Як не стати учасником російського ІПСО «фото»

Як не стати учасником російського ІПСО

На прикладі я вам покажу одну російську інформаційну операцію. Вона стара, аж 2017 року, але це дає змогу легко зрозуміти її мету й план реалізації. І, головне, вона пояснює, що біле не завжди біле, а чорне не завжди чорне.

Отже, про оголошення підозри у держзраді депутату від ОПЗЖ Волошину. Волошин давно відомий російський агент і СБУ точно запізнилося з підозрою для нього. А ще, чомусь СБУ не помітила дружину Волошина відому в українському просторі, як журналістка Надія Сасс.

Треба сказати, що це подружжя майже завжди працювало разом. Є безліч російських іпсо і ісо де вони брали участь. Але для легкого приклада я обрав ІСО, де світилася тільки сама Сасс.

Якщо ви загуглите “журналистка Надежда Сасс”, то побачите безліч статей з заголовком “Журналистку уволили за критику”. “Історія” цього звільнення була така: Сасс в ефірі прокритикувала Порошенко, а власник каналу (на той час це був Мураєв) звільнив її за це.

Як так – подумаєте ви — один російський агент звільняє зі свого каналу іншого російського агента?
Саме так і було. І це з самого початку був продуманий план.

Одразу після спланованого “звільнення” російська агентура наполонила  ЗМІ цими статтями, підняла хвилю обурення в соцмережах. Другою хвилею пішла інформація, що Мураєв був змушений зробити це під тиском. А третьою хвилею Сасс зробили жертвою переслідування від влади. (Якщо добре поковирятися в фб дописах “білих пальт”, то в переважної більшості ви знайдете щирі обурення з цього приводу).

І от, після трьох спланованих інформаційних хвиль, ми мали історію утиску свободи слова, яку згодом вивели на міжнародний майданчик в рамках великої ІСО росії під назвою “Україна не демократична держава”.

Як бачите, все, що було потрібно росіським ІПСОшникам, це відсутність вашого критичного мислення і трохи ваших емоцій. Все інше вони зробили самі. Вони самі створили проблему, самі її роздмухали до великих масштабів, і самі ж забезпечили вдалий фініш, закріпивши його своїми ж агентами в Європі.

Тепер трохи про протидію таким операціям і як не стати її учасником.
Тут все просто. Головне дотримуватися трьох правил :

Перше, не довіряти незрозумілим джерелам інформації. Особливо в соцмережах.
Друге, будь-яке джерело інформації, яке до цього хоч раз було помічене в роботі на росію, завжди є учасником російських ІПСО/ІСО. Тому ніколи не сприймайте його інформацію за правду, навіть якщо воно надає докази. Як бачимо, доказову базу можна створити силами тих же агентів.
Третє, ставте під сумнів все.

Сподіваюсь ви запам’ятаєте цей приклад і в майбутньому не станете жертвою або учасником російського ІПСО/ІСО. А “білим пальтам”, які про себе прочитали в цьому дописі, раджу не чистити свою стрічку, а просто подумати над тим, як легко їх розвести.