Справа “Краяну”: чи вдасться відмінити виправдальний вирок Труханову та його соратникам (трансляція) «фото»

Справа “Краяну”: чи вдасться відмінити виправдальний вирок Труханову та його соратникам (трансляція)

Сьогодні Апеляційна палата Вищого Антикорупційного суду продовжує розгляд апеляційних скарг на виправдальний вирок міському голові Одеси Геннадію Труханову та іншим фігурантам у справі «Краяну». Їх обвинувачують у заволодінні 93 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом купівлі заводу-банкроту «Краян» за завідомо вдвічі завищеною вартістю. Прокурори вимагають скасувати вирок Малиновського суду Одеси від 4 липня 2019 року та повернути справу на новий розгляд у ВАКС. Сьогодні адвокати мають висловлювати заперечення щодо скарги.

Про це інформує з суду спецкор Української Служби Інформації Катерина Петренко.

15:43 Засідання почали з запізненням майже на годину у режимі відеоконференції. Оскільки Труханов, Вугельман та інші обвинувачені хочуть надавати пояснення щодо скарги наживо в суді в Києві, спочатку взяли слово адвокати.

Адвокат Михайло Коротюк вважає, що немає підстав для скасування виправдального вироку.

На його думку, доказами прокуратури не підтверджується шкода. Коротюк заявив, що всі три експертизи справи і рецензії підтверджують, що на 100 відсотків неможливо встановити ринкову вартість майна. Мовляв, порівняльний метод не достовірний, бо будівля “Краяну” – індивідуальна в Україні.

Натомість у справі є дві економічні експертизи, які замовили адвокати. Обидві підтверджують, що збитків немає, наголосив захисник.

А де збиток? Немає його і близько. Сторона обвинувачення сама склала такі умови й сама всіх обвинуватила, бо через цю кримінальну справу кошти за “Краян” не сплачені, а арештовані, – заявив Коротюк.

16:06 Раніше прокурор САП Валентин Мусіяка розповів: одеські судді при розгляді справи Труханова самоусунулись від дослідження доказів винуватості. Вони зобов’язали, аби прокурор їх сам зачитував. А самі натомість посилались, що досліджуватимуть докази в нарадчій. Однак там судді можуть лише оцінювати докази, тому допустили грубе процесуальне порушення.

А от Коротюк вважає, що ” прокурори зробили з мухи слона”. Він додав: нібито закид прокурора щодо того, що “судді клацали в смартфонах замість дослідження” хибний і не свідчить про упередженість.

Судді застосували ноу-хау. Вони мали сканкопії доказів, тому сприймали докази в електронному режимі, – сказав Коротюк.От лише цікаво, звідки Коротюку це відомо. І чи не є це спробою захистити суддів, які виправдали їх підзахисних. З грубими порушеннями закону, як зазначали не лише прокурори, але й юристи “Центру протидії корупції”, лідер одеського “Автомайдану” Віталій Устименко, ексгубернатор Одеси Міхеїл Саакашвілі та громадські діячі Одеси.

Головуючий суддя Віктор Панкулич: “Бачите, як небезпечно працювати зі сканкопіями, а не з оригіналами доказів”.

Адвокат Коротюк: “Це людська помилка. Всі можуть помилятися…”

Проте адвокат не зміг пояснити, чому одеські судді Віктор Корой, Сергій Черевко та Дмитро Передерко не пояснили, чому і як умудрились оцінити у вироку докази, які, вочевидь, “якимось дивом” отримав суд у позапроцесуальний спосіб. На переконання САП, це свідчить про змову адвокатів та суддів.

Судді, які виправдали Труханова та інших фігурантів

17:08 Адвокат також став на бік одеських суддів щодо допиту свідка Тидіра, покази якого суд визнав неналежним доказом. Натомість свідок розповів істотне значення для суду.

Тидір тоді сказав, що не пов’язаний з фірмою-прокладкою “Велтон Груп”, не ставив свої підписи і не робив довіреності обвинуваченому Ігорю Кравченку, аби той представляв фірму.

Власне, ця фірма була прокладкою для отримання коштів з міськради через покупку “Краяну”.

17:32 Важливо, що у цій справі розглядають дві скарги: одна Холодницького – на виправдальний вирок, інша Мусіяки – на закриття кримінального провадження щодо юрособи “Девелопмент Еліт”, фіктивним директором якого є обвинувачений Петро Загодіренко, вже після вироку. Себто незаконно звільнив юрособу від кримінальної відповідальності. Саме на тому засіданні прокурор й оголосив відвід одеським суддям і заявив про їх необ’єктивність. У відводі тоді відмовили, ухвалу закрили. Це і стало підставою для скасування вироку, на переконання прокурорів.

Однак адвокат вважає, що в КПК України чітко не визначено, на якому етапі можна закрити справу щодо юрособи. А тому підстава для скасування вироку й ухвали “надумана і є маніпуляцією прокурора”.

Колегія суддів задає непрості питання адвокатам.

Адвокати Сергій Лисенко та Михайло Коротюк

18:01 Протягом двох годин пояснення дав лише один адвокат. Всього у справі їх сім. Надалі має висловитися кожен адвокат та кожен обвинувачений.

18:15 Суд йде у відпустку з 22 червня і повертається 20 липня.
У прокурора Мусіяки теж починається відпустка з середини липня до 3 серпня.

Труханов сказав, що не матиме відпустку зокрема тому, що почнеться передвиборча компанія на пост міського голови.

Адвокати вважають, що їм вистачить дня для надання пояснень. Але суддя заперечив.

Сам Лисенко два дні говорити, – пожартував суддя.
Розгляд справи відклали на 10:00 20 липня, а також справу слухатимуть повні робочі дні 21 і 22 липня з 10:00 до 18:00. У справі перерва понад місяць.

Как сообщала USIonline.com, справа “Краяну”: Антикорсуд продовжує розгляд скарги на виправдальний вирок Труханову.

Читайте нас в Telegram.