Справа Стерненка: “плоди отруйного дерева”, ніж-загадка і перерва на тиждень (трансляція) «фото»

Справа Стерненка: “плоди отруйного дерева”, ніж-загадка і перерва на тиждень (трансляція)

Київський апеляційний суд відклав на тиждень розгляд апеляційних скарг адвокатів на запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту відомому активісту та блогеру Сергію Стерненку. Його підозрюють в умисному вбивстві та незаконному володінні холодною зброєю, оскільки під час другого нападу на нього від отриманих травм нападник Іван Кузнєцов не вижив. Натомість адвокати вважають, що не може йти мови про умисне вбивство, оскільки Стерненко реалізував своє право на самозахист, а ніж не є холодною зброєю.

Про це повідомляє кореспондент Украинскої Служби Інформації Катерина Петренко.

11:25 Адвокати заявили відвід прокурору Офісу Генпрокурора Сергію Бозовуляку. Вони вважають його упередженим, оскільки на нього тиснула Генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Також, за словами Стерненка, 25 червня саме Бозовуляк направив слідчому документ про завершення досудового розслідування, що також є свідченням упередженості.

Натомість прокурор заперечив тиск на нього.

Не було ні експертиз, ні додаткових допитів. Основний мотив відводу – пришвидшене закінчення розслідування. Фактично прокурори проігнорували проведення ще низки експертиз, хоч раніше наголошували на їх необхідності.

Поспіх прокурори назвали “надуманим”.

Прокурор також має збирати докази невинуватості… Що ви встигли зробити за тиждень? Навіщо обманювати правосуддя? – апелював адвокат Андрій Писаренко.

Прокурори

Цікаво, що судді Київського апеляційного суду Лашевич, Рибак та Ященко, які розглядатимуть апеляцію Стерненка, раніше допомагали втекти підозрюваним “беркутівцям”, були замішані в політичних переслідуваннях та приховували своє майно. Про це повідомив Михайло Жернаков, голова правління Фундації DEJURЕ.

Судді

12:07 Колегія суддів відмовила у задоволенні відводу. З огляду на те, що нібито “адвокати не навели прикладів тиску Венедіктової на прокурорів”. Незважаючи на те, що адвокати цитували відповідні публічні заяви Генпрокурорки та посилались на покази в Шевченківському суді прокурора Андрія Радіонова, який підтвердив, що тиск та втручання в незалежність прокурорів були.
Адвокати також заявили, що їх позбавили права на виступи в дебатах. Судді попрохали “обмежитись репліками”.

Адвокати також заявили, що їх позбавили права на виступи в дебатах. Судді попрохали “обмежитись репліками”.

Стерненко також попрохав долучити до матеріалів документ на підтвердження політичного тиску Венедіктової, Зеленського та низки нардепів у цій справі.

Під стінами суду

Також долучили офіційний звіт ТСК Верховної Ради по нападах на активістів, який виявив низку недоліків розслідування у справі Стерненка. Звіт затвердили на наступний день після того, як Стерненко опинився під домашнім арештом.

Як повідомив активіст, слідчий суддя Шевченківського суду умудрився не надати оцінки показанням експертів, які спростовують обґрунтованість підозри. Вказує, що “Кузнєцов таки міг пробігти таку відстань і здійснювати активні дії”.

Адвокат Віталій Коломієць наголосив: допитати їх не просять нині, а лише оцінити. Після жвавої дискусії судді противляться, бо, мовляв, “не мають повноважень досліджувати докази, а лише перевіряють обґрунтованість підозри”.

Захист Сергія Стерненка

Адвокати не можуть погодитись з тим, що апеляційні судді не можуть досліджувати докази, аби застосувати такий запобіжний захід, що обмежує свободу. Захисник Писаренко категорично не згодний з позицією суддів.

В ухвалі слідчого судді був повністю копіпаст з клопотання прокурорів, по одному реченню з позицій адвокатів і взагалі не оцінено покази свідків, – повідомив адвокат.

У суді

Насамкінець, судді зобов’язались в нарадчій кімнаті оцінити покази експертів-медиків.

Кілька десятків людей готові поручитись за Стерненка.

Судді зачитали доповідь за фактом рішення Шевченківського суду.

