Начальник Головного територіального управління юстиції в Одеській області Микола Станіщук: Ми можемо боротися з корупцією тільки в напрямку демонополізації послуг «фото»

Начальник Головного територіального управління юстиції в Одеській області Микола Станіщук: Ми можемо боротися з корупцією тільки в напрямку демонополізації послуг

Про подолання корупції в органах реєстраційної служби, велику реформу пенітенціарної системи та безоплатну правову допомогу: інтерв»ю з начальником Головного територіального управління юстиції в Одеській області Миколою Станіщуком.

Микола Станіщук очолив Головне управління юстиціЇ в Одеській області наприкінці 2016 року. До свого призначення він працював начальником Головного управління юстиції в Івано-Франківській області, а ще раніше – адвокатом, арбітражним керуючим, та в податковій службі. За словами чиновника, він перевівся в Одесу за власним бажанням, тому що “виникла можливість підтримати регіон”.

Микола Васильович, можете пояснити, що таке юстиція? Багато хто не розуміє, навіщо існує ця система органів.

Дійсно, люди часто не знають, чим займається юстиція. Раніше це була громіздка структура, яку необхідно було оптимізувати. Так було зазвичай до 2015 року, а фактично – до Революції Гідності. Органи юстиції надавали послуги реєстрації бізнесу, нерухомого майна. Також в цій системі працювали органи державної виконавчої служби, які здійснювали виконання судових рішень і, до речі, працюють зараз. Також сьогодні в системі юстиції працюють органи ДРАЦСу – державної реєстрації актів цивільного стану, державні нотаріуси, пенітенціарна служба. Це дійсно така структура, яка зачіпає інтереси кожної людини.

Реформа в Мінюсті триває вже три роки. Розкажіть про головні напрямки. Чи відбулося скорочення штату?

Один з найбільш успішних напрямків реформування, на мою думку, це ліквідація міських і районних управлінь юстиції і створення на їх базі бюро правової допомоги, центрів надання безкоштовної правової допомоги. Також ми передали функції по реєстрації бізнесу і нерухомості до органів місцевого самоврядування. Відповідно, на цю частину Мінюст скоротив свій апарат, в тому числі й на місцях. Стосовно ліквідованих районних і міськрайонних управлінь юстиції, вони дійсно фактично нічим не займались. Коли ми приїздили в район та питали людей, де юстиція знаходиться, ніхто не знав. Зараз всі знають, де знаходяться бюро правової допомоги.

В Одесі працюють 4 центри безоплатної правової допомоги. Чим саме вони займаються?

Для людей, які не мають проблем із законом, мабуть невідомо про існування таких центрів. Але є в нас різні люди, які десь переступають букву закону. У цьому випадку держава повинна гарантувати кожній людині право на захист, хто особисто не може оплатити приватного адвоката. Мінюст ініціював зміни до Кримінально-процесуального кодексу України, одразу при затриманні орган слідства повинен повідомити Центри безкоштовної правової допомоги. Центри, у свою чергу, призначають чергових захисників. До речі, я особисто був таким захисником. Ця система дійсно працює. Дзвонять і о третій, і о четвертій годині ночі, та адвокат прибуває у відділ поліції до затриманого. Якщо особа відмовляється від захисника, вона має написати заяву. Якщо не відмовляється, тоді захисник починає приймати участь у тих чи інших досудових слідчих діях. Це те, що стосується кримінальних справ.

на фото: Николай Станищук и Анна Коваленко

А чим займаються бюро безоплатної правової допомоги?

Бюро правової допомоги та центри в районах області можуть надавати консультації всім без виключення громадянам. Тобто будь-хто може звернутись в таку установу, якщо є певна проблематика із законом, і людина не є юридично підкованою. В цих бюро працюють фахівці, які відбирались по конкурсу.  Крім того, є категорії громадян, наприклад, неповнолітні, учасники АТО, інваліди, які мають право в цивільних справах в суді на безкоштовного захисника. Наперед забігаючи, щоб хтось не говорив, що приватні захисники кращі, скажу, що це такі самі приватні захисники, з якими держава підписала угоду. Це високого рівня кваліфіковані спеціалісти.

Чи були випадки в Одеській області, коли за допомогою юриста від центру вдалося виграти важливий процес, який зачіпає інтереси не однієї людини?

Звичайно є позитивні напрямки у виплатах учасникам АТО тих коштів, які держава їм повинна була виплатити. Також почалися суперечки по соціальних напрямках – комунальним платежам і т.і. Люди звертаються й отримують позитивні рішення за допомогою представників.

