Методи профілактики, які рятують життя – яка наразі ситуація з ВІЛ в Україні і в Одесі «фото»

Методи профілактики, які рятують життя – яка наразі ситуація з ВІЛ в Україні і в Одесі

В середині ХХ століття у світі з»явилось нове захворювання. Воно стрімко розповсюджувалось, не мало лікування, та навіть збудник був невідомий. Перший пацієнти з незвичними симптомами почали потрапляти до лікарень у 60х роках. Кожен з них мав рідкісне пухлинне захворювання або надважкий перебіг звичайних інфекцій. За наступні 20 років хворих ставало дедалі більше по всьому світу. Лікарі почали бачити закономірності. Всі випадки об»єднувала майже повна відмова імунної системи. Тільки у 1981 році вийшла перша наукова стаття, що описувала нове захворювання. Саме цей рік вважають початком глобальної епідемії ВІЛу. 

Наразі в світі близько 37 млн людей живуть із ВІЛ. Найбільш розповсюджений цей вірус на Африканському континенті. Там проживає до 80 % усіх інфікованих. В Європі кількість інфікованих значно менша. Але серед Європейських країн Україна залишається країною з високим рівнем поширення ВІЛ інфекції. За оцінками Центру громадського здоров’я МОЗ в Україні живе 250 тисяч людей з ВІЛ. Менше половини з них знають про свій статус та отримують противірусну терапію, хоча тестування і лікування в Україні є безкоштовним і ефективним.

Українська Служба Інформації поспілкувалась з лікаркою-інфекціоністом Анастасією Заковенко, аби дізнатись, яка ситуація в Одесі, де можно протестуватися в нашому місті, засоби профілактики та лікування ВІЛ інфекції.

Яка наразі ситуація з ВІЛ в Україні і в Одесі?

Звернемося до офіційної статистики: усього за період з січня по жовтень 2019 року зареєстровано 13207 нових випадків ВІЛ в Україні. Одеська область, як і раніше, є однією з найбільшою поширеністю ВІЛ серед населення. Гарна новина – Одеса за 2019 рік наблизилась до цілей Fast track: з 2017 по 2019 рік відсоток людей серед вперше виявлених, які встали на облік, збільшився з 69% до 87%. Зараз  більше людей, дізнавшись про свій діагноз, встають на облік, що дає їм можливість отримувати терапію.

З них одразу антиретровірусну терапію (АРТ) отримало 75% відсотків, що на 34% більше, ніж у 2017 році. 

Чи можно сказати що ВІЛ продовжує розповсюджуватися і наскільки швидко?

Навпаки, зараз говорять про стабілізацію епідеміологічної ситуації. Зусиллями громади розповсюдження ВІЛ призупиняється. Незважаючи на це, Україна залишається регіоном з високим розповсюдженням ВІЛ, адже кожна друга інфікована людина не знає про свій статус.

Хто в групі ризику зараження на ВІЛ і які найбільш розповсюджені шляхи передачі інфекції? 

Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні на сучасному етапі характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку зі зростанням частки вікової групи старше 50 років серед нових випадків захворювання. ВІЛ-інфекція поширюється переважно статевим шляхом, але все ще залишається сконцентрованою в ключових щодо інфікування ВІЛ групах населення – людей, які вживають наркотичні речовини ін’єкційним способом (ЛВНІ), секс-працівників (СП), чоловіків, які мають секс з чоловіками (ЧСЧ). 

Які є способи профілактики ВІЛ?

Профілактику можна розділити на 3 етапи:

  1. Доконтактна профілактика – направлена на попередження інфікування. Сюди відносяться бар’єрні методи контрацепції (презервативи) або хіміопрофілактика – скорочений варіант терапії проти ВІЛ, яка знижує ризик інфікування. Доконтактна профілактика (ДКП) ефективна за умови щоденного прийому, але не забезпечує 100% захисту від ВІЛ-інфекції. ДКП застосовують у комплексі з іншими дієвими методами профілактики: презервативами та систематичним тестуванням на ВІЛ.

