“Маніпуляцій не дозволимо”: суд у справі Труханова по “Краяну” втретє відклали «фото»

“Маніпуляцій не дозволимо”: суд у справі Труханова по “Краяну” втретє відклали

Судове засідання у справі міського голови Одеси Геннадія Труханова щодо «Краяну» Апеляційна палата Антикорсуду втретє відклала, оскільки не з»явились адвокат Тарас Пошиванюк та обинувачена оцінщиця Галина Богданова. Труханова та ще сімох фігурантів звинувачують у заволодінні 92 мільйонами з бюджету Одеси шляхом купівлі заводу-банкроту «Краян» за завідомо вдвічі завищеною ціною.

Про це інформує спецкор Української Служби Інформації Катерина Петренко з Києва.

Захисник фігурантки Дмитро Щербань повідомив, що вона нібито перебуває на стаціонарному лікуванні, а курс лікування триватиме до 6 жовтня. Оскільки злочин тяжкий, розглядати справу неможливо без явки всіх фігурантів. Попереднє засідання відклали також через хворобу Богданової.

Можливо я не помітив, але з тих документів Богданової вбачається, що вона зверталась за медичною допомогу десятого вересня і сьогодні. Проте я не побачив, що вона перебуває саме на стаціонарному лікуванні, – заявив прокурор Валентин Мусіяка.

Адвокат поспішив запевнити: у довідці про це не написано, але процедури, мовляв, стаціонарні. За його словами, про це зазначать у лікарняному листі, який нададуть суду згодом.

Додамо, що суд раніше визначився: розгляд апеляційних скарг прокурорів продовжать 8 жовтня. За планом – заслухати позиції обвинувачених чиновників Спектора та Радіонова, адвоката Щербаня і перейти до дебатів.

Разом з тим, головуючий суддя Віктор Панкулич звернувся до Труханова.

Ми не хочемо ні підвищувати вам рейтинг, ні знижувати його. Продумайте, як вам краще провести дебати до виборів чи після? Аби не було політичних звинувачень політичних у підриву чи підвищенні вашого рейтингу. Призначимо дату судового засідання так, аби ми в обраний день закінчили судові дебати, – сказав суддя.

На що Труханов гаряче подякував.

Дякую за таке порозуміння і повагу до виборчого процесу та змогу не проводити судові засідання, аби ми в чесній боротьбі демократично заявили свою позицію, – відповів чиновник.

Натомість прокурор заперечив і запропонував не прив’язувати розгляд до виборчого процесу.

Безумовно, виходячи з попередніх обговорень, 8 жовтня можна завершити оголошення позицій стороною захисту і розпочати судові дебати. Виходячи з попередніх усних домовленостей з учасниками процесу, що дебати мають бути стислими, і не повторювати вже сказаного. Треба призначати наступні засідання у розумні строки і жодним чином не прив’язуватись до виборчого процесу. Бо наразі Труханов є виправданим Малиновським судом Одеси. Якщо суд відхилить апеляційні вимоги прокурорів, то рішення набере чинності, це не завадить рейтингу. Якщо задовольнить скарги, то статус особи не зміниться, він буде так само обвинувачений а не засуджений. Тому з датою можна визначитись зважаючи виключно на завантаженість сторін та суду, – висловився Мусіяка.

Адвокат Костянтин Дорошенко заявив, що розглядати весь день справу наступного засідання не зможуть, оскільки в нього в цей день після обіду інше судове засідання.

Між іншим, суддя пояснив, що запропонував визначитись з подальшою датою, аби ефективно розглядати справу. І додав: якщо суд відчує ознаки очевидного затягування, то буде реагувати.

Бо ми маємо рухатись, але чомусь знову перестати рухатись. Ми топчимось на місці чотири засідання підряд. Так не має бути, саме з цією метою я й хочу визначитись з датою. Ми не граємо в політику. Прошу почути те, що я говорю. Маніпуляцій з судом ми не дозволимо. Просто призначати судові засідання, посміхатися один одному і нічого не робити, ми припинимо, – підсумував Панкулич.

Судове засідання відклали до 9 ранку 8 жовтня.

Також додамо, що 4 липня 2019 року Малиновський райсуд Одеси виправдав всіх обвинувачених. Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила рішення і вимагає скасувати виправдальний вирок на повернути справу на новий розгляд до Антикорсуду. Прокурори заявили: одеські судді вступили в змову з захистом. Фігуранти та адвокати це заперечують.

Провадження Апеляційна палата Антикорсуду відкрила ще в жовтні 2019 року, проте розгляд тривалий час не відбувався через системні неявки адвокатів та фігурантів. Вони також прохали відкласти справу на довгий термін, але суд не дозволив. АП ВАКСу вже заслухала апеляційні скарги прокурорів САП та позиції деяких адвокатів та фігурантів. Проте восени судовий розгляд загальмувався.

Раніше на USIonline.com – “Починається стара пісня”: справу Труханова по “Краяну” відклали до 1 жовтня.

Читайте нас в Telegram.