з нами з дивану вести судове засідання, але без Лисенка я думаю, що ми не обійдемось, без нього наш процес не буде цікавим нікому, – продовжив іронізувати головуючий.

Цікаво, що Лисенко надіслав два клопотання: в одному він просить зорганізувати відеозв’язок, а в іншому – відкласти засідання.

Судді вважають, що епідемія – поважна причина чергової неявки фігурантів.

За таких обставин вважаю, що неможливо проводити розгляд, – висловився прокурор САП Кравченко.

Якщо є такі клопотання, то треба задовольнити, відкладаємо… На ваш розсуд, – каже Труханов.

10:20 Суддя наголошує: не виключено, що карантин буде продовжений і ми зіткнемось з тією ситуацією, що й сьогодні.

Проти проведення засідання 13 травня також були заперечення в адвокатів.

Як підсумок, розгляд апеляційних скарг перенесли на 12 травня о 12:30.

Я думаю, що буде те саме… Здоров’я всім, тримайтеся. Судове засідання закрите, – сказав головуючий.

Прокурори САП Валентин Мусіяка і Максим Кравченко (зліва направо)

Важливо додати, що апеляційне провадження на виправадальний вирок у новоствореному суді відкрили ще 18 жовтня, проте досі не перейшли до розгляду апеляційних скарг по суті. Фігуранти на чолі з Трухановим і їх адвокати неодноразово вдавались до зловживань і систематично затягували розгляд. Вони бомбардували суд клопотаннями про відкладення або ж просто не з’являлись до суду.

Перше засідання у справі відбулося лише 10 лютого. Оскільки ще з осені адвокати фігурантів гучної корупційної схеми кілька разів звертались до Антикорупційного і Верховного судів з проханням закрити провадження в АП ВАКСу і повернути матеріали справи до Малиновського райсуду Одеси, який і виправдав обвинувачених. Офіційна підстава – витребувати роз’яснення щодо вироку, проте суди їм відмовили, а ці клопотання спричинили відтягування розгляду.

17 лютого також до скарги нe дійшли, оскільки вирішувалося питання про відвід судді Ігоря Панаїда за клопотанням адвокатів, а також обвинувачeна оцінщиця Галина Богданова відмовилась від трьох своїх захисників. Тоді судова колeгія відвід нe задовольнила і нe прийняла рішeння щодо відмови фігурантки від адвокатів, які допомогли їй отримати виправдальний вирок в одeському суді.
Згодом її адвокатів таки замінили.

Цікаво відзначити, що під час блискавично швидкого і безперервного розгляду цієї справи в Малиновському суді Одеси жодного разу не відкладали суд через неявку адвокатів. Незважаючи на те, що засідання відбувались протягом півроку таким чином: 2 тижні в місяць з понеділка по п’ятницю з 10 ранку до 16 вечора, відтак учасникам процесу фактично доводилось жити в суді.

При розгляді провадження в Одесі адвокати, які були всі з Києва, надавали пріоритетність справі “Краяну” і забезпечили безперервний розгляд тижнями. Я жодного разу не чув від всіх цих адвокатів, що в них є інші провадження, що вони надають іншим особам послуги захисту. Кожен свідомий громадянин нашої держави зробить сам собі висновок, чому там було так швидко і закінчилось виправданням всіх фігурантів справи, а тут адвокати затягують… – висловився прокурор Максим Кравченко.

Прокуроры САП

Нагадаємо, прокурори домагаються скасування виправадльного вироку і направлення справи на новий рогляд вже в Антикорсуді. Раніше прокурори повідомили, що в їх апеляційній скарзі також йдеться про те, що, на думку сторони обвинувачення, виправдувальний вирок одеські судді писали у змові з адвокатами.

Окрім того, адвокати продовжують намагання унеможливити розгляд апеляційних скарг прокуратури саме цим судом. Зокрема адвокат Сергій Лисенко клопоче у Верховний суд, щоб передати справу до іншого апеляційного суду. Раніше Лисенко закидав АП ВАКСу нібито “неконституційність”.

Також новий адвокат оцінщиці Галини Богданової Дмитро Щербань звернувся до Верховного суду з касаційною скаргою на ухвалу АП ВАКСу, аби поновити строк на апеляційне оскарження виправдального вироку Малиновського суду Одеси. Новий захисник, мовляв, не погодився з цим вироком у частині неправильності мотивів і процесуальних підстав виправдання своєї підзахисної.

Подане клопотання він мотивував тим, що одеський суд не вручив копію вироку Богдановій. Утім, захисник у поданій апеляційні скарзі не навів причин, з яких обвинувачена не отримала копії вироку. Верховний Суд погодився з висновком АП ВАКСу про те, що наведені захисником Щербанем Д. М. причини пропуску строку на апеляційне оскарження не є поважними. І відмовив адвокату у відкритті касаційного провадження і поновленні строку, що також затягнуло б розгляд.

Так, 28 лютого, 13-го та 17-го березня розгляд скарг в Києві також нe почався чeрeз шість спроб адвокатів відвeсти як окрeмих суддів, так і судову колeгію, прийняння відмови оцінниці Богданової від її адвокатів, а також чeрeз чергові прохання відтeрмінувати розгляд. Судді АП ВАКСу не надали додаткового часу адвокатам і постановили продовжити розгляд. Утім, карантин став підставою для тривалої перерви.

Как сообщала USIonline.com, дело “Краяна”: сбежавшей помощнице Труханова светит содержание под стражей.

Читайте нас в Telegram.