Адвокати Найєм, Титич, Писаренко у своїх скаргах вважають незаконною ухвалу слідчого судді щодо домашнього арешту та вимагають її скасувати.

Важливо: Стерненко вказує, що, ймовірно, було порушено розподіл справ в тому суді, оскільки розподілялась його справа не серед всіх суддів, які можуть розглядати кримінальні справи, а лише серед частини. Окрім того, суд вийшов за межі клопотання прокурора і самостійно визначив адресу відбування арешту – у військовій частині в Одесі, що виконати було неможливо. Як наслідок, адресу суддям довелося змінити. До того ж, заяви поручителів не взяли до уваги.

Як наголосив захисник Писаренко: згідно з експертизою, ніж не є зброєю, а є ножем господарсько-побутового призначення. А тому про “незаконне володіння холодною зброєю” не може бути мови.

Суддя: Прокурори, ви підтримуєте чи заперечуєте проти задоволення апеляційних скарг?

Прокурор: Еее… заперечуємо.

Перерва.

14:07 Адвокат Коломієць розповідає про процесуальні хитрощі та розбіжність експертиз, зроблених за ініціативою слідства. Як підсумував адвокат, розбіжність у висновках експертів свідчить про необгрунтованість підозри.

Під судом продовжується мирний протест на підтримку активіста.

Адвокат також згадав, що навіть прокурор Радіонов вказував про суперечність експертиз і відмовився місяць тому підписувати підозру Стерненку.

Після його відмови зробили четверту експертизу, за якої нападник Кузнєцов нібито отримав поранення незадовго до місця, де впав. Адвокат вважає, що таким чином слідство вдалося до фальсифікацій та намагалось нібито довести, що Стерненко гнався, аби поранити.

Натомість адвокати доводять, що витекла невелика кількість крові, коли він впав, оскільки послабився м’язовий тонус. Це свідчить, що рана нанесення не при погоні. Вони також посилаються на висновки хірургів та виписки з міжнародних журналів.

На суперечність експертиз вказує і ще дві експертизи, які зініціювали адвокати. Відомо, що експерти з Одеси вказали, що ніж – “холодна зброя”. Натомість експерти з МВС також вказали що ніж – не зброя, а предмет господарського призначення.

Мій колега Писаренко в минулому суді сміливо показав аналогічний ніж, куплений в магазині “Ібіс”. Йому досі ніхто не повідомив про підозру…
Ми не маємо права спотворювати реальність. Ми або відновимо порядок, або спричинемо ще більший хаос. Не може Стерненко притягатись до відповідальності за те, що він купив ніж, який був у вільному обігу. Ця кваліфікація з цим абсурдом піде в обвинувальний акт. Ми навели докази, що не можна обмежувати свободу Стерненка, – сказав адвокат Микола Орєховський.

Між іншим, адвокат Найєм спростував наявність умислу в Стерненка.

У нього був умисел не вбити, а затримати, – сказав він.

Він зачитав лист прокурора Радіонова, за яким жодна з наведених експертиз не визначила послідовності заподіяння порізів, а Кузнєцов таки міг чинити опір Стерненку, якби останній наздоганяв його і нападав. Окрім того, Стерненко не втік, а й навіть викликав швидку й поліцію. Тому мотив був виключно затримання правопорушника.

15:47 Долучили в суді й лист підтримки студентів Інституту міжнародних відносин КНУ Шевченка.

Слідчий суддя Бугіль в ухвалі написав про обґрунтованість підозри в цілому, натомість адвокати доводили необґрунтованість, оскільки зокрема інкримінування ст. 263 “Незаконне володіння холодною зброєю” абсурд з огляду на викладене.

Адвокат Писаренко розповів, що з нового за тиждень: не провели жодних процесуальних дій, проте слідство вже завершили. Захисник процитував Подерв’янського.

Добро повинно бути з кулаками, аби захищатись від зла. Якщо від цього добра гинуть люди, які стали на бік зла, то добро від цього не стає злом, процитував адвокат сентенцію іншого судді.

Алогічний наратив проросійських колаборантів “догнал і добіл” він проілюстрував порівняннями з шестиденною війною Ізраїлю та війною на Донбасі.

