Тим часом у Британії «фото»

Тим часом у Британії

Борис Джонсон знайшов свою міссію у Палаті громад та консервативній партії. Його обрали головою групи співробітництва між УКраїною та Великою Британією. Цим напрямком екс-премєр буде займатися як у Парламенті, так і у рідній партії Торі. На цій посаді Джонсон замінить багаторічного голову колишнього міністра спорту та культури Джона Віттінгдейла, який вніс суттєвий вклад в укріплення звязків Лондону та Києва.

Тим часом податкова реформа Ліз Трасс, яку вона розпочала відразу після приходу на Даунінг стріт, 10, вже почала обростати компромісами. Як відомо Ліз Трас обіцяла реформу по зниженню податків – перш за все податок на доход повинен був знизитися з 45 до 40%. Для всіх. Це викликало занепокоєння у Банку Англії, а також у МВФ. Лондонські ринки відреагували падінням індексів, так само впав і фунт стерлінгів. Але Трасс продовжувала наполягати, що зниження цілком реальне і воно не зруйнує дохідну частину бюджету. У стилі Меггі Тетчер Ліз Трасс просувала реформу ніби таран. Але несподівано проти виступило багато однопартійців самої премєрки, виникло питання чи знайдуться голоси для її прийняття в Парламенті. В результаті знайдено компроміс: податок не знижується для тих, чий дохід більше 150 тис фунтів на рік. Це суттєва поступка, яка фактично нівелює неоліберальну ідею реформи. Це перша поразка уряду Трасс, яка є прихильницею лібертаріанської моделі економіки.

На останок свіжа соціологія з Британії. Якби вибори там відбулися сьогодні консервативна партія програла б вибори з розгромним рахунком. Рейтинг Лейбористської партії зріс на 6% та складає 47%. Торі мають рейтинг 27% (зниження на 7). Ліберальні демократи на третьому місці – 11%, зелені – 5%, партія реформ – 4%. Таким чином заміна Джонсона на Трасс не принесла консерваторам очікуваного покращення популярності. Навпаки, ситуація погіршилася. У Ліз Трасс залишається небагато часу для зміни тенденцій, інакше її уряд може протриматися недовго.