В прес-службі столичного відомства говорять, що завдяки реформі Державної реєстраційної служби, “такі речі, як черги, хабарі й хамство відійшли в минуле”. Чи поділяєте Ви таку думку? Як вважаєте, вдалось подолати корупцію в сфері держреєстрації?

Що зробив Мінюст? По-перше, свої реєстраційні функції віддали до органів місцевого самоврядування. По-друге, ми не правоохоронний орган, який ловить людей за руку та садить у в’язниці. Ми можемо боротися з корупцією тільки у напрямку демонополізації послуг, що ми й зробили. Зараз, якщо вам не подобається реєстратор, є вибір й можливість звернутись до іншого. Якщо не подобається реєстратор, звертайтеся до нотаріуса, він також має право надавати такі послуги. А ще ми акредитуємо інші державні або комунальні установи, які теж мають право надавати ці реєстраційні послуги. В Одесі, наприклад, існує такий ЦНАП. Якщо якісь реєстратори будуть вчиняти незаконні дії, та мені стане про це відомо, я буду особисто ініціювати перед Мінюстом їх відключення від реєстрів, а також ініціювання щодо них кримінальних справ.

В 2016 році набув чинності так званий антирейдерський закон (№5067), який, на думку авторів та деяких експертів, “зв’язує руки” рейдерам. Як Ви особисто оцінюєте його ефективність?

Статистика рейдерських захоплень падає великими темпами. З’явилася така новація, як смс-маяк, яку можна замовити в електронному кабінеті на сайті Мінюсту. Вона надає можливість людині спостерігати, що відбувається з її майном в режимі реального часу. Тобто якщо хтось намагається щось зробити з вашим майном, або хоча б дивився на ваше майно (незалежно, чи це фірма, чи квартира), приходить повідомлення. Раніше, якщо відбувалося рейдерське захоплення, людина мала лише право на судовий захист, а суди за різними причинами могли розглядати такі справи й півроку, й рік. За той час люди могли втратити бізнес, власність, бували випадки, коли майно виводилось, перекидалось і т.і. Мінюст зараз впровадив додатковий захист, створив комісії по розгляду скарг і визначив чіткі терміни: тепер скарга розглядається протягом місяця.

Які послуги зараз можна отримати онлайн? Чи планується запуск нових подібних сервісів?

Будь-хто може зараз зайти на сайт Головного територіального управління юстиції в Одеській області або на сайт Міністерства юстиції й побачити там вкладку “Онлайн Будинок юстиції”. Таким чином людина без доступу до чиновника може отримати послуги. Це також один із важелів боротьби з корупцією. Можна отримати дублікат свідоцтва про народження, про смерть, замовити та призначити собі дату весілля, зареєструвати та скасувати реєстрацію бізнесу юридичним особам або приватним підприємцям. Ми працюємо над тим, щоб усі бази даних узгодити із іншими службами, зокрема, із податковою.

Зараз ми видаємо свідоцтво про народження в пологових будинках, а також хочемо прив’язати додатково до цієї послуги органи соціального захисту та міграційної служби, аби дитина одразу отримувала й прописку, й допомогу при народженні.

Розкажіть про реформу пенітенціарної служби. Чому виникла необхідність в її проведенні та яким чином вона відбувається в Одеській області?

Я, як захисник, бував в наших в’язницях. Там жахливі умови утримання людей. В тих умовах, в яких утримуються люди, неможливо повернутись виправленим. Звідти поверталися або хворими, або продовжували ставати на той самий шлях злочинності. Мінюст взявся за виконання цієї реформи. Це одна з найважчих реформ, яка буде завершена, але буде довготривала у часі. Справа йде про будівництво нових в’язниць та побудову нової системи. Зараз ліквідовано стару систему “пенітенціарки” та створено систему пробації, створено виправну систему. Наразі ми ініціювали реформування особового складу працівників пенітенціарної системи. Людей, які працюють там, в своїй більшості важко переробити, вони не хочуть змінюватися. Їх влаштовує та система. Зараз оголосили конкурси для оновлення особового складу. Паралельно із цим відбувається оновлення медичного забезпечення, або медична реформа у пенітенціарній системі. Наступними кроками буде побудова в’язниць. Оскільки держава не має таких коштів, вирішено впровадити інститут державно-приватного партнерства. Він передбачає залучення інвестицій. Тобто в’язниці будуть будуватися за рахунок коштів інвестора, й тільки після переселення в нову будівлю останнього в’язня інвестору буде передаватися те приміщення та споруди із землею, які звільнились.

 

Как сообщала USIonline.com, в Одессе уволили судью, которая обеспечила рейдерский захват предприятия.