Природа не має голосу, ми маємо бути ним «фото»

Природа не має голосу, ми маємо бути ним

Я потроху почала видихати, сходила на море. Але надвечір побачила фото, де загарбники повісили хом‘ячків! Вони повісили наших херсонських червонокнижних хом’яків. Те, що ми бачимо на світлинах від волонтерів, журналістів та місцевих мешканців з деокупованих територій, то не вкладається в голові. Вони сруть там, де їдять, а їдять усе, що рухається (те, що не рухається, теж їдять). Вони вкрали єнота та повісили хом’яків. Мене жахає доля єнота. Сподіваюсь, його не з’їли. Повністю загажені школи, розбитий танком монумент «дєди воєвалі»… а до того були зжерті собаки….

Природа не має голосу, ми маємо бути ним.
На морі справи не кращі. Найрозумніші мешканці Чорного моря – дельфіни – теж в біді. Зафіксовано та підтверджено смерті щонайменше дев‘ятисот дельфінів. Без зовнішніх травмувань, характерних для браконьєрства та сіток. На інфекцію теж не схоже, бо був випадок, коли дельфін викинувся на берег живим, а згодом отямився та повернувся у море.

Кількість загибелей значно зросла саме з початком війни. Вчені кажуть, що дельфіни отримують надважку для них акустичну травму від гідролокаторів військових кораблів та від бомбардувань.
Зробити дослідження в Одесі неможливо, бо наша лабораторія згоріла на Троїцькій під час пожежі.
На берег викидає близько п’яти відсотків загиблих ссавців. Дослідити нашу акваторію неможливо через війну. Називають страшні попередні цифри: 50 000 дельфінів загинуло через дії агресора.

За даними ОК Південь у нашому морі продовжують чергування військові роz кораблі.
Яке покарання чекає на злочинців за екоцид та що нам варто очікувати найближчі роки через загибель наших китоподібних, читайте тут. Мрію про заповідник.
Готова волонтерити там, чесати животики найулюбленішим морським створінням.