Відставка міністерки охорони здоров’я: чи відкладається медична реформа?  «фото»

Відставка міністерки охорони здоров’я: чи відкладається медична реформа? 

4 березня відбулася зміна уряду. Серед усіх найпередбачуванішою стала відставка міністерки охорони здоров»я – Зоряни Скалецької. Міністерство, яке очолювала Скалецька, запам»яталась низкою скандалів, втратою кадрів, повним провалом комунікації та підготовки щодо спалаху коронавірусу.

З трибуни Верховної Ради президент також розкритикував міністерство за темпи впровадження медичної реформи. Зокрема, він не певен, що лікарні готові до другого етапу реформи, який має стартувати вже першого квітня. Врешті пост міністра охорони здоров’я обійняв Ілля Ємець. Він не є новим обличчям в міністерстві і вже був короткий термін на цій посаді за часів Януковича. Після головування в МОЗ продовжував свою роботу дитячого кардіохірурга і керівника Центра дитячої кардіології та кардіохірургії. Українські лікарі неоднозначно зустріли призначення Ємця на цю посаду.

На фото: міністр охорони здоров’я Ілля Ємець

Аби з’ясувати, які ризики несе чергова кадрова зміна в МОЗ, ми поспілкувались с депутаткою Ольгою Стефанішиною, яка раніше працювала в міністерстві охорони здоров’я часів Уляни Супрун.

Днями президент під час промови сказав, що медична реформа летить в стіну і критикував за її поспіх. При цьому екс-прем’єр Гончарук звітував, що українські заклади охорони здоров’я готові до реформи. Що так злякало президента і чи це означає відкладання реформи?

Президент мав би дослухатися до 30 мільйонів українців, які вже підписали декларацію з сімейним лікарем і чекають старту реформи 1 квітня. Президент мав би дослухатись до тисяч лікарів-спеціалістів, які чекають гідної оплати праці, а не подачок від пацієнтів. Зрештою, всі експерти – і українські, і міжнародні, пацієнтські спільноти – оцінюють концепцію реформи як найкращу для України. 

Але президент чомусь обрав слухати окремих “видатних лікарів”, яких зібрав у робочу групу і від яких чекає оцінок. Це Тодуров, який завжди був проти реформи, Ольга Голубовська, яка просувала інтереси компаній в державних закупівлях, і так далі. Влада мала понад півроку, щоб оцінити стан і перебіг реформи і усунути недоліки та належно підготуватися. Натомість все, як завжди, відбувається через робочу групу.

Невигідна реформа лише тим, хто десятиліттями наживався на медицині і руйнував її. 

Зміни не бувають безболісними, і звичайно, що позитивні результати українці побачать не одразу на наступний день. Але ці позитивні зміни будуть. Це вже довела реформа первинної ланки. Дослідження підтверджують: 70% пацієнтів, які підписали декларацію з сімейними лікарями – задоволені. 

З першого квітня має розпочатися реформа на вторинній і третинній ланці. Які, на вашу думку, можуть бути наслідки, якщо зараз в черговий раз відкласти початок цього етапу реформи?

Зараз відкладенням реформи хочуть прикрити повну некомпетентність керівництва МОЗ та неспроможність нової команди впроваджувати справжні зміни. Адже останні півроку підготовка до другого етапу реформи відбувалася несистемно, зі значним запізненням та без жодної комунікації як із населенням, так і з лікарями та місцевою владою. Бо на це не було політичної волі.

Але Національна служба здоров’я працює і готує країну до реформи. Реформу чекають 99% медзакладів країни, вони сьогодні вже автономізувалися. 

Якщо початок реформу почнуть знову відкладати, то це означатиме, що її взагалі не планують продовжувати. 

На фото: народний депутат Ольга Стефанішина

Звільнили Зоряну Скалецьку. Вона обіймала цю посаду 6 місяців. Її урядування багато критикували. Що, на ваш погляд, є найбільшим провалом екс-міністерки і її команди?

Очевидною помилкою було призначити на посаду міністра людину, яка не працювала в системі останні кілька років і не розуміє в деталях реформу охорони здоров‘я та інші процеси. 