Варто пам’ятати, що залишається ризик зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), гепатитами та іншими вірусними захворюваннями.

  1. Постконтактна профілактика – направлена на попередження розвитку інфекції після ймовірного інфікування (незахищений секс, при професійному контакті у медичних працівників). ПКП включає першу допомогу, консультування і оцінку ризику інфікування ВІЛ, тестування на ВІЛ після отримання інформованої згоди і, в залежності від ступеню оціненого ризику, проведення короткого курсу (28 днів) антиретровірусної терапії (АРТ) з наданням підтримки і подальшого спостереження.
  2. Лікування як профілактика. Коли ВІЛ-інфікована людина приймає терапію, кількість вірусу в крові знижується до мінімуму і вони не можуть передати ВІЛ.

Чи є зараз лікування ВІЛ інфекції? Чи воно безпечне? Хто і де його може отримувати?

Наразі лікування, яке б дозволило повністю вилікуватись від ВІЛ немає, і це пов’язано з особливістю життєвого циклу вірусу, який вбудовує свій генетичний матеріал в людський. Антиретровірусна терапія (АРТ) – комбінація ліків, які блокують розмноження вірусу на різних етапах, що дозволяє зменшити його кількість в крові до мінімуму, відновити функції імунної системи, продовжити та підвищити якість життя ВІЛ-інфікованих людей. Отримати АРТ може кожна ВІЛ-інфікована людина безкоштовно у міських або обласних цетрах профілактики та боротьби зі СНІДом. В Одесі – Одеський міський центр знаходиться на вул. Мечникова 132/7

Де можна протестуватися в Одесі на ВІЛ? 

Протестуватись на ВІЛ можна у свого сімейного лікаря, в кабінеті довіри при ЦПМСД та у центрах профілактики та боротьби зі СНІДом.

Адреси:

🏥 КУ “Одеський міський центр профілактики та боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом”- головний офіс вул. Мечникова 132/7

🏥 Кабінет “Довіра” №2 Малиновський район,вул.Болгарська, 38 ДП №1, каб. 117

🏥 Кабінет “Довіра” №3 Київський район вул.Левітана, 62 КНП “КДЦ №20” ОМР, каб. №102

🏥 Кабінет “Довіри” №4 Малиновський район, ул.Маршала Малиновського 61, КУ”МКЛ” №10, каб. №13

🏥 Каб. “Довіра” №5, 6, 7 Суворовський район, ул.Черноморского козацтва, 105 1-й этаж

🏥 Каб. “Довіра” № 8 Фонтанська дорога, 110 КУ”МЛ №8″ Поліклінічне відділення, каб. 5

🏥 Каб. “Довіра” № 17 Вул..Академіка Воробйова, 5 КУ “МКЛ №11” Поліклінічне відділення, каб. 15

Що робити, якщо один з партнерів має ВІЛ, а інший ні?

  1. Якщо партнер не приймає АРТ, або тільки почав – використовувати презервативи або доконтактну профілактику.
  2. Якщо партнер давно приймає АРТ та вірус в крові не визначається (його кількість мінімальна) – рекомендовано використання презервативів.
  3. Регулярне тестування кожні 3-6 місяців, особливо якщо ВІЛ виявився уже в парі. Можливо інший партнер ще у “сірому вікні” – людина інфікована, але це визначити ще неможливо.

На сьогоднішній день ВІЛ – вже  добре вивчений вірус. Розроблені експрес системи для тестування високоточні і дозволяють за 15 хвилин визначити статус. Для боротьби з вірусом вже існує ефективна терапія, яка зупиняє розвиток захворювання, а також поширення вірусу. Терапію ВІЛ в Україні можна отримати безкоштовно, вона ефективна і безпечна. Методи профілактики, як то використання презервативів та латексних серветок, регулярне тестування, високоякісна терапія – рятують життя.

Как сообщала USIonline.com, одесситка через суд добилась для ВИЧ-инфицированных людей права усыновлять детей.

Читайте нас в Telegram.