Справа “Краяну”: САП оскаржує виправдальний вирок Труханову за багатомільйонну аферу (трансляція) «фото»

Справа “Краяну”: САП оскаржує виправдальний вирок Труханову за багатомільйонну аферу (трансляція)

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду приступає до розгляду по суті апеляційних скарг прокурорів на виправдальний вирок меру Одеси Геннадію Труханову та іншим фігурантам у резонансній справі покупки будівель одеського «Краяну» під Євромерію.

Про це повідомляє спецкор Українскої Служби Информації Катерина Петренко з апелляційної палати ВАКСу.

Так, 4 липня 2019 року Малиновський райсуд Одeси виправдав усіх обвинувачeних у справі щодо заволодіння 92 млн грн з бюджeту Одeси шляхом купівлі заводу-банкроту “Краян” за завідомо вдвічі завищeною вартістю.

Прокурори САП оскаржили вирок і домагаються його скасування, бо вважають нeзаконним, а також прагнуть повернення справи на новий розгляд у ВАКС.

14:15 Апеляційне провадження у цій справі суд відкрив ще 19 жовтня 2019-го, проте донині не розглядав скарги по суті, оскільки засідання постійно переносились, бо адвокати прохали перенести розгляд через карантин.

Сьогодні до суду врешті з’явились всі адвокати та обвинуваченні, і розгляд скарг по суті розпочали.

Суддя розпочав судову доповідь. З його слів, сторона обвинувачення інкримінує фігурантам заволодіння 92 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом купівлі заводу-банкроту “Краян” за завідомо вдвічі завищеною ціною.

Суддя коротко окреслив про що йдеться в обвинувальному акті прокурорів САП, а також зачитав ключові тези з виправдального вироку одеського суду. Так, одеські судді дійшли висновку, що винуватість у вчиненні злочину фігурантів на чолі з Трухановим не доведено.

14:39 Суддя апелляційної палати ВАКСу Віктор Панкулич у доповіді зазначив: прокурори оскаржили вирок через неповноту судового розгляду та істотне порушення процесуального закону. Так, на неповноту вказує відмова одеських суддів допитати кількох експертів, експомічниці Труханова Попової та влаштувати одночасні допити свідків Радулова та Поповської, та ще кількох. Окрім того, одеські судді відхилили зокрема допит Леонідової та детектива Іванова.

Висновки суду не відповідають фактичним обставинам кримінального провадження, – йдеться у судовій доповіді Панкулича.

Так, Малиновський райсуд Одеси у вироці проаналізував докази, які не долучались в суді, і зробив посилання на допит свідка Кузьменка, якого не допитували в суді під присягою. Прокурор Валентин Мусіяка переконаний, що судді від адвокатів у позапроцесуальний спосіб отримали ці покази, що є порушенням закону. І має призвести до скасування вироку.

Також прокурори наголосили, що суд з незрозумілих мотивів відкинув інші докази, які, на думку САП, є істотними. Зокрема, мова про відеозаписи з сесії міськради та погоджувальних рад, а також інші докази.

14:50 У доповіді Панкулича також йдеться про те, що суд безпідставно визнав недопустимими низку доказів прокуратури, впевнені у САП.

Окрім того, стало відомо, що частина відеозаписів з судових засідань у Малиновському райсуді Одеси – неякісні, а тому загалом судове рішення, а саме виправдання обвинувачених, підлягає скасуванню.

14:53 Натомість адвокати фігурантів просять лишити судове рішення без змін, а скаргу прокурорів без задоволення.

Вони вважають, що відмова від допиту експертів та низки свідків не свідчить про неповноту розгляду. А також, на їх переконання, не було необхідності одночасно допитувати кількох свідків, зокрема Попову, бо та, мовляв, не могла нічого засвідчити по справі.

На переконання адвокатів, прокурор нібито просто жадав ” криміналізувати рішення міськради, а також господарські відносини між “Девелопмент Еліт” та Одеською міськрадою”.

на фото: Геннадий Труханов

15:05 Суддя продовжує зачитувати доповідь.

“Технічна помилка” – так назвали адвокати той факт, що одеський суд у вироці проаналізував документи, які не долучались у процесуальний спосіб.

15:30 Засідання продовжили. Розпочався виступ прокурора. Він триватиме годину.

