Антикорсуд закінчує досліджувати докази у справі Труханова по деклараціях (текстова трансляція) «фото»

Антикорсуд закінчує досліджувати докази у справі Труханова по деклараціях (текстова трансляція)

Сьогодні Вищий антикорупційний суд завершує досліджувати у відкритому засіданні зображення з планшету Тетяни Колтунової – нібито цивільної дружини міського голови Одеси Геннадія Труханова. За версією прокуратури, ці фото підтверджуть, що Труханов і Колтунова – члени сім»ї, мають спільний побут і обов»язки сімейного характеру. А тому в НАБУ й САП переконані: Труханов мав декларувати зареєстроване за нею нерухоме і рухоме майно загальною вартістю понад 52 мільйонів гривень, проте умисно приховав ці відомості в своїх деклараціях за 2015-2016 роки. Сам Труханов в коментарі говорить, що свідоцтва про його нібито збереженні сімейних відносин з Колтунової інтерпретують неправильно.

Про це повідомляє кореспондент Української Служби Інформации Катерина Петренко.

14:20 Засідання триває у режимі відеоконференції, оскільки ранше Генадію Труханову дозволили бути присутнім в засіданнях дистанційно з Приморського суду Одеси. Досліджують спільні фото Труханова та Колтунової, а також їх фото з дочкою Алісою зі спільних закордонних подорожей. Ці фото робили переважно в закладах харчування у Бельгії в 2017 році на айфон, а далі їх переслали на планшет нібито “ексдружини”. Фото з альбомів “Лисенок” і “Бельгия. Март. 2017”.

На визначення координат фото йде найбільше часу. Для цього задіяли спеціаліста НАБУ.

***

У екслюзивному коментарі “Українській службі інформації” після минулого засідання мер Одеси наголосив, що офіційно розірвав свої відносини з Колтунової в 1997 році, але оскільки має спільних дітей і внуків, – підтримує стосунки.

До сьогоднішнього дня і в перспективі ми з нею підтримуємо добрі стосунки. І я ніколи не приховував це і не буду. “Хвора уява” сторони обвинувачення – їхні проблеми.
Усе, що ви бачили, – підтасовка фактів на неіснуючу справу. Що я маю на увазі? Вони не говорять, що в Бельгії я був у службовому відрядженні, а Тетяна разом з Алісою були у своїх справах. Але коли у нас з’являлася вільна хвилина, ми, звичайно, були разом: ходили з дочкою, вирішували, де вона буде вчитися. Вони про це не говорять.
Так само і всі фотографії, які ви бачили, були зроблені там, де я був зі своїми дітьми і внуками. Наприклад, в Австрії ми святкували моє день народження. Вони вирвали фотографію, де я тільки з Колтуновою, і показали в суді. Пораджуся з адвокатом і принесу фотографії, де я в цьому ж місці з іншими людьми. І там не менше близькі фото, де ми обіймаємось і так далі. Кілька фото були зроблені в день народження дочки. Чому я і мати не маємо право приїхати до дитини і разом відсвяткувати її свято? – висловився Труханов.

Натомість прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури переконані: продемонстровані в суді фото й листування у комплексі доводять, що розлучення між чиновником та Колтуновою все ж таки було фіктивним та між ними досі зберігається сімейний побут та обов’язки сімейного характеру. А не вніс він її до декларації, аби приховати записане на неї майно і свої реальні фінансові статки.

Цими обставинами ми доводимо, що Труханов та Колтунова мають ознаки сім’ї. Це вбачається з того, що з планшету, який був вилученим на вулиці Генуезькій, де Труханов, як стверджує, що не проживав, містяться зображення як Труханова, так і Колтунової. На думку сторони обвинувачення, ми наводимо обставини про те, що спільні фото доводять ознаки сім’ї. Координатами ми доводимо, де зроблені ці фото, – прокоментував прокурор САП Олександр Омельченко.

***

15:00 Далі ВАКС дослідив кілька спільних фото “експодружжя” з Італії за 2017 рік. Їх також робили на айфон і копіювали на планшет. Усі зображення демонструють на екрані в судовій залі, а потім уточнюють інформацію щодо локації та часу створення, яка є в метаданих зображень.

Загалом, за кілька останніх засідань дослідили орієнтовно сотню зображень з планшету Колтунової.

Окрім того, частина фото зроблена в елінгу, який також не задекларував Труханов. Раніше в засіданні демонстрували відео з обшуку в елінгу, на якому був Труханов. Зокрема, тоді знайшли його пістолет та 300 000 доларів у чорному пакеті у сейфі. Ця знахідка нібито належить мамі міського голови Одеси. За словами Колтунової, на яку зареєстровано елінг, ці гроші на зберіганні вже понад рік.

