Захищайте своїх дітей «фото»

Захищайте своїх дітей

Дітей вчать протестувати.

Сьогодні в стрічці купа перепостів розповіді про те, як в британській школі проводять експеримент, в якому вчителі дітям повідомляють про необхідність засадити деревами шкільний стадіон. Батькі всі в курсі, підіграють.

І ось що мене здивувало – схвальні відгуки, мовляв яка класна ініціатива і треба її запровадити в нас.

Я ж пропоную подивитись, що відбувається в цей час з дитиною. Що з довірою світу, до школи та вчителів, до близьких дорослих, якщо нібито вони перші повинні захищати ці інтереси. Та навіть не сам захист стає головним, а обман. От я поставила себе на місце дитини, підлітків. Ок, ми страйкували, досягли «результатів», відчуваємо перемогу і тут дізнаємось про змову дорослих?!

Впевнена, що приховати обман з такою кількістю залучених неможливо.

Чи буду я наступного разу приймати участь в заходах школи, чи в загалі будь-яких подібних страйках? Мій висновок – мною маніпулюють заради своїх інтересів. Мене можна легко обманути і скористатися моїми переконаннями. Дорослим не можна довіряти (цей пункт окремий бонус, коли й так цієї довіри майже немає), особливо близьким.

Насправді ми не перемогли, а програли, бо все не справжнє і труди наші були марні. Діти переживають справжні емоції: обурення, гнів. Вони будуть по-справжньому боротися за свої права і той клаптик землі, який важливий їх серцю. І мені боляче уявити з яким розчаруванням вони стикнуться.

Ми ж дорослі тому і дорослі, бо маємо прораховувати на кілька кроків вперед, а не просто вигадувати фан і з цікавістю споглядати, як в кіно за дітьми. Мало того, психологічні експеременти над людьми заборонені без їх згоди професійною етикою.

Тому у мене велике запитання до таких дій школи і особливо реакції дорослих. Захищайте своїх дітей, ставте себе на їх місце, бо в комунікаціях закон бумеранга не відміняли.