Більш, ніж достатньо було підстав для допиту експертів за наявності розбіжностей у показах. Відмова від допиту експертів свідчить, що суд на тій стадії не був зацікавлений у встановленні об’єктивних обставин та істини в кримінальному провадженні, – наголосив прокурор САП Валентин Мусіяка.

Щодо свідка Альони Попової прокурор наголосив, що у флешнакопичувачах, які знайшли у неї при обшуці, була інформація щодо придбання будівлі “Краяну” за 2016 рік. Цікаво, ще до того, як Загодіренко звернувся з пропозицією купівлі- продажу до міськради. На знайдених у неї флешках – макет “нової мерії” та інформація щодо викупу містом приміщення.

На диво, суд не вбачав необхідності в її допиту. Також виникає питання щодо відмови допиту нерезидента Малаховскіса. Була розбіжність – два допити, в одному він нічого не пам’ятав, а в іншому надав документи, які стосуються “Краяну”, – наголосив прокурор.

Також одеський суд порушив процесуальний закон, не проаналізувавши у вироці першоджерела – відеозаписи з сесії Одеської міськради, комісій і погоджувальних рад. Прокурор переконаний, що там зокрема йдеться про факт змови. На думку САП, одеські судді не проаналізували важливі докази.

Архівне фото

Суд не взяв до уваги фотозйомку журналістів приміщення тоді, коли Богданова нібито робила оцінку майна. У фотографіях зі звіту стіни пофарбовані, а в матеріалах журналістів, зроблених того дня, стіни не пофарбовані. Це свідчить, що звіт робили заднім числом, – сказав Мусіяка.

“Вирок був передрукований з промови сторони захисту, а доводи прокурора почуті не були взагалі”, – заявив прокурор.

Так, виявилось, що у мотивувальній частині вироку одеські судді, вочевидь, умудрились передрукувати промови адвокатів. Разом з пунктуаційними помилками та орфографічними описками.
На переконання сторони обвинувачення, це свідчить про змову адвокатів та одеських суддів.

Окрім того, одеський суд так і не надав відповіді, звідки вони взяли ті документи, які проаналізували у вироці. Тоді прокурор у зв’язку з цим оголосив відвід суддям Малиновського суду Одеси Сергію Черевку, Віктору Корою та Дмитру Передерку, які і виправдали Труханова. Проте судді відхили відвід.

Хто суду заніс ті матеріали, відповіді так і не прозвучало, – наголосив Мусіяка.

Тепер Апеляційна палата Антикорсуду повинна визначити, чи був відвід вмотивованим.

16:33 Важливо наголосити, що експертизу одеський суд визнав недопустимим доказом у тому числі, бо експертиза огляду приміщень “Краяну” була без понятих. Цікаво, що допитати експерта суд тоді не схотів.
На думку прокуратури, поняті там не були потрібні, бо це адмінбудівля колишнього заводу- банкроту, що була на балансі одеської міськради станом на 2017 рік.

17:06 На сьогоднішній день гроші з балансу “Девелопмент Еліт” досі не повернені.

Також прокурор наголосив, що свідок Тидір сказав, що не має стосунку до компанії “Велтон груп”, а також не знав обвинуваченого Кравченка, на якого оформили фіктивну довіреність. Прокурор розповів, чому довіреність таки фіктивна, і де одеський суд, вочевидь, припустився помилки.

17:25 Прокурор підтримав апеляційну скаргу прокуроріі САП на виправдальний вирок, а також власну апеляційну скаргу на закриття кримінального провадження щодо юридичної особи “Девелопмент Еліт”. Прокурор переконаний, що рішення суд мав прийняти у вироку. Натомість він зробив це після вироку. На думку прокурора, це порушення законодавства.

Прокурор зачитав апеляційну скаргу. Суддя ставить уточнюючі питання.

Адвокати

17:51 Адвокати хотіли висловити своє заперечення щодо слів прокурора, проте суд це унеможливив і порадив занотовувати, аби на наступній стадії проговорили.

Суддя Панкулич: Ми так ніколи не закінчимо. Адвокат має не перешкоджати правосуддю.

Адвокат Коротюк: Я допомагаю.
Суддя: Я 5 справ знімаю з розгляду, аби цю розглянути.
Адвокат Коротюк: Може не треба на такі жертви йти?

Засідання закрили. Розгляд продовжать 17 червня з 15:00 до 18:00, а також 18 червня з 15:00 до 18:00.

Читайте нас в Telegram.