Дивні справи «фото»

Дивні справи

Дивні справи в Міністерстві культури і інформаційної політики. Здається, півроку війни так і не навчили деяких наших урядовців, тим більше урядовців інформаційної політики, зрозуміти одну єдину річ. Справа в тім, що “помилка”, а верніше свідома маніпуляція багато років тому з історією південної України до сих пір не виправлена.

Коли ми тут, на фронті, мусимо боротися зі справді колись сильною і довшою за нас російською армією, в тилу залишаються і надалі маркери “русского міра”, з якими не те, що б не борються, а, складається таке враження, що доводять справу до абсурду, аби залишити все так, як є.
Іншими словами, з комори, що забита зерном, щурів намагаються вигнати різками, тоді, б як вартувало забити дірки, якими вони туди пролазять.

Так ось, Міністр Культури і Інформації Олександр Ткаченко заявив, що Мінкульт не проти демонтажу Катерини ІІ в Одесі, однак чекає відповідного звернення міськради. Точно? Можливо хтось в оточенні пана Ткаченка не в курсі, а можливо свідомо підтасовують карти, бо той пам’ятник Катерині, як і пам’ятник Суворову в Одесі є новоробами, що не занесені в жодний (!) з реєстрів. Відтак, яка згода може бути від Мінкульту – не зрозуміла. Та й ще, формулювання “не проти”… Це як, як тотожнє “не за і не проти”, чи “в принципі не проти”?

І тут я маю нагадати маленьку історію. Вік Одеси, який по сьогоднішній день рахується від з пальця висмоктаного 1794 року цей саме Мінкульт якось підозріло не змінює. Так, саме Мінкульт, бо всі офіційні джерела посилаються на цей ось документ за підписом такого собі (пам’ятаєте?) Анатолія Кінаха, вперто не хоче виправляти цю маніпуляцію.

Нагадаю, що всі авторитетні історики вчені-історики давно вже довели, що Одеса має щонайменше 600+ річну історію. І 1794 рік, коли Катерина ІІ, “учітивая вигодноє положеніє Гаджибея і порта при ньом” жодним чином не засновувала тут Одесу, а лише будувала купечу й віськову гавані в затоці. Навіть не хочеться про це говорити, настільки багато вже сказано, доведено і написано.

Далі. Минулої зими, напередодні великого вторгнення ерефії в Україну, ціла плеяда одеських громадських, історичних, військових і ветеранських організації знову спрямували листа до пана Ткаченка і Мінкульт, аби виправити цю дурню з датами і не кликати цими кінахівськими пісульками сюди “русскій мір”. Результат? Нульовий! Одеситів знову проігнорували.

А тепер, як казав Кучма, маленька задачка з математики: московити кажуть: Одесу заснувала Кетрін Цвай! А ми? А ми демонструємо сотні наукових робіт, листів в Мінкульт і так далі… Але документ про “заснування” Одеси каже що? Звісно про те, що орки праві. Розвиваємо цю послідовність… Документ Кінаха захищає позицію московитів; Мінкульт ігнорує вимоги одеситів; Мінкульт “не проти” демонтувати пам’ятник Катерині, якого немає в жодному реєстрі; орки хочуть взяти Одесу, бо “її заснувала Катька”… Мені одному здається, що тут щось вже дуже не добре збігаються обставини, факти і деталі?

Пане Ткаченко! Який ще аргумент і в якій формі вам тут навести, аби ви зрозуміли одне: лікуючи хворобу, можна не зважати на сімптоми. Треба боротися з причиною. Причиною захоплення територій в Україні серед іншого є й псевдоісторичний фактор. Вони гадають, що повертають те, що їм належало колись. Ми ж собі маємо довести історичну правду! Пане Ткаченко, слово за Вами!