Про Тюдорів «фото»

Про Тюдорів

По-перше хоч щось про Тюдорів знає будь-яка більш-менш п‘юща людина. «Кривава Мері». То не тільки водка з томатним соком. Це була така недовга англійська королева, яка любила палити на багаттях англіканців (ті як явище природи виникли за часів її батька).

По-друге, всі чули про 6 щасливих дружин Генріха 8-го, про Єлизавету, яка розбила іспанську непотопляєму армаду та подарувала нам золотий вік англійської культури. Були ще засновник династії Генріх 7 і останній король та його онук Едвард 6, але їх знають тільки фанати типу мене.

А ще була одна абсолютно безумна мати династії та Генріха 7-го. Маргарет Бофорт народила, коли їй було лише 13, що, навіть для тих часів дикунських нравів – перебор. Три чоловіки, акуратно підібрані під потреби. Підкилимні ігри та щира віра в те, що всі інтриги несуть божу волю. В общєм, якщо захочете, я можу розповісти якось, бо вона моя найулюбленіша героїня тюродівської Санта-Барбари. І. Вони. Не привезли. Її портрет. Ходила. Шукала її, ніби якусь стару знайому. Ні. Нема.

А так: картини, книги, посуд, меблі, гобелени, обладунки та трохи ювелірки. The Tudors: Art and Majesty in Renaissance England Virtual Opening – перша в історії Сполучених штатів експозиція, в якій зібрали найбільш знакові роботи епохи. Більше 100 одиниць різноманітних свідоцтв висоти та низості, любові та ненависті, краси і ні.

Приїду ще. Виставка працюватиме до 8 січня.

PS

Взагалі, придворний живопис – це пропаганда. Як і всі династії, які дійшли до трону в обхід, Тюдори через парадні портрети закріплювали ідею власноі значимості. Приблизно схожим на себе вважається лише перший Генріх.