Якщо говоримо про необхідну самооборону, ми не можемо розділяти захист, заспокоєння і напад. Юридична подія одна. Хочу закінчити виступ словами Шевченка. Вам знову смішно, прокурори? Це нормально, коли ми цитуємо літературу у справі, де немає юриспруденції, висловився Писаренко.

Далі він палко процитував слова національного пророка, апелюючи до сторони обвинувачення:

Якби ви вчились так, як треба.
То й мудрість би була своя.
А то залізите на небо
І ви не ви, і я не я…

Насамкінець, адвокат висловив сподівання, що з цим “інфернальним процесом” буде покінчено.

16:18 Адвокат Віталій Титич наголосив, що мотиви в цій справі не зазначені взагалі.

Некомпетентний склад суду обрав домашній арешт, що було і підставою для відводу. Важливо, аби в такому соціально резонансному провадженні клопотання розглядав склад суду, до якого немає питань, сказав він.
Також адвокат посилався на критерії Європейського суду. Він навів доказ, що свого часу Вища рада юстиції визнала порушення в діях слідчого судді, проте не звільнила його. До того ж кримінальне провадження в прокуратурі проти нього, що і могло спричинити вплив Венедіктової на служителя Феміди.

На його переконання, це залізна підстава для скасування ухвали про домашній арешт.

Завдяки тупості і безхребетності прокурорів та судді Бугіля ми будемо з власної кишені розплачуватись через майбутнє рішення Верховного суду. Всі незаконні дії і рішення є “плодами отруйного дерева”, завершив Титич. Він просить повернути клопотання прокурорів на новий розгляд незалежним суддею.
Стерненко наголосив, що було порушено правила авторозподілу в Шевченківському суді, аби його справа потрапила до окремих, ймовірно, призначених наперед суддів.

17:26 Далі більше. Жоден зі свідків не вказує, що Стерненко заподіяв шкоди Кузнєцову не в момент нападу на активіста.
На переконання Стерненка, ризик переховування від слідства та суду також відсутній, оскільки він протягом кількох років добровільно з’являвся і навіть сам ініціював візити до органів досудового розслідування.

Судді перебили розповідь Стерненка і повідомили, що суд зачиняється через півгодини.
Натомість апеляційні судді мають змогу затримуватись на робочому місці через розгляд скарг.

Суддя: Ви затримуєте нас на роботі… Сьогодні й так робочий день на годину коротший. Ви ж хотіли, аби ми все робили без порушень, на відміну від Шевченківського суду.

Адвокат Писаренко: Дякую, дуже дякую, Ваша честь…

Стерненко: Панове судді, Ви поїдете по справах або додому. А в мене лише один вихід.

18:00 Слово взяли прокурори.

Бозовуляк сказав, що в нього теж якось був закрався сумнів, що є протиріччя у висновках експертиз. Але, як він повідомив, після відмови прокурора Радіонова підписувати підозру, прокурори звернулись до ще одних експертів, які… “підтвердили, що протиріч нема і спростували позицію Радіонова”.

Прокурор також сказав, що магазин “Ібіс” слідство нібито запевнив, що в продажу не мав таких ножів.

Де взяв Стерненко той ніж, загадка. Я, як прокурор, ніколи нічого не вигадув і не фантазував. Позиція захисту є артистичною й емоційною, я не маю жодного наміру це коментувати. Надіюсь, що суддям вистачить мудрості відділити чорне від білого, сказав Бозовуляк.

Натомість сайт магазину “Ібіс” демонструє протилежне. В матеріалах також є висновок комп’ютерної експертизи, повідомляє адвокат Орєховський.

18:48 Тривають промови поручителів.
Зокрема, представник Інституту національної політики запевнив, що з великою ймовірністю наступ російських військ на Півдні України може статися вже восени. А тому попросив віддати Стерненка на поруки, оскільки “для нас кожен патріот важливий”.

Суд оголосив перерву до 3 липня на 11:00.

Перенесли аж на тиждень. Судді святкуватимуть День Конституціі, а я буду вдома, – сказав Стерненко.

Как сообщала USIonline.comСтерненко будет отбывать домашний арест в Киеве.

Читайте нас в Telegram.