Цікаво, що Труханов відхрещувався від того, що мешкає в елінгу. Дозвіл на зброю при обшуці пред’явити не зміг, проте сказав, що він… у житлі Колтунової на Генуезькій. Там згодом дозвіл детективи і знайшли, проте Труханов відхрещувався і від того помешкання, і від свого “особистого кабінету” в ньому. Натомість, в бюро переконані: він там таки жив разом з Колтуновою і працював, а тому мав декларувати.

Сам Труханов пояснює це наступним чином.

Коли зайшли з обшуком до Тетяни в масках зі зброєю, з детективами, не допускали адвокатів… Коли вони провели обшук і вже йшли, вони взяли піджаки і вирішили, що це мої речі. Ось це їх була головна помилка. Вони не знали, що в цій квартирі проживає зять… – висловився мер.

Колегія суддів у цій справі: Маркіян Галабала, Віктор Ногачевський та Леся Федорак

16:20 Продовжили досліджувати фото Труханова, Колтунової та їх доньки Аліси з Одеського міжнародного кінофестивалю за 2017 рік. Також дослідили вміст альбомів “Лисенок”, “WhatsApp”, “8 ОМКФ. Июль. 2017”.

Також стало відомо, що разом “експодружжя” відвідувало концерт Михайла Жванецького в Одесі у 2017 році.

16:40 Дослідили й спільне фото з концерту “95 кварталу” з акторами цього ж політичного шоу в 2017 році.
Сьогодні в полі зору – переважно фото за літо 2017 року. На переконання прокурора, вони свідчать про їх спільний відпочинок. Суд звернув увагу й на світлини Труханова на яхті в Чорному морі, яке чомусь було в альбомі планшету Колтунової “Яхта. Август.2017”

У її планшеті також було фото паспорта громадянина України для виїзду закордон на ім’я Труханов Геннадій. Світлина була в основному альбомі пристрою.

17:30 Прокурор зазначив, що закінчили досліджувати карту пам’яті з планшету Колтунової. Загалом прокурор звернув увагу суду на орієнтовно дві сотні зображень. Дослідили 22 томи. Труханов попросив перерву.

Прокурори САП у цій справі Олександр Омельченко та Віталій Гречишкін (зліва направо)

Насамкінець, дослідили кілька протоколів огляду з 23 тому доказів обвинувачення. Труханов та його адвокати зможуть висловити в суді заперечення та зауваження після дослідження всіх доказів.

Наступна дата розгляду – 24 червня з 11-ї до 13-ї години. Суд наголосив, що “йде назустріч з метою оперативності розгляду”. Ураховуючи надто щільний графік суду, визначили наступні дати – 1 липня з 11:00 до 14:00, 7 липня о 17:00, 23 липня о 17:00, 9 вересня з 14:00 до 17:00, 16 вересня з 14:00 до 17:00 та 23 вересня з 14:00 до 17:00.

Засідання закрили.

Нагадаємо, навіть якщо вирок у цій справі буде обвинувальним, Труханов уникне покарання за недостовірне декларування за 2015-2016 роки. Оскільки йому інкримінують злочин невеликої тяжкості, через три роки після його вчинення до кримінальної відповідальності притягнути неможливо, бо настали строки давності.

Утім, закриття справи за строками не означає, що особа необгрунтовано підозрювалася в злочині. Також Труханов не зможе скористатися правом на відшкодування.

Не дочекається ніхто, аби я пішов з посади. Навіть хай не хвилюються. Я впевнений у виправдальних вироках завжди по всіх справах, які були, є і будуть, – сказав в коментарі Українській службі інформації Труханов.

Також варто додати, що 5 червня у новій справі Труханова щодо декларації за 2017 рік закінчили досудове розслідування. Йому інкримінують недекларування 16,3 мільйонів гривень. Труханову загрожує до двох років ув’язнення або штраф до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян та незмога обіймати певні посади до 3 років.

Після ознайомлення адвокатів з матеріалами цієї нової справи, за справу візьметься Вищий антикорупційний суд. У такому разі, якщо вирок у справі винесуть до березня 2021 року, і він буде обвинувальним, Труханову доведеться попрощатися з посадою міського голови Одеси у разі, якщо його знову оберуть.

Как сообщала USIonline.com, у справі Труханова щодо ймовірної “брехні” в деклараціях Антикорсуд досліджує дані з планшету “ексдружини”.

Читайте нас в Telegram.