У справі Труханова щодо можливої брехні в деклараціях оголосили перерву до літа (трансляція) «фото»

У справі Труханова щодо можливої брехні в деклараціях оголосили перерву до літа (трансляція)

Сьогодні Вищий антикорупційний суд відклав розгляд справи щодо ймовірної «брехні» в деклараціях міського голови Одеси Геннадія Труханова, оскільки в засідання не з»явились адвокати і попрохали про відкладення на іншу дату «після карантину». Один з адвокатів не прийшов до суду через карантин, інший чомусь надав пріоритет іншим кримінальним провадженням, незважаючи на те, що сьогоднішнє засідання призначили ще понад два місяці тому. І хоч санкція інкримінованої статті дозволяє розглядати справу без адвокатів, Труханов відзначився заявою, що, мовляв, «без захисту неможливо». Суд оголосив тривалу перерву - до 5 червня. Сьогодні мали продовжити досліджувати докази прокуратури. У САП переконані: Труханов мав декларувати зареєстроване на нібито колишню дружину Тетяну Колтунову нерухоме і рухоме майно загальною вартістю понад 52 мільйонів гривень, проте умисно приховав ці відомості в своїх деклараціях за 2015-2016 роки.

З Києва про це повідомляє кореспондент Украинскої Служби Інформації.

За версією слідства, за 2015 рік Труханов не задекларував статки на 31,46 мільйона гривень, а за 2016 рік – на 18,81 мільйона гривень. На переконання прокуратури, одеський мер не задекларував квартиру, два паркомісця, елінг, дачу, нежитлову нерухомість, два автомобілі, частки у низці суб’єктів господарювання та проценти за вкладами у банках.

10:10 Онлайн-трансляцію ВАКС організував. У засідання не прибули захисники Труханова Олександр Лисак і Тарас Пошиванюк. Відомо, що вони просять розглядати справу за іх відсутності.

10:15 Разом з тим надійшло клопотання від адвоката Пошиванюка про відкладення судового засідання через карантин. Адвокат посилається на Постанову Кабміну і рекомендаціі Ради суддів, згідно з якими, якщо не вимагає справа обов’язковоі присутності сторін, то краще не з’являтися.

10:21 Окрім того, і інший адвокат Лисак через клопотання просить відкласти розгляд. Але вже не через карантин. Лисак повідомив суд, що не може прибути, бо надав пріоритет іншій справі щодо колишнього президента “Укрбуду”, екснардепа Максима Микитася, яка в цей же час слухається в Апеляційній палаті Антикорсуду.

Судове засідання у тій справі призначено на 11:30. Окрім того, він повідомив, що має інший суд сьогодні о 14:00, де він – єдиний захисник.

Всіх сторін все влаштовувало, таких обставин не наводила сторона захисту, – каже суддя Ногачевський.

10:27 Доброго дня, ваша честь. Доброго дня шановні колеги. Ви абсолютно правильно сказали, що це не тяжка стаття, якщо можна простою мовою сказати. Але ця справа має замовний характер, це моя думка, яка в мене укріпляється з кожним днем слухання цієї справи. Вона зроблена з колосальними порушеннями, що продовжується. Тому, ваша честь, просив би вас розглядати цю справу в присутності захисту. Без захисту я вважаю, що це неможливо робити, – сказав Труханов.

фото з архіву

10:30 Прокурор Олександр Омельченко припустив, що причини просити відкладення у адвокатів поважні, і вони їх пояснять в наступному засіданні.

Враховуючи те, що обвинувачений Труханов відмовився від продовження судового засідання, а також те, які докази сторона обвинувачення подаватиме для ознайомлення учасникам процесу… Захисники відсутні, можливості ознайомитись з доказами у них немає. Враховуючи думку Труханова, прокуратура не заперечує проти відкладення сьогоднішнього засідання, – сказав прокурор.

Також головуючий повідомив, що в суду була можливість розглядати справи 10-го і 15 квітня, проте в телефонному режимі адвокат Лисак попрохав призначати розгляд саме цієї справи “після карантину”.

Ці дати адвокат не погодив, найближча дата, в яку ми можемо призначити – це 5 червня 2020 року о 9:00, – скзаав суддя.

Він також наголосив Труханову, аби той повідомив про цю дату своїм адвокатам і повторив, що сьогоднішнє засідання планувалося ще понад два місяці тому.

“Ми не сприймемо ці питання, що інші засідання. Ми могли б перенести сьогоднішнє засідання на 2 годину сьогодні, але ваш адвокат сказав, що в нього засідання в Оболонському райсуді. Але це не може бути поважною причиною, оскільки ми призначали наші дати ще 2 місяці тому”, – зазначив суддя.

Натомість Труханов виправдовується, що дізнався про те, що не буде захисника, “лише коли їхав до суду”. Він мовляв також був здивований і прийшов, як “положено”.

Окрім того міський голова Одеси “просив зрозуміти”, що від рішення відповідної комісії щодо протидії пандемії залежить життєдіяльність міста.

Все, що треба я розумію. Але хочу, аби був хоч якийсь здоровий глузд…, – продовжив Труханов.

Насамкінець, судді роз’яснили йому, що вже відклали справу на 5 червня і попросили занотувать. Подякували всім і сказали “до побачення”.

Судове засідання закрили.

Прокурори у цій справі Віталій Гречишкін та Олександр Омельченко (зліва направо) / фото з мережі

***

Прокурор САП Олександр Омельченко у коментарі кореспонденту “Української Служби Інформації” повідомив, що у справі всього дослідили 22 томи матеріалів кримінального провадження із наявних 37 томів. За його словами, фактично ще 6 томів доказів прокуратура планує подати. В інших томах – відомості щодо допитів свідків, які досліджувати не будуть, оскільки свідків заслуховуватимуть в суді.

Сьогодні за участі спеціалістів ми планували досліджувати записи з планшету, вилученого у ході проведення обшуку по вулиці Генуезькій – по місцю проживання Колтунової і відповідно Труханова, як ми стверджуємо. Ці копії запису робились з планшету і містять зображення Колтунової та Труханова, їх ми хотіли продемонструвати суду. На думку сторони обвинувачення, вони містять докази про обставини та наявність ознак членів сім’ї між Колтуновою та Трухановим. Мова про спільні фото, фото з відпочинку та проведення спільного дозвілля. А також ми надалі планували досліджувати відомості з інших планшетів, які були вилучені по вказаному місцю проживанню, – повідомив прокурор.

Нагадаємо, на минулому засіданні ВАКС вже дослідив частину світлин з планшету Колтунової. Тоді адвокати клопотали про дослідження в закритому режимі. Прокурори заперечували. Суд прийняв рішення не закривати дослідження від журналістів та вільних слухачів.

Як повідомив прокурор Омельченко, після перерви у справі також досліджуватимуть вміст планшетів, вміст телефону, деякі письмові докази, що стосуються переписки Труханова з різними установами.

Окрім того, важливо наголосити, що вже настав строк давності щодо обох епізодів недостовірного декларування Геннадія Труханова, себто минуло три роки з моменту подання ним недостовірних відомостей. Якщо Труханов відмовиться закрити справу, суд продовжить її досліджувати у загальному порядку. Питання щодо цього в суді ще не ставилось. Утім, наразі незалежно від вироку суду Труханов звільняється від покарання.

Раніше на USIonline.com, декларации замов мэра Одессы: на что живут “помощники” Труханова.

Читайте нас в Telegram.