Між життям та смертю є золота година «фото»

Між життям та смертю є золота година

Якщо ви маєте тяжке поранення, то у вас лишилось менш ніж 60 хвилин, щоб залишитись в живих. Зрозуміло, що ви не помрете в цю годину, але це обов’язково станется через день, або тиждень — бо саме за цю годину в вашому тілі відбудется дещо, що не можна виправити. писав Р. Адамс Коули.

Що можна встигнути за годину?
Що?
Якщо обсяг поранення весь пацієнт? За що схопитись? Коли зупинити хірургічне втручання? який оптимальний обсяг? – питали себе тисячі хірургів та анестезіологів стикаючись з бойовою травмою.
З цієї ідеї спочатку випливла стретегія Damage control хірургії, а потім і Damage control ресуцітації, яка є ширше і всеохватніше ніж просто Damage control хірургія (так, я хірург це написав).

Ціль «Damage control» зробити дивовижне спасіння рутиною, але для цього кожен член команди повинен чітко розуміти що і як робити.

Damage control це груповий спрінт наввипередки зі смертю, і від того як відпрацьована взаємодія буде залежати виживе ваш пацієнт чи ні.

Пишаюсь тим, що організатори PRO ANEST-2022 запросили мене висвітлити цю надскладну проблему.

Крім того, конференція дуже насичена важливими та актуальними під час бойових дій темами, якими повинен володіти кожен хірург та анестезіолог в Україні. Тому, якщо ви ще не зареєстровані, а ну хутко реєструватись.

Ну і не забувайте донатити на ЗСУ