Справа Стерненка: активіста відпустили під нічній арешт «фото»

Справа Стерненка: активіста відпустили під нічній арешт

Шевченківський суд м. Києва розглянув клопотання прокурора з вимогою продовжити відомому активісту та блогеру Сергію Стерненку цілодобовий домашній арешт ще на два місяці. Натомість суд відпустив Стерненка під нічний арешт. Його підозрюють в незаконному володінні холодною зброєю та умисному вбивстві, оскільки у 2018 році під час третього нападу на активіста від отриманих травм нападник Іван Кузнєцов помер.

З суду інформує спецкореспондент Украинской Службы Информации Катерина Петренко.

 

13:50 Стерненко заявив, що було протиправне втручання в систему автоматизованого розподілу, за яким і визначили сьогоднішню суддю. Виявилось, що розподіл здійснювався лише серед 2 суддів, а спеціалізацію мають 14 суддів. Проте відвід не попросили задля “економії часу”.

 

Ви можете самі взяти самовідвід, – сказав підозрюваний.

Суддя розцінила це як заяву про відвід і закрила засідання.

Засідання продовжили.

Микола Бозовуляк

Інша суддя вирішила, що Стерненко оголосив відвід слідчій судді Антонюк.

Він наголосив, що відвід не заявляв, але пропонував судді взяти самовідвід на її розсуд. Адвокат Віталій Коломієць взагалі наголосив, що заяви немає, а суддя щось перекрутила.

Навіть прокурор погодився, що заяви про відвід не було і немає предмету розгляду.

Суддя оголосив технічну перерву, аби переглянути запис засідання.

15:05 У засіданні проглянули технічну фіксацію засідання. Суддя пішла в нарадчу.

15:20 Відмовили у відводі судді, про який ніхто не просив.

16:05 Повторно суд взявся за клопотання прокурора з вимогою продовжити запобіжний захід Стерненку до 2 місяців.

Адвокат Коломієць попрохав суд також одночасно розглянути клопотання захисту про зміну запобіжного заходу. Це не перше таке клопотання, проте суд його не розглядав.

Суд погодився розглянути разом обидва клопотання.

Докази прямо вказують на причетності Стерненка до злочину. До нього треба застосувати обмежувальні заходи, – заявив прокурор.

Прокуратура посилалась на тяжкість інкримінованої статті, а також на те, що Стерненко може переховуватись.

Єдиний ризик – обґрунтована підозра в дуже тяжкому злочині.
Будь-яких обставин, які б вказували на реальні ризики немає. Підозра є необґрунтованою, деякі речі, які туди вписані – вигадка, – відповів адвокат Коломієць.

Жодного прямого доказу, що Стерненко вчинив умисне вбивство, немає у цій справі. Є лише сфальсифікована експертиза, – сказав Коломієць.

Адвокат також сказав, що доказів умислу – нуль. Він вказав на розбіжність експертиз, детальніше зупинився на другій.

Вони запросили теплотехніка, хоч краще вже сантехніка, бо оцінювали, що серце працює, як розбитий насос.
В експертизі написано: за 20 секунд в неї міг знизитись рівень свідомості, а у висновку – людина втратила свідомість.
Припущення теплотехніка: особа з такими пораненнями не могла пробігти вказану відстань, що підсилює неправдиву тезу: “догнав-добив”.
Натомість є багато випадків, коли людина з пораненням лівого шлуночка серця може бути в свідомості 2-3 години. Ми в минулому засіданні допитали експертів, медиків. Вони сказали:
Серед 250 поранень – 70 відсотків – успішні операції. Це доводить, що якби Кузнєцова доставили в лікарню протягом 20-30 хвилин, людину можна було б врятувати, – розповів адвокат.

Сьогодні суд має самостійно оцінити всі докази у цій справі.
Наостанок адвокат заявив, що попередній суддя відправив Стерненка під арешт, бо це стосувалося “особистої безпеки судді, бо справа політична”.

17:14 Жоден зі свідків не підтвердив, що Стерненко добивав нападника, сказав адвокат Масі Найєм. Разом з тим, за його словами, свідки підтвердили: Стерненко викликав швидку нападнику, коли той був живим.

17:41 Адвокат Андрій Писаренко наголосив, що немає ризику впливу на свідків, оскільки слідство вже закінчили, всі свідки допитані, і немає жодного рапорту від поліцейських, що тиск на свідків міг бути або був.

18:09 Не може яблуко бути цілим, якщо від нього відкушена частина. Підозра необґрунтована і з тих підстав, що незаконне носіння холодної зброї не підтвердилось. Я замовив також експертизу аналогічного ножа, підтвердили, що він не є холодною зброєю, а також є у вільному обігу, – наголосив адвокат.

18:16 Висловлюється Стерненко. Він надав висновок судово-медичної експертизи, за якою Кузнєцов міг пробігти 99 метрів і бути активним 20 секунд та більше.


Стерненко вкотре заявив, що діяв відповідно до статті щодо необхідної оборони.

За його словами, в матеріалах справи описані дії, що підпадають під статтю 116 ККУ “Умисне вбивство в стані сильного душевного хвилювання”, санкція якої передбачає позбавлення волі до 5 років. Натомість прокурори інкримінують 115 статтю ККУ “Умисне вбивство”, за якою можуть посадити за ґрати до 15 років. Стерненко вважає це “неправомірним бажанням позбавити його свободи”.

18:41 Стерненко сказав, що в нього було три варіанти, коли здійснювався захист: втекти, втекти, сказавши дівчині зачекати, і захищатись. Він сказав, що захищався.

19:21 Суд перейшов до дослідження доказів.

20:10 Заслухали поручителів. Суддя сказала, що має рівне ставлення до всіх сторін процесу.

21:06 Суд призначив Стерненку два місяці домашнього нічного арешту.

Ранее на USIonline.com – Дело Стерненко: прокурор рассказал, проверяет ли следствие Труханова на роль заказчика нападения и о мотивах нападавших.

Читайте нас в Telegram.