Більше 30% бюлетенів буде зіпсовано, – політолог Валентин Гладких про місцеві вибори в Одесі (відео) «фото»

Більше 30% бюлетенів буде зіпсовано, – політолог Валентин Гладких про місцеві вибори в Одесі (відео)

До місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня, залишається близько місяця, але такої млявої передвиборчої кампанії в Україні не було багато років. Досі не всі партії представили списки своїх основних кандидатів, бо відшукати достойних фахівців, незаплямованих корупційними скандалами, дуже важко.

Політичний консультант та аналітик Валентин Гладких у студії Української Служби Інформації розповів, чому оновлення влади більше не у тренді, та які партії кануть у Лету після цих виборів. З ним розмовляла кореспондент Анна Покровська.

Чи відбудуться місцеві вибори у цьому році, та які є законні причини їх перенести?

Законні підстави лише дві. Це запровадження режиму надзвичайного або воєнного стану. Але, якщо ми згадаємо спробу Петра Порошенка запровадити в передвиборчий період режим воєнного стану, то ми усвідомимо, наскільки складно буде це зробити.

Чим ці вибори будуть відрізнятися від попередніх?

Вони вже відрізняються. Люди повернулися до здорового глузду і зрозуміли, що місцеві вибори – це не про геополітику, а про вирішення буденних питань місцевої громади.

Чого зараз виборець чекає від кандидатів?

На мою думку, це буде своєрідна реконкіста. Представники місцевих еліт, які програли у мажоритарних округах, мають усі шанси відвоювати свої позиції бодай на місцевому рівні.

Які партії пройдуть стовідсотково, а які кануть в Лету?

“Слуги народу” гарантовано всюди здобудуть мандати. До цього статусу може наблизитися “Батьківщина”. Тимошенко заявила, що веде на вибори 44 тисячі кандидатів! Мобілізувати таку кількість людей – це вже успіх. А решта політсил зараз заходить у порожнечу, шукаючи людей, яких можна бодай у списки включити.

До речі, що трапилося з партією “Голос”?

Коли чую це питання, завжди згадую фразу Путіна, коли у нього спитали про підводний човен. Вона потонула. Але партію потопив лідер “Голосу” Славко Вакарчук. Можна скільки завгодно говорити, що він мав за мету завести у парламент порядних людей та піти. Але соціологія показує, що його вихід із партії сприймається різко негативно. Думаю, “Голос” втратить статус загальнонаціональної партії.

Через брак коштів також?

Треба чесно визнавати, що політика – це недешеве задоволення. Є ресурсні кандидати, але вони токсичні і політичні сили не хочуть мати з ними справу. А серед багатих людей нема благодійників, які готові витрачати мільйони просто так. Тому що це красиві дівчата і хлопчики, які виголошують правильні промови з брошурок.

На фото: політичний консультант та аналітик Валентин Гладких

Які перспективи у “Європейської Солідарності”?

Сумні. “ЄС” на сьогоднішній день свідомо дрейфує в електоральне гетто. До своїх базових електоральних регіонів. І тому втратить підтримку та представництво у багатьох регіонах України.

Ви бачили нові бюлетені? Там же можна загубитися! Куди виборцю ставити галочку?

Кандидати докладуть чимало зусиль, щоб пояснити виборцям, куди ставити галочку. Але, якщо дуже просто пояснити, то спочатку виборець обирає партію, а потім може ще обрати кандидата від цієї партії. Це дозволить кандидату покращити свою позицію у виборчому списку.

Мабуть, буде багато зіпсованих бюлетенів?

З досвіду Польщі, можемо сказати, що більше 30% бюлетенів було несвідомо зіпсовано.

Коронавірус привнесе нові можливості для махінацій з голосами?

Чим складніша виборча модель, тим більший простір для фальсифікацій. А це дуже складна виборча модель. Людям стільки років розказували про відкриті списки, але забули сказати, що вони бувають різними. І українська модель – це лише одна з багатьох. На мій погляд, не найраціональніша. А пандемія уже привнесла зміни до цієї кампанії. Наприклад, не можна зустрічатися з виборцями.

Але в Одесі зустрічі з виборцями проводять. Навіть концерти влаштовують.

Вони роблять це на свій страх та ризик. Та наражають на небезпеку своїх потенційних виборців. Я б на їхньому місці над цим поміркував. Бо основна електоральна група найбільш вразлива до коронавірусу. Адже, в основному, голосують бабусі та дідусі.

Вас цікавить одеський політикум?

Цікавить. По-перше, Одеса – це не останнє місто в Україні, а по-друге, Одеса постійно присутня у загальнонаціональному інформаційному просторі.

Якщо вірити одеським рейтингам, то у нас зараз лідирують “ОПЗЖ”, промерська партія “Довіряй Ділам” та “Слуги”. У регіонах схожа ситуація?

В багатьох регіонах України подібна розкладка. Промерська партія, яку мер створив для досягнення локальних цілей, без наміру масштабування. Опозиційна партія. На півдні та сході України – це, зазвичай, Бойко та його “ОПЗЖ”. На заході України – це може бути Порошенко з “ЄС”. І всюди є хтось з пропрезидентської політсили. У даному випадку Одеса відрізняється від Харкова чи Дніпра лише назвою партії.

До виборів близько 5 тижнів. Чи може зараз нова політсила увірватися у гонку з сильним кандидатом та виграти?

На загальнонаціональному рівні – навряд. А в окремих регіонах – так. В останній соціології групи Рейтинг визначається великий поступ партії “За Майбутнє”, котрій менше ніж півроку. Але масштабуватися на загальнонаціональний рівень їм просто забракне часу.

У чому причина їхнього успіху?

Лідери роблять ставку на ресурсних кандидатів з місцевих громад. Наприклад, мер Черкас, який гарно себе показав у лавах “Пропозиції”, тепер опинився у лавах “За Майбутнє”.

На з’їзді “Слуги” представили лише двох впізнаванних кандидатів у мери – Ірину Верещук та Олега Філімонова. Чому так?

Там було чимало людей, які невпізнаванні для преси, але для місцевих громад їхні імена щось говорять. Проте у “Слуг” є проблема, яку непросто вирішити. З одного боку, вони спрямовані на очищення та оновлення, аби створювати соціальний ліфт для молодих фахівців. Але зараз вони зіткнулися з тим, що залишилися або незрозумілі люди, без жодних перспектив, або відомі люди з історією. Тобто “Слуги” мають знайти баланс між максимально ресурсним і мінімально одіозним.

Повну версію дивіться на Youtube.

Рніше на USIonline.com – “Это будет война всех против всех”, – Александра Решмедилова о местных выборах в Одессе.

Читайте нас в Telegram.