“Вас тут бути не повинно”: журналістку національного видання не пустили на слухання справи Труханова в одеському суді (документ, відео) «фото»

“Вас тут бути не повинно”: журналістку національного видання не пустили на слухання справи Труханова в одеському суді (документ, відео)

Журналіста національного видання силою вивели із засідання по справі Труханова в одеському суді.

Позаштатного кореспондента сайтів 24 каналу та LB.ua, спецкора одеського видання Українська Служба Інформації Катерину Петренко силою вивели з зали Приморського суду у порушення законодавства. Там сьогодні у режимі відеоконференції з Апеляційною палатою Антикорсуду здійснювалось відкрите судове засідання у справі Труханова по “Краяну”.

Також перешкодили здійснювати журналістську діяльність фотокореспонденту УСІ Наталії Довбиш. За вказівкою старшого розпорядника Сергія Іскрова, виставили журналістів четверо молодиків судової охорони під головуванням керівника підрозділу Віктора Пашка.

В Ухвалі чітко прописано, хто має брати участь. І все. Там більше нічого не прописано. Не треба ні на що посилатися. Всі інші мають покинути залу суду. Виведіть її, – сказав розпорядник Іскров.

Розпорядник посилався на Ухвалу Апеляційної палати Антикорсуду, за якою обвинуваченим на чолі з міським головою Геннадієм Трухановим та адвокату Вінчковському дозволили брати участь у судовому засідання дистанційно з Приморського суду Одеси в режимі відеоконференції. На думку розпорядника Сергія Іскрова, журналістам нібито заборонено бути присутніми в залі одеського суду під час слухання справи, бо в Ухвалі нічого не йдеться про їх присутність.
Окрім того, на думку адвоката Ігоря Кравченка, журналістів не повинно було бути в цьому суді у зв’язку з рекомендаціями ради суддів щодо коронавірусу.

Сторонніх людей тут взагалі не повинно було бути. Вас тут бути не повинно. Купляйте квиток і їдьте до Києва, – апелював журналісту в грубій формі обвинувачений Ігор Кравченко.

Натомість прокурор САП цього кримінального провадження Валентин Мусіяка переконаний: дії розпорядника і судової охорони суперечать вимогам закону. Як наголосив прокурор, журналісти мали право бути присутніми в залі одеського суду, а подібних перешкод у здійсненні судового провадження не мало і не має бути.

Дозвіл судової колегії Апеляційної палати Антикорсуду на позаминулому засіданні давався журналістам для проведення онлайн-трансляції і так далі власне судового засідання. Засідання не поділяється на те, яке відбувається в Приморському суді, і те, яке відбувається в Києві. Це єдине засідання, просто воно здійснюється за залученням технічних засобів – відеоконференції. У зв’язку з цим вважаю, що перешкод здійснювати журналістську діяльність у Приморському суді не має бути. Дії розпорядника і судової охорони порушують закон. Процес у нас гласний, тим більше окремий дозвіл здійснювати онлайн-трансляцію цій журналістці був наданий судом. На моє переконання, це стосується конкретно судового засідання без прив’язки до місця його проведення, – пояснив прокурор.

Нагадаємо, 28 лютого цього року судді АП ВАКСу доволили журналістам, присутнім при розгляді цієї справи, робити фото- та відеозйомку, а також вести онлайн-трасляцію засідання. Як проінформували в “Центрі протидії корупції”, це вважається одним і тим самим засіданням, тож правила, визначені суддями ВАКСу і Кримінальним процесуальним кодексом, діють однаково в обох приміщеннях.

На думку журналістки, їй злісно перешкодили у відкритому судовому процесі вести журналістську діяльність, передбачену ч. 6 ст. 27 КПК України “Гласність і відкритість судового провадження та повне фіксування технічними засобами судового засідання і процесуальних дій” та ч. 4 ст. 11 “Гласність судового процесу” Закону України “Про судоустрій і статус суддів”.

Окрім того, у ст. 336 КПК України “Проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час судового провадження” немає заборони здійснювати журналістську діяльність чи бути присутнім вільним слухачам у приміщенні, звідки дистанційно здійснюється судове провадження.

Натомість ні розпорядник, ні керівник судової охорони не змогли сказати, яку конкретно норму законодавства на їх переконання журналісти порушили. Представники ЗМі за цим інцидентом написати заяву до поліції та скаргу голові одеського суду на дії розпорядника та керівника судової охорони.

Заява до поліції 

Протокол

Скарга голові суду

Такі дії працівників апарату Приморського суду є очевидно незаконними та містять ознаки злочину, передбаченого ст. 171 Кримінального кодексу України. Ми часто бачили лояльність одеських судів до справ, у яких фігурує мер міста Геннадій Труханов, а також фіксували грубе порушення суддями закону. Конкретно розпорядник суду порушив низку вимог законів і умисно перешкоджав роботі журналіста, оскільки це право журналіста бути присутнім чи в приміщенні ВАКСу, чи у Приморському суді, – підсумував юрист “Центру протидії корупції” Андрій Савін.

Також журналісти додали, що в Малиновському суді Одеси, де розглядали цю справу Труханова по суті, неодноразово керівники апарату суду, фігуранти справи та особисті охоронці одеського мера перешкоджали представникам ЗМІ здійснювати журналістську діяльність та психологічно тиснули на спостерігачів Центру правового моніторингу “Гідність”.

Нагадаємо, розгляд справи Труханова по “Краяну” сьогодні відклали до 6 квітня у зв’язку з карантинними заходами.

Раніше на USIonline.com – ВАСУ продовжив розгляд апeляційних скарг на виправдальний вирок Гeннадію Труханову та іншим фігурантам у справі “Краяну”.

Читайте нас в Telegram.