Антикорсуд продовжив досліджувати докази у справі щодо ймовірної брехні в деклараціях Труханова (трансляция) «фото»

Антикорсуд продовжив досліджувати докази у справі щодо ймовірної брехні в деклараціях Труханова (трансляция)

Вищий антикорупційний суд продовжує розгляд справи щодо ймовірної брехні в деклараціях міського голови Одеси Геннадія Труханова. Його обвинувачують в недекларуванні 55 мільйонів гривень за 2015-2016 роки.

За версією слідства, за 2015 рік Труханов не задекларував статки на 31,46 мільйона гривень, а за 2016 рік – на 18,81 мільйона гривень. Сторона обвинувачення переконана: одеський мер не задекларував квартиру, два паркомісця, елінг, дачу, нежитлову нерухомість, два автомобілі, частки у низці суб’єктів господарювання та проценти за вкладами у банках.

На думку прокуратури, Труханов умисно не задекларував це рухоме й нерухоме майно, і записав його на цивільну дружину.

На минулому засіданні 11 березня ВАКС дослідив 21 том письмових доказів сторони обвинувачення.

https://youtu.be/YlU1pIbnxys

9:23 У справі Труханова щодо недостовірної декларації дозволили онлайн-трансляцію за клопотанням ЗМІ і продовжили досліджувати томи доказів обвинувачення. Прокурор Віталій Гречишкін зачитує ухвалу слідчого судді про дозвіл мати тимчасовий доступ до речей і документів 22 березня 2019 року. Далі прокурор долучає фотокопію про шлюб та договір вартості частини нерухомого майна на суму 15 млн грн, що належить цивільній дружині Труханова Тетяні Колтуновій і розрахунку орендної плати. Також демонструють свідоцтво щодо права власності.

9:30 У вказаних матеріалах міститься договір оренди, ці відомості щодо спрати орендної плати від ангара “Кампані” не були вказані у декларації Труханова щодо одержання цього доходу, – каже Гречишкін.

На думку прокурорів, між, нібито, колишнім подружжям Колтунової і Труханова був спільний побут та сімeйні відносини станом на 2015-2016 роки, а тому мeр Одeси мав внeсти до своїх дeкларацій інформацію про її майно.

Прокурори долучають договір купівлі-продажу паркомісця від 2009 року на вул. Генуезькій, що належить Колтуновій, а також зачитують, що місце реєстрації Колтунової було ідентичним до Труханова.

Доки прокурор зачитує докази, Труханов бере участь в засіданні дистанційно – з Приморського суду Одеси. На минулих засіданнях за проханням адвокатів судді ВАКСу дозволили дистанційні судові засідання в режимі відеоконференції. У іншій кримінальній справі Труханова по “Краяну” Апеляційна палата ВАКСу також перейшла на дистанційний розгляд у режимі відеозв’язку.

Прокурор Віталій Гречишкін. Фото: Insider

9:44 Прокуратура також долучає низку витягів права власності на нерухоме майно, заяву Колтунової від 6 серпня 2009 року, зареєстровану у приватного нотаріуса Носенка. Прокурор Гречишкін наголошує, що в заяві вказано: місцем проживання Колтунової було житло за адресою м. Одеса, вул. Шклярука, 13. Там, за словами прокурора, був зареєстрований і мер Одеси. Це доводить наявність спільного побуту та сімейним відносин між нібито “експодружжям”.

Також в документах вказано квартири, два паркомісця Колтунової, які не зазначені в декларації Труханова, як власність членів його родини. А мали б бути зазначені, – резюмує прокурор.

У нових доказах фігурує і будинок на Французькому бульварі Колтунової, який та продала у 2016 році.

Є договір купівлі-продажу, за яким Колтунова у 2016 році продала цей будинок і одержала дохід за нього. Відомості про цей дохід не внесено до декларації Труханова і відомості про його наявність у 2015 році також не були внесені до декларації пана Труханова щодо доходу членів його родини, – каже прокурор.

10:01 Прокурор продовжує долучати докази щодо прав власності на рухоме та нерухоме майно Колтунової.
Нагадаємо, що санкція статті 366-1 КПК України, за якою обвинувачують Труханова, передбачає покарання у вигляді штрафу від 2,5 до 3 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення волі до 2 років. Утім, конфіскація майна за цією статтею не передбачена.

Якщо Труханова визнають винним, він також не зможе обіймати державні посади на термін до 3 років. У такому разі Одесу чекають дострокові вибори мера.

Проте на цьому тижні настає строк давності щодо недекларування за 2016 рік, як повідомив у коментарі юрист “Центру протидії корупції” Андрій Савін. Строк давності – 3 роки. За 2015 рік також раніше настав строк давності, і Труханов відмовився не розглядати докази щодо недекларування за той рік, що також затягнуло час розгляду. Як наслідок, Труханов зможе уникнути кримінальної відповідальності за недостовірне декларування як за 2015, так і за 2016 роки.

10:12 САП долучає низку витягів з Держреєстру речових прав на нерухоме майно.
Варто зазначити, що на засідання в Києві з’явився лише один адвокат Труханова – Олександр Лисак, розгляд справи по суті продовжили без іншого захисника – Тараса Пошиванюка. Також засідання триває без участі іншого прокурора цього кримінального провадження Олександра Омельченка. Дистанційно присутній в засіданні і Труханов, – з приміщення Приморського суду Одеси. Поки що сьогодні жоден доказ він не коментував.

Скріншот трансляції

10:20 Прокурор долучив низку документів та заяву про державну реєстрацію змін ТОВ “Інвест новострой” за 2016 рік, де Колтунова вийшла з переліку засновників. Також у лютому 2016 рік вона продала свою частку.
Від Петросяна Фелікса у 2016 році вона отримала дохід за відчудження своєї частки в ТОВ “Інвест новострой” і перестала бути співзасновником. Продала свою частку за 155 тисяч гривень, що також не вказано в декларації Труханова, – наголошує прокурор.
Таким чином, за версією слідства, станом на 2015 рік вона була співзасновником. Утім до декларації Труханова жодних відомостей про цей статутний капітал не внесено.
Прокурор просить суд долучити і дослідити томи, адвокат Лисак не заперечує.

10:28 САП долучає відомості про включення Колтунової в склад засновників ТОВ “ТРК Одеса-плюс” за 2005 рік. Її частка – 33%, а саме 43 тис. грн. Далі її частка зросла до 59 тис. грн. У документах вказано, що вона проживає за адресою м. Одеса, вул. Шклярука, 13. За цією адресою, як дізнались прокурори, проживав і Труханов у 2005 році. А отже, прокурори переконані: спільний побут та сімейні обов’язки між ними таки були, утім, Труханов умисно не задекларував її майно, аби приховати дохід.

Вказані відомості щодо 59 тис. грн відображено в обвинувальному акті в частині недекларування за 2015 та 2016 рік в розділі частки власності Колтунової як юридичної особи, – підсумував прокурор.

10:35 Оголошують 5 хвилин перерви, аби провітрити приміщення. Сьогодні засідання має тривати до 11:00.

Адвокат Труханова – Олександр Лисак

10:48 Розгляд продовжили. Далі прокурор зачитує відомості про те, що Колтунова також є засновником ТОВ “Квітковий пасаж” за 2008 рік, її частка – 52 тис. грн, адреса проживання станом на квітень 2008 року – також м. Одеса, вул. Шклярука, 13.

Прокурор перейшов до наступного тому письмових доказів сторони обвинувачення. Далі йдеться про зміну статуту і складу засновників ТОВ “Квітковий пасаж”. У 2016-му Колтунова продала свою частку за 52 тис. грн, що також не вказано в деклараціях Труханова.

10:57 Щодо ТОВ “ТРК Прайм-тайм” за 2004 рік, та ж сама історія: Колтунова набула частки в статутному капіталі – 50%, або 43 тис. грн. Адреса проживання на той час – та сама, що й Труханова. Згодом збільшили частку до 259 тис. грн.

Ця сума вказана в обвинувальному акті, як об’єкт, незадекларований Трухановим, – каже прокурор.

11:04 Труханов взяв слово.

Я звертаюсь з проханням. Може, сторона обвинувачення не знає, що в країні надзвичайна ситуація… У городах створені відповідні комісії, які очолюють мери. Оскільки я очільник комісії, з появою коронавірусу в Одесі, яка діє 24 години на добу, якщо можна цей час… Прошу зрозуміти одну річ: сьогодні складна ситуація, прокуратурі простіше, але в городах люди в паніці. Складність роботи влади значна і демонстрація, що ми можемо цьому зарадити, має бути. Мені треба зараз терміново виїздити на зустрічі щодо забезпечення нашого міста… Я можу довго перераховувати ці питання, ще відбувся й пожежа складна… Якщо можливо, щоб ми розуміти точний час наступних засідань, висловився мер Одеси.

Головуючий Ногачевський відповів, що справу до розгляду призначає не прокурор, а колегія суддів.

Ми з розумінням ставимось до ситуації і хочемо врахувати ці питання. Справу було призначено до розгляду на 31 березня з 9 до 11. Чи можете ви бути присутніми? спитав головуючий.

Адвокат Лисак сказав, що якщо його колега Пошиванюк видужає, то Пошиванюк буде. У Лисака з явкою можуть виникнути складнощі, оскільки, за його словами, в той день має ще дві справи до розгляду.

Труханов не зміг ні підтвердити, ні заперечити.

Складно прогнозувати, як складеться ситуація, сказав обвинувачений.

Як наслідок, Труханова попросили інформувати по електронній пошті заздалегідь, якщо не зможе взяти участь в подальших засіданнях.

Труханов також “користуючись моментом” сказав, що “хвилюється за здоров’я прокурора”. І додав, що це “щиро”.

Наступні дати розгляду 31 березня з 9-ї до 11-ї години та 9 квітня з 10-ї до 18-ї години.

Якщо невідкладне щось електронна пошта. Дякую, що ви прийшли в такий час. До побачення, до зустрічі, будьте здорові, сказав головуючий суддя.

Как сообщала USIonline.comв пятницу вечером Украина закроет границы

Читайте нас в Telegram.