Внаслідок такого рішення робота МОЗ і підготовка реформи фактично стояла кілька місяців: не підписувалися елементарні документи для закупівлі ліків, постанови щодо впровадження медичної реформи затримувалися, подавалися з порушенням регламенту, внаслідок чого загальмувалися майже всі підготовчі процеси. 

Окремим негативним фактором стало те, що керівниця МОЗ не спрацювалася з переважною більшістю команди реформаторів. Це стосується як працівників МОЗ (директорів ключових директоратів), так і НСЗУ (керівник звільнився за власним бажанням). 

Ситуація, яка склалася навколо коронавірусу в Україні (відсутність належної комунікації Уряду, конфлікти в Нових Санжарах та інших містах), показала повну некомпетентність керівниці МОЗ. 

4 березня було обрано нового-старого міністра охорони здоров’я Іллю Ємця. Він вже свого часу обіймав цю посаду в уряді часів Януковича і його урядування пройшло майже непоміченим. Чому замість нових облич в уряді знов з’являються старі урядовці? 

Він не просто уже був на цій посаді. Він ще й нічого не зробив за ті 5 місяців. Зараз у нас не те що 5 місяців, зараз у нас немає жодного зайвого дня для експериментів.

Чому під масками нових облич призначають старих політиків Януковича і Азарова – це  питання якраз до Президента і до монобільшості. Наша фракція відмовилася брати участь у цьому фарсі. А всі, хто проголосував вчора за цей новий уряд – проголосував фактично за уряд Януковича. 

На фото: Ілля Ємець

Ілля Ємець є відомим кардіохірургом. Але чи зможе він успішно продовжити реформу, чи це –  тимчасовий варіант для закриття питання?

Добрий лікар потрібен у лікарні. В МОЗ сьогодні потрібен супер-менеджер. 

На посаду міністра потрібно призначити людину, яка:

1) працювала в МОЗ, команді реформ при МОЗ, НСЗУ останні кілька років;

2) має відповідні знання, навички та кваліфікацію, а також успішний управлінський досвід та розуміння специфіки держслужби;

3)  матиме можливість та спроможність прийти зі своєю командою сильних заступників і одразу включитися в процес та запустити реформу з 1 квітня.

Під час головування Зоряни Скалецької в МОЗ неодноразово розгорявся скандал через її заступників. Чи вже відомо, хто буде входити в команду нового міністра Ємця?

Саме призначення Ємця – це вже недобрий знак. Щодо заступників – будемо дивитися. Поки що важко сказати. 

Фото з мережі

Який ваш прогноз щодо подальшого розвитку подій в українській медицині? 

Зараз, за моєю інформацією, під загрозою опинилася Національна служба здоров’я України. Це ключовий орган, який потрібен для продовження реформи. Новий міністр має намір скоротити або переформатувати НСЗУ. Цим самим на продовженні медреформи можуть просто поставити хрест. Не можна зараз допустити будь-яких скорочень або змін в НСЗУ, бо це поки що єдина гарантія того, що продовження реформи можливе. 

Як щодо відновлення СЕС, адже новий міністр заявив, що хоче повернути вертикаль служби?

Зараз ситуацію з коронавірусом використовують як привід для повернення старої СЕС. Повернення такої вертикалі – це ніщо інше, як повернення корупційного і карального органу. Вся суть реформування СЕС була в тому, щоб децентралізувати і повноваження і відповідальність, наблизити до законодавства ЄС. Натомість зараз хочуть повернути все назад і централізувати. Це неприпустимо. Ніде в світі в нормальних країнах такого немає. У нас створений Центр громадського здоров’я, розвивається мережа. Давно пора виносити на розгляд законопроект про систему громадського здоров’я і усувати всі прогалини в законодавстві, які є станом на зараз. Цим треба займатися, а не повертати з минулого неефективний, каральний і централізований орган і знову дублювати функції і розмивати відповідальність.

Автор статті: Святослав Лінніков

Раніше на USIonline.com – “Паніка гірше вірусу”, УСІ поспілкувалася зі співвітчизниками з країн з найбільшим поширенням коронавирусу.

Читайте нас